zonk28 Posted February 1, 2014 Report Posted February 1, 2014 Witam.Proszę o poradę.Drugi raz już moja loszka się hukała i drugi raz dopuszczałem dziś knurka do niej , niestety bez powodzenie Knurek nie może jej wsadzić a ona non stop mu ucieka.Co proponujecie w takiej sprawie? Quote
Robert ;-) Posted February 1, 2014 Report Posted February 1, 2014 A za pierwszym razem jak stała czy też uciekała? Quote
zonk28 Posted February 1, 2014 Author Report Posted February 1, 2014 z poczatku stała , ale jak knurek włozył jej siuraka to odrazy uciekła :*( Quote
Robert ;-) Posted February 1, 2014 Report Posted February 1, 2014 To raczej nie ten czas? Jak kiedyś miałem maciorki to sprawdzałem w taki sposób? że kładłem rękę na plecach i jak stała, to wiozłem do knurka. Quote
dominika1989 Posted February 1, 2014 Report Posted February 1, 2014 Być może ona tego knurka bidna po prostu utrzymać nie może? Jakby nie było masa knura jest sporo większa, a druga sprawa to własnie jeszcze nie czas. Ruja u świni trwa od 24 do 36 h wiec jak zacznie sie hukać to wtedy trzeba sprawdzać jej odruch tolerancji np naciskajac na grzbiet, jak stoi, nie ucieka to znaczy, że to najlepszy moment do krycia. Niektórzy kryja około 24 h po zauważeniu hukania. Jak knur jest sporo większy to ja radziłabym inseminować sztucznie, u świni to prosty zabieg, samemu można zrobić, takie krycie naturalne na siłę, stanie, uciekanie, bardzo szybko może doprowadzić do zapalenia dróg rodnych, potem oczywiście ciąży nie ma, trzeba czekać kolejne 21 dni na następną ruję i jeszcze dobrze jak zapalenie nie pozostawi komplikacji. Z reguły loszki maja krótsza ruję i daja się kryć raz a lochy "stoją" nawet i trzy razy. Quote
Robert ;-) Posted February 1, 2014 Report Posted February 1, 2014 Dominiko a mogłaś byś napisać skąd załatwić nasienie do sztucznej inseminacji?[weterynarz czy u inseminatora co krowami się zajmuje] i w jakim wieku[wadze] można kryć maciorkę? aby było jak najlepiej;] Quote
dominika1989 Posted February 2, 2014 Report Posted February 2, 2014 loszka 130 kg może już byc dopuszczona do rozrodu. A nasienie najczęściej można nabyć u weta, miejscowego. Inseminator też powinien miec lub móc zamówić Quote
zonk28 Posted February 2, 2014 Author Report Posted February 2, 2014 Nie chce sztucznie kryć bo bedzie mały miot!!!!!A jak puszcze knurka to minimum 10 bedzie.Zależy też od knurka........chwila zaraz zapodam fotke jak znajde . Quote
pablos Posted February 2, 2014 Report Posted February 2, 2014 Nie prawda że po sztucznym kryciu będzie mniejszy miot to jakiś mit sztuczne krycie ma same zalety możesz wybrać rasę i masz pewność że nasienie jest dobrej jakości sprawdzić czy loszka ma ruję jest bardzo prosto siadasz na loszkę jeżeli będzie miała ruję będzie stała jak wkopana ! Quote
dominika1989 Posted February 2, 2014 Report Posted February 2, 2014 Nigdy nie słyszałam aby sztuczne krycie miało wpływ na liczebność miotu jak loszka nie chce stać to i tak knur jej nie pokryje. A poza tym zaraz będzie po ptokach i będziesz musiał czekać kolejne trzy tygodnie na ruję. Quote
Rico Posted February 3, 2014 Report Posted February 3, 2014 ja u siebie wiązałem za pysk, górną szczękę powrozem i podkładałem wiązkę słomy pod świnkę knurek wskoczył i zrobił robotę, a sztucznie to podobnie, jak zaczyna się lochać to poczekaj kilka godz lub na drugi dzień zacznij kryć i poprawka po 24 godz. powinno pomóc bo pierwsze godz ruji powoduje spalenie nasienia i brak zapłodnienia. Quote
tyczkasz Posted February 3, 2014 Report Posted February 3, 2014 Nie jestem wielkim hodowcą,mam 5 macior i kryje je sztucznie. Średnio 11 w miocie.Nieważne młoda czy stara, a po knurze różnie bywało. Podstawa to dobre nasienie i inseminator. Znajomy około[20 macior] żartował że się przeliczę,a obecnie od 2 lat sam ma tego inseminatora prawie na etacie i o knurze nie chce słyszeć. Quote
Recommended Posts