marlena Posted February 3, 2014 Report Posted February 3, 2014 WitamMam chorego koguta, nie wiem co mu jest.Ma zaropiałe oczy, w ogóle ich nie widać, prawdopodobnie kogut na nie nie widzi. Ma otwarty dziób, leci z niego ślina bądź też coś jakby ropa. Nie schodzi z grzędy, siedzi bez ruchu. Czy ktoś może miał podobny problem ze swoim drobiem? Lub wie co może dolegać kogutowi? Proszę o pomoc. Quote
Robert ;-) Posted February 3, 2014 Report Posted February 3, 2014 Witam a tylko on ma takie objawy? jaka jest jego waga?czy nie jest wychudzony?mi to pasuje na chorobę wirusową mykoplazmozę[taką jak mają moje kury] ale najlepiej do weterynarza się udaj, jak najszybciej to może jeszcze go uratujesz;] Quote
dominika1989 Posted February 3, 2014 Report Posted February 3, 2014 wszelkie choroby u kur są dość zakaźne więc dobrze byłoby go zabrać z kurnika. a coś poza ww objawami? Jest wychudzony? I to młode zwierze czy stare? Generalnie z opisu to przychodzi mi na myśl mykoplazmoza ale żeby to jednoznacznie potwierdzić nie ma innej możliwości niż badanie, których w małych hodowlach się nie opłaca robić. Quote
Robert ;-) Posted February 3, 2014 Report Posted February 3, 2014 Ja swoje badałem w zeszłym roku to tak drogo mnie to nie wyszło;] ale niestety moje kury ją mają;[ Quote
dominika1989 Posted February 3, 2014 Report Posted February 3, 2014 No to wyszło nam to samo, pisaliśmy w jednym czasie niby można szczepić ale najpierw kury muszą być zdrowe. Tak czy inaczej najlepiej go odizolować i zgłosić się do weta i są na to antybiotyki,jeżeli to mykoplazmoza to coś z np erytromycyną może pomóc ale to już lekarz najlepiej powie. Quote
wiejskieżycie Posted February 3, 2014 Report Posted February 3, 2014 Jeśli to mykoplazmoza, to naszą koleżankę czeka ciężka batalia o zdrowie kurek. Przypuszczam, że kogut padnie. I wtedy w miarę możliwości najlepiej było by zbadać jego zwłoki pod kątem tej lub innej choroby. Nie każdy weterynarz niestety bawi się w takie rzeczy, a dla niejednego jeszcze chodzenie do nich z kwestią chorób drobiu, to jakaś fanaberia. Quote
marlena Posted February 3, 2014 Author Report Posted February 3, 2014 kogut nie jest wychudzony, ma rok dziekuje wszystkim za odpowiedzi i za pomoc Quote
wiejskieżycie Posted February 3, 2014 Report Posted February 3, 2014 Czasami przy mykoplazmozie, jeśli to oczywiście ona w początkowym stadium ptak wcale nie musi być wychudzony. Tak na prawdę chorób związanych z objawami o jakich wspomniałaś jest niemało. Może to być tak samo wina zbytniego nagromadzenia w pomieszczeniu amoniaku którego skutkiem może być, tak jak być może u Ciebie zapalenie spojówek, co i wspomniana wcześniej przez kolegów nieszczęsna mykoplazmoza. Najlepiej zrobisz jeśli obejrzy go weterynarz, ale wiem że takiego znaleźć na prawdę nie jest łatwo. Możemy oczywiście podać Ci pewne nazwy leków, które być może przyniosą poprawę, jednak bez właściwej diagnozy znawcy tematu i badania laboratoryjnego, to tylko błądzenie po omacku. Quote
marlena Posted February 6, 2014 Author Report Posted February 6, 2014 Piszesz o amoniaku, ale skąd on się może brać ? Koguta już nie ma, oprócz niego jeszcze jednej kury.Weterynarz powiedział, że jest jakiś lek ale drogi a kur się za bardzo nie leczy więc niestety mieliście racje. Quote
Robert ;-) Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 Amoniak wydziela się z pomiotu kurzego? a co to była za choroba? teraz trzeba obserwować inne kury a jaki lek zalecił lekarz? Quote
marlena Posted February 6, 2014 Author Report Posted February 6, 2014 Nie było go osobiście, rozmowa była telefoniczna, nie stwierdził też jaka to może być chorobaJeszcze nie zalecił żadnego leku bo dopiero sprawdza jaki może być odpowiedni, ma oddzwonić Quote
Robert ;-) Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 To współczuje takiego lekarza:[ marny z niego lekarz jak przez telefon porady daje;[ ale jak zadzwoni, to proszę o napisanie co i jak?pozdrawiam Quote
marlena Posted February 6, 2014 Author Report Posted February 6, 2014 Jak tylko oddzwoni napiszę co powiedział Quote
wiejskieżycie Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 Czyli niestety jest tak jak się spodziewałem. Niestety mało który lekarz specjalizuje się w chorobach drobiu, bo ta dziedzina hodowli jakoś im chyba nie leży. Mój 2 dni temu zalecił wybicie całego stada kurek i innego ptactwa grzebiącego z powodu zmian na łapach, choć wiem bez wcześniejszej z Nim konsultacji, że z powodzeniem można to leczyć, z tym że leki które należało by podać są lekami przeznaczonymi dla ludzi lub należało by stosować metody niekonwencjonalne w postaci porad osób ze starszego pokolenia (podobno jednak w pełni skutecznych). Tak czy inaczej trzymam kciuki za uratowanie pozostałych kurek. Pozdrawiam serdecznie. Quote
dominika1989 Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 Ja także trzymam kciuki za kury. Dobrze byłoby żeby nic sie nie wdało w stado. Quote
marlena Posted February 7, 2014 Author Report Posted February 7, 2014 Lekarz nie oddzwonił, przyjechał za to osobiście. Stwierdził, że kury mogą mieć pasożyty lub coś w tym rodzaju w worku lub w przełyku. Podał antybiotyk ale nie pamietam nazwy a poza tym też Doksycykline Quote
wiejskieżycie Posted February 7, 2014 Report Posted February 7, 2014 Doxycyklina na przykład 20 % jest zalecana jako jeden z leków w przypadku wystąpienia u kurek lub innych ptaków hodowlanych mykoplazmozy właśnie, więc może Twój weterynarz również to podejrzewa. Pamiętaj o tym, żeby kurki piły tylko ten lek, żadnej innej wody i koniecznie podawaj coś na podbudowanie flory bakteryjnej w czasie podawania tego środka. Nie jestem zwolennikiem gotowych środków (a takie można spokojnie kupić), dlatego zalecam twarożek lub maślankę. Życzę skutecznego leczenia. Quote
marlena Posted February 7, 2014 Author Report Posted February 7, 2014 Wiem, nie dostały wody, piją tylko to. Lekarz mówił żeby je troche przytrzymać w zamknięciu, żeby wszystkie się napiły i tak właśnie jest. Dziękuję jeszcze raz za wszystkie rady:) Quote
Recommended Posts