Jump to content

Recommended Posts

Posted

A sadziłeś może kiedyś czosnek dla siebie?

Chodzi mi czy udaje się na Twojej ziemi. Ja próbowałem na grządkach sadzić to nie wyrósł. Takie malutnie główki wyrosły że nawet szkoda było tego wybierać, bo średnica całej główki to moze z 0,5cm była.

Także dowiedz się jak u Ciebie rośnie :) Pozdrawiam i powodzenia życzę w gospodarstwie

Posted

Ja sadziłem na ogródku u siebie dosyć dużo ale dla siebie. Na ogródku jest ta sama klasa ziemi

co na polu czyli klasa3.

Na drugim polu mam klasę 2 więc to tam na 100% wyrośnie.

Wtedy gdy zasadziłem to wyrosła główka o średnicy od 2.5-4 cm więc chyba przeciętnie prawda?

Posted

Więc tak. Przemyślałem wszystkie aspekty tego co bym chciał robić i już wiem w co pójdę.

Będę sadził czosnek wpierw na małym areale a później na coraz większym.

Wiem z kilkunastu gazetek i stron internetowych rolniczych że to się opłaca.

Jedną główkę czosnku można kupić za 95groszy u mnie Polskiego pochodzenia i to w bardzo

dobrym stanie, a sprzedać nawet 2 razy więcej.

Załóżmy najgorsze warunki i nie do końca udany rok to mogę zarobić w granicach 1200-1700zł.

Gdy na następny rok zasadzę 5 razy taki areał mam już o wiele więcej pieniędzy czyli około 5-7 tys zł.

Jak co to zaczynam koło marca połowy to napiszę jak mi idzie;d

Pytanie co do nawadniania i oprysków.

Na co pryska się na czosnek i kiedy? I czym podlewać i czy w ogóle podlewać?

Pozdrawiam Paweł

Posted

Czosnek sadzi się w marcu pod koniec lub w kwietniu na początku, a zbiera się miesiąc później;'d

Kiedyś sadziłem do siebie to zasadziłem 20 ząbków i wyrosły 20 główki po około 6-9 ząbków;d

Posted

Paweł, jakieś dziwne informacje masz o czosnku, sadze tyle lat a nigdy nie udało mi się wiosennego zebrać po miesiącu.

czosnek dzielimy na zimowy i wiosenny.

zimowy czosnek sadzimy od końca września do grudnia, przynajmniej ja tak praktykuję od lat, wiadomo że jak jest ciepła jesień to później sie sadzi zeby za szybko nie wyrósł w szczypior. czosnek zimowy jest większy i ostrzejszy w smaku, zbiera sie go na przełomie lipca i sierpnia jak załamie szczypior.

czosnek wiosenny, jak sama nazwa wskazuje sadzimy wczesną wiosną, w zależności od pogody przełom marca i kwietnia a zbieramy tak samo jak zimowy na przełomie lipca i sierpnia. czosnek wiosenny jest sporo mniejszy i łagodniejszy w smaku.

to są oczywiście moje wieloletnie doświadczenia z sadzenia i zbierania czosnku, nie wyczytane w książkach ani na necie, moje prywatne. czosnek wiosenny sadziłam raz, w tym roku pokuszę sie znowu o jego sadzenie.

dla przykładu podaję zdjęcie z moim zbiorem czosnku

garnek.pl/annorl1/26528153/tegoroczne-zbiory

garnek.pl/annorl1/22201875/czosnek

jeśli chodzi o nawozenie czy też pryskanie, nigdy nie robię ani tego ani tego, czosnek po posadzeniu posypuje popiołem drzewnym, na to liście, na liście ziemię z kompostu z kurzeńcem jak mam i przykrywam gałązkami choinki, kiedy zrobi sie juz ciepło, gałązki zabieram, i dopóki nie pokaże się szczypior jeszcze raz przysypuję czosnek popiołem. od lat mam bardzo ładny czosnek, nie jest to chwalenie się, zwyczajnie widze jaki czosnek ludzie zbierają a jaki ja zbieram

Posted

Aniu zgodzę sie z Tobą, u mnie latami Babcia sadziła na jesieni, nakrywała i w lato zbierała takie "cebulki", wiosennego nigdy nie spotkałam i ludzie u mnie nie uprawiają czosnku.

ps ten na zdjęciu tegoroczne zbiory piękny jest! :)

myślę, Paweł, że Ania dobrze Ci radzi i masz gotowy przepis na uprawę.

Posted

Pawle, ja czosnek sadzę tylko i wyłącznie na własne potrzeby, zawsze też mam do obdarowania mamę,siostrę, kilku znajomych. ale na rynku widziałam ostatnio czosnek wiosenny od 50-80 groszy w zależności od wielkości, no a zimowy to ponizej 2 złotych nie widziałam.

tak jak pisałam w tym roku planuję posadzić czosnek wiosenny mimo jego mizernych rozmiarów, bo kur mi przybywa więc i więcej czosnku w okresie jesień-wiosna schodzi :P

• 2 months later...
Posted

No więc tak na początku mam pytanko;d Może głupie i zaraz mnie zjedziecie ale zadam;d

Gdzie mogę popatrzeć, pochodzić by dowiedzieć się kto w mej okolicy sprzedaje ziemie?

No od przyszłego tygodnia bo jeszcze teraz maturki mam idę do banku popytać o kredyt, poszukać wpierw gruntów rolnych

gdzieś w pobliżu mego zamieszkania.

Pojeżdżę po używanych sklepach rolniczych i popatrzę gdzie są dobre ciągniki nie za drogie.

I pomalutku będziemy myśleli nad zaczęciem;d

Posted

myślę, że najlepsze miejsce to Urząd Gminy, u nas są wywieszone kartki właśnie w gminie o sprzedaży ziemi, coś w rodzaju licytacji. może to ziemia dłużników? nie wiem. inne miejsce to ogłoszenia regionalne, internetowe czy papierowe. na pewno Tablica.pl będzie dobrym miejscem. dobrze, jest też zapytać w okolicznym sklepie czy listonosza. wiadomo, nikt nie wie tyle co ekspedientka czy listonosz :) u nas się akurat to sprawdza :)

Pawle, ile chcesz tej ziemi kupić? to tak z ciekawości pytam :)