przemek2092 Posted February 4, 2014 Report Posted February 4, 2014 Witam, idzie wiosna a z nią coroczny dylemat, czy czekać ze sprzedażą zbóż czy już ruszać bo styczeń zamknął sie na minus z cenami, jak uważacie czekać czy nie ? co prognozujecie ? podzielcie sie swoją opinią. Pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted February 4, 2014 Report Posted February 4, 2014 Ja myślę że lepiej zaczekać tak do kwietnia maja, kiedy to będzie okres przedżniwny i będzie wielki popyt na zboże.W tamtym roku obrodziło i na razie są niskie ceny zbóż bo mają przepełnienia.Ja bym czekał;d Quote
ania1983 Posted February 4, 2014 Report Posted February 4, 2014 ja się wypowiem tylko i wyłącznie ze strony osoby kupującej, i wygląda to tak ze w moich okolicach ceny zboża w lutym są średnio niższe o 50 złotych od cen jakie były we wrześniu... Quote
damianus87 Posted February 4, 2014 Report Posted February 4, 2014 też jeszcze nie sprzedawałem pszenicy, czekam na lepsza cene ;/ u mnie w kujawsko pomorskim cena waha sie max 800 zl/t (ale mało kto tyle dostaje), wiec dylemat pozostaje Quote
VoYtek8 Posted February 4, 2014 Report Posted February 4, 2014 U mnie cena pszenicy paszowej jest teraz 750-810zł, no i teraz spada i raczej nie sądzę żeby specjalnie podskoczyła. Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted February 4, 2014 Report Posted February 4, 2014 Ja niby pszenicy do sprzedania nie mam, ale kupuje ja po 75zł od żniw o niezłej jakości;] mnie bardziej interesowało by żyto[mam na handel] i owies który muszę kupić? Quote
kubusjettaII Posted February 4, 2014 Report Posted February 4, 2014 Ja owies sprzedawałem wczoraj, 600 zł za tonę. Stwierdziłem że nie ma co czekać, w górę nie pójdzie a spaść może w każdej chwili. Quote
Robert ;-) Posted February 4, 2014 Report Posted February 4, 2014 To owies w takiej samej cenie jak i u mnie? ale na wiosnę przed siewem zdrożeje na chwilę;] a żyto to już nie wiadoma? Quote
adam1208 Posted February 4, 2014 Report Posted February 4, 2014 Ja owies 28 stycznia sprzedałem po 610zł. Za żyto proponował po 500zł, gdyby nie ten śnieg i mróz to pewnie bym załadował i sprzedał ale narazie się wstrzymam. Quote
przemek2092 Posted February 5, 2014 Author Report Posted February 5, 2014 Widzę że wszyscy bardziej przewidują minus ;(mam mega dylemat bo jeszcze nic nie sprzedawałem a mam kilka gatunków, nie wiadomo co robić ale niestety ciężko przewidzieć jak zachowa sie rynek za 2,3 miesiące Quote
pawelxy1 Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 Przemek może sprzedaj polowe teraz i polowe za te 3 miesiące;d Quote
przemek2092 Posted February 6, 2014 Author Report Posted February 6, 2014 Chyba dokładnie tak zrobię ;P chociaż niechętnie sprzedaje sie po takiej cenie ale jeśli jeszcze stanieje to nie będę miał wyrzutów ;P Quote
edek Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 Moje zdanie jest takie że 'wielkiego szału' z cenami zbóż nie będzie... Obecnie w mojej okolicy Fermy Kurze pszenicę paszową kupują po 791,80 bruttoNie jest to zła cena, spaść niżej nie powinna, za jakiś miesiąc, dwa, raczej może wzrosnąć Quote
przemek2092 Posted February 8, 2014 Author Report Posted February 8, 2014 no to i tak dobrze bo w mojej okolicy jeden punkt zszedł już poniżej 700.. i ludzie wożą bo nikt 30 km dalej trzydziestką nie pojedzie... tak sie właśnie bogacą na małych gospodarstwach ;/ Quote
szmaja Posted February 11, 2014 Report Posted February 11, 2014 myślę, że nie ma na co czekać, tym bardziej, że kolejny sezon zapowiada sie jeszcze gorzej, przynajmniej jeśli chodzi o ceny - http://www.agrodziennik.pl/zbiory-zboz-wieksze-o-97/ , chociaż teoretycznie może być różnie, bo nigdy nie wiadomo, czego można sie spodziewać po pogodzie. Ze sprzedażą jednak bym nie czekał, bo za kilka miesięcy może być ciężko... Quote
adam1208 Posted February 11, 2014 Report Posted February 11, 2014 Dziś wywiozłem prawie 7,4t żyta po 500zł. Przed wyjazdem pojechałem do skupu zapytać o cenę, właściciel odpowiedział: - Jak chcesz to przywieź teraz po 500zł a jak nie to przywieziesz w marcu po 400. ;/ . Nie wiem gdzie to wywozi ale jak zrzucili z przyczepy to odrazu ładowarką wrzucali na naczepe... Quote
Robert ;-) Posted February 11, 2014 Report Posted February 11, 2014 Ja wczoraj na targu[skupów brak w mojej okolicy] sprzedałem żyto po 450zł zero zainteresowania tylko jeden kupował,w tym roku zasiałem tylko poletko zachowawcze żyta? Quote
Robert ;-) Posted March 7, 2016 Report Posted March 7, 2016 I znowu ja odnowie wątek;-) Mam trochę owsa na zbyt , i tu moje pytanie po ile u was owies płaci? niby mam kupca ale on za wiele nie daje:-( bliżej siewu może być droższy ale ile kto wie Quote
Vademecum Posted March 7, 2016 Report Posted March 7, 2016 poczekaj robert do kwietnia, a nawet piętnastego. Ja mam z 15 ton owsa, ale podpisałem dziś dzierżawe na 3,5 ha i posieje tam owies, a może jeszcze jakiś hektar wpadnie. Nie wiem ile moge sprzedać narazie, a później cena może będzie lepsza. Quote
pablos Posted March 7, 2016 Report Posted March 7, 2016 W dniu dzisiejszym byłem na targu owies 75- 90 za dt kupiłem mieszankę owsa z jęczmieniem po 75 zł za dt ogólnie zboża było sporo przy większych ilościach można było wytargować niższą cenę . Quote
Robert ;-) Posted March 7, 2016 Report Posted March 7, 2016 dt to inaczej 100kg? jeśli tak to mało mi daje ten kupiec bo 450 za tonęa przed chwilą patrzyłem na olx to teraz chcą przeważnie po 500 za tonę Quote
pablos Posted March 7, 2016 Report Posted March 7, 2016 mało daje bo kupuje na handel , na lokalnym portalu najniższą cenę owsa znalazłem 600 zł t po kilku godzinach ogłoszenie było już nie aktualne . Quote
Vademecum Posted March 7, 2016 Report Posted March 7, 2016 tu na południu nie było takiej suszy i niema praktycznie hodowli więc i ceny na zboże niema. Też owies kupi po 450, jęcz, pszen 550Tylko handlarze kupują ale to są ludzie z gór i oni nie są skorzy dać więcej. Quote
pawel7991 Posted March 8, 2016 Report Posted March 8, 2016 dt to inaczej 100kg? jeśli tak to mało mi daje ten kupiec bo 450 za tonęa przed chwilą patrzyłem na olx to teraz chcą przeważnie po 500 za tonęDużo masz tego owsa ? Ja sprzedaje po rynkach, cena w zależności od popytu ale zawsze w okolicach 700/t. Quote
Recommended Posts