Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam, idzie wiosna a z nią coroczny dylemat, czy czekać ze sprzedażą zbóż czy już ruszać bo styczeń zamknął sie na minus z cenami, jak uważacie czekać czy nie ? co prognozujecie ? ;) podzielcie sie swoją opinią. Pozdrawiam
Posted

Ja myślę że lepiej zaczekać tak do kwietnia maja, kiedy to będzie okres przedżniwny i będzie wielki popyt na zboże.

W tamtym roku obrodziło i na razie są niskie ceny zbóż bo mają przepełnienia.

Ja bym czekał;d

Posted
Widzę że wszyscy bardziej przewidują minus ;(mam mega dylemat bo jeszcze nic nie sprzedawałem a mam kilka gatunków, nie wiadomo co robić ale niestety ciężko przewidzieć jak zachowa sie rynek za 2,3 miesiące ;)
Posted

Moje zdanie jest takie że 'wielkiego szału' z cenami zbóż nie będzie...

Obecnie w mojej okolicy Fermy Kurze pszenicę paszową kupują po 791,80 brutto

Nie jest to zła cena, spaść niżej nie powinna, za jakiś miesiąc, dwa, raczej może wzrosnąć :)

Posted
Dziś wywiozłem prawie 7,4t żyta po 500zł. Przed wyjazdem pojechałem do skupu zapytać o cenę, właściciel odpowiedział: - Jak chcesz to przywieź teraz po 500zł a jak nie to przywieziesz w marcu po 400. ;/ . Nie wiem gdzie to wywozi ale jak zrzucili z przyczepy to odrazu ładowarką wrzucali na naczepe...
  • 2 years later...
Posted
poczekaj robert do kwietnia, a nawet piętnastego. Ja mam z 15 ton owsa, ale podpisałem dziś dzierżawe na 3,5 ha i posieje tam owies, a może jeszcze jakiś hektar wpadnie. Nie wiem ile moge sprzedać narazie, a później cena może będzie lepsza.
Posted

W  dniu   dzisiejszym   byłem  na   targu  owies   75-  90  za  dt      kupiłem   mieszankę   owsa  z   jęczmieniem  po  75 zł   za   dt   ogólnie    zboża   było  sporo   przy  większych   ilościach  można   było   wytargować   niższą   cenę  .

Posted

mało   daje  bo  kupuje  na  handel  , na   lokalnym portalu   najniższą  cenę  owsa  znalazłem   600 zł t   po  kilku   godzinach   ogłoszenie    było  już  nie    aktualne  .

Posted

tu na południu nie było takiej suszy i niema praktycznie hodowli więc i ceny na zboże niema. Też owies kupi po 450, jęcz, pszen 550

Tylko handlarze kupują ale to są ludzie z gór i oni nie są skorzy dać więcej.

Posted

dt to inaczej 100kg? jeśli tak to mało mi daje ten kupiec bo 450 za tonę

a przed chwilą patrzyłem na olx to teraz chcą przeważnie po 500 za tonę

Dużo masz tego owsa ? Ja sprzedaje po rynkach, cena w zależności od popytu ale zawsze w okolicach 700/t.