pawelxy1 Posted February 2, 2014 Report Posted February 2, 2014 Czas zmądrzeć i słuchać rad starszych.Tak więc niebawem po tym sezonie 2014roku ziemia będzie przepisana na mnie. Chciałbym się dowiedzieć co zrobić z 1 hektarowym polem w 2 kawałkach? W co zainwestować pieniądze i co można na tym zarobić i czy w ogóle coś można na takim małym areale wskórać? Dodam iż jakieś zniechęcanie mnie do gospodarstwa nic nie da bo zacznę niebawem zarabiać i chcę w to inwestować.Zmądrzałem i chcę słuchać waszych rad a nie gadać bzdury jakieś me wymysły.Czekam na propozycję.Ciągnik będę miał wkrótce kupiony przez rodziców plus pług i brony.Proszę o propozycje i rady Quote
Rolnik z Pomorza Posted February 2, 2014 Report Posted February 2, 2014 Może uprawa warzyw? Ziemniaki, marchew, kapusta, cebula, itp.Zależy jaka klasa ziemi. Pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted February 2, 2014 Author Report Posted February 2, 2014 Klasa ziemi to 3 i 2.Nie wiem co się opłaca ale będę zarabiał ( w innej pracy ) i powiekszał gospodarstwo.Tylko co z tego hektara można wyciągnąć? Quote
adam1208 Posted February 3, 2014 Report Posted February 3, 2014 Powrócił Paweł !! Może spróbuj z truskawkami, ja miałem 20a i około 20a dosadziłem.Poza tym warzywa, może bób ? W tamtym roku sprzedawałem po 7 - 6zł/ kg i w tym roku też zamierzam go sporo wsiać. Quote
pawelxy1 Posted February 3, 2014 Author Report Posted February 3, 2014 Rozumiem czyli zboża mi się nie opłaca zasiać, tylko iść w stronę warzyw, żeby mi się coś zwróciło tak? PS: Powrócił Paweł ale odmieniony.Stwierdziłem że jak was będę zlewał to nie dojdę daleko. Muszę słuchać rad bardziej doświadczonych.Przepraszam za poprzednie kłopoty. Gdzie można sprzedawać warzywa ze swego pola? Quote
Tofik Posted February 3, 2014 Report Posted February 3, 2014 Ładujesz taki bub w woreczki po 1kg i potem do malucha i na giełdę bo po ludziach to raczej za dużo nie nasprzedajesz:(Pozdrawiam Quote
Rolnik z Pomorza Posted February 3, 2014 Report Posted February 3, 2014 Albo może zapytaj się okolicznych gospodarzy i handlarzy lub poszukaj jeszcze w Internecie, czy może jeszcze nie ma w Twojej okolicy jakiegoś większego skupu bobu, gdzie mógłbyś sprzedać ten bób. Kiedyś w sąsiedniej miejscowości siali bób, później najmowali ludzi, jednych do zrywania, a drugich do skubania, którzy siedzieli w szapie i łuskali ten bób. Później wiem że gdzieś to sprzedawali, ale jak na tym wychodzili, to nie wiem. Teraz widziałem w Internecie, że nawet za nie duże pieniądze kupić można łuskarkę do bobu, lecz jak to działa to nie wiem.Pozdrawiam Z bobem to może i dobry pomysł. Możesz to zasiać np. na jednej działce a na drugiej coś innego i zobaczysz wtedy jak na tym wychodzisz. Co opłaca się lepiej. Quote
adam1208 Posted February 3, 2014 Report Posted February 3, 2014 Ja miałem sporo tego tego bobu, sprzedawałem na targu i znajomej do warzywniaka w mieście wstawiałem po 6zł ona sprzedawała po 8 lub po 7zł. Naprawde da się na tym zarobić. Quote
pawelxy1 Posted February 3, 2014 Author Report Posted February 3, 2014 Okej a jaki ten bób kupić? jest jakaś dobra odmiana?I na giełdę czyli chodzi Ci o Targ czy o coś innego? I co jeszcze oprócz bobu opłaca się siać?? PS: Bób kiedy najlepiej zasiać i kiedy zbierać? Quote
ania1983 Posted February 3, 2014 Report Posted February 3, 2014 sąsiadki córka ma na kilku arach truskawki, trochę pomidorów, papryki, mówi ze to są najbardziej dochodowe owoce i warzywa. no ale wiadomo, jak jest rok dobry i masz sporo owoców to jest niska cena, a jak rok do bani a Tobie akurat się uda to masz sporą kasę. Quote
Rolnik z Pomorza Posted February 3, 2014 Report Posted February 3, 2014 Bób to trzeba jeszcze przede wszystkim na mszyce pryskać, jak bób jest w okolicach pory kwitnienia, bo zeżrą wszystkie liście i po bobie, tak jak stonka na ziemniakach. Podobny intruz. Quote
pawelxy1 Posted February 3, 2014 Author Report Posted February 3, 2014 Czyli gdybym miał bób to pryskać go w porze kwitnienia z tego wnioskuję tak? Hmm Truskawki? Jak truskawki to jaka odmiana najbardziej? A giełda hurtowa czyli sprzedawanie do hurtowni tak? Quote
Rolnik z Pomorza Posted February 3, 2014 Report Posted February 3, 2014 Nie no najpierw trzeba iść na pole i spojrzeć na bób. Jeżeli będą mszyce to pryskać, a jeżeli nie to nie pryskać. Mszyce to wiadomo jak wyglądają. Ogólnie jeżeli się pryszcze rośliny w porze kwitnienia, to się prawdopodobnie łamie prawo, gdyż spowodowane jest to działaniem na pszczoły. Quote
pawelxy1 Posted February 3, 2014 Author Report Posted February 3, 2014 Rozumiem czyli jak nie będzie szkodników to nie pryskać tak?Na klasie 2i3 mi to urośnie? Quote
Tofik Posted February 3, 2014 Report Posted February 3, 2014 mszyca mszycą ale są też inne szkodniki tak sieć na pewno pryska sie przed kwitnieniem co by pąka zabezpieczyć ale trzeba poczytaćCo do truskawek to jak już to 2 odmiany jedną wczesną a drugą późniejszą ale co do odmian to nie pomogę bo sie na nich nie znamGrunt Pawle to czytać czytać i czytaćA co do klasy ziemi to na pewno ci urośnie ale oczywiście trzeba coś podsypaćPozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted February 3, 2014 Author Report Posted February 3, 2014 No obornik to wiadoma rzecz;d Dzięki za rady. Czyli informacji szukać na internecie czy u Was się czegoś dowiem? Quote
Robert ;-) Posted February 3, 2014 Report Posted February 3, 2014 Paweł nie jesteś tu od dziś? poszukaj tematu o truskawkach i pytaj tam,jeśli takowego nie ma załóż nowy;]pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted February 3, 2014 Author Report Posted February 3, 2014 nie chciałbym zaśmiecać tematu niepotrzebnie nie mogę tutaj otrzymać informacji?;d Quote
pawelxy1 Posted February 4, 2014 Author Report Posted February 4, 2014 Więc tak. Zorientowałem się mniej więcej ile kosztuje bób za kilogram.Płacą od 6-8zł. mam kilka firm w mej okolicy (hurtowni) co skupują warzywa i owoce.Myślicie że opłaci mi się uprawa warzyw? Quote
kubusjettaII Posted February 4, 2014 Report Posted February 4, 2014 Na tak małym areale, tylko na tym czyli warzywach powinieneś coś zarobić. Zorientuj się czy masz gdzieś pod bokiem przetwórnię owocowo-warzywną i czy skupują szczaw, bo na nim też można jakiś pieniądz zdobyć- wiem coś o tym. Quote
pawelxy1 Posted February 4, 2014 Author Report Posted February 4, 2014 Mam właśnie blisko siebie kilka firm przetwórczych owoców i warzyw.Mam też kilka hurtowni warzywnych;d Więc na tą chwilę to bób i szczaw.A kiedy się sieje szczaw i jak pryskać? Quote
kubusjettaII Posted February 4, 2014 Report Posted February 4, 2014 Szczaw sieje się wiosną w rzędach ok 30-35 cm od siebie. Można go uprawiać więcej niż 1 rok ale później trzeba się liczyć z tym że będzie miał dużo przerostów i stanie się bardziej "żylasty". A co do pryskania to z racji tego że jest to roślina jednoliścienna nie ma możliwości pryskać bo spali również szczaw-trzeba pielić. Biorąc pod uwagę Twoje samozaparcie gdzie pracowałeś w zbożu w upale to z pieleniem nie powinieneś mieć problemów. Quote
pawelxy1 Posted February 4, 2014 Author Report Posted February 4, 2014 Dokładnie wyrywanie własnoręczne chwastów mi nie straszne;d Czyli w końcu chyba znalazłem najbardziej opłacalne dorobienie troszkę pieniędzypołączone ze swoją pasją;dChciałbym jeszcze się dowiedzieć czy mogę liczyć na jakieś dotacje lub dopłaty na rozpoczęcie działalnościgospodarczej?Jakiekolwiek nawet najniższeA co powiecie na czosnek? Oglądałem artykuł gdzie jeden Pan mówił że można nieźle zarobić właśnie na czosnku. Co o tym sadzicie? Quote
tomek83 Posted February 4, 2014 Report Posted February 4, 2014 od 2010 roku są dodatkowe dopłaty do roślin strączkowych widziałem, że ktoś pisze o bobie za 2013 rok mozna było dostać 719 zł do ha roślin strączkowych. Pozdrawiam Quote
Recommended Posts