garzew Posted February 5, 2014 Posted February 5, 2014 Witam ostatnio rozmawiając ze sprzedawcą ciągników dowiedziałem się że duża część ma bardzo krótkie okresy gwarancji - rok lub gwarancja jest na ilość motogodzin. Sprzedawca tłumaczył się że obecnie większość nowych ciągników trafia do dużych gospodarstw gdzie one pracują non-stop i zużycie jest znacznie większe dlatego są takie gwarancje i to jest zgodne z prawem. Trochę jestem zdziwiony gdyż w polskim prawie na każdy produkt powinna obowiązywać 2-letnia gwarancja. Czy rzeczywiście można skracać gwarancję w szczególnych przypadkach? Quote
DuzyGrzegorz Posted February 5, 2014 Posted February 5, 2014 Art. 568 kodeksu cywilnego.§ 1. Uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne wygasają po upływie roku, a gdy chodzi o wady budynku - po upływie lat trzech, licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu wydana.§ 2. Upływ powyższych terminów nie wyłącza wykonania uprawnień z tytułu rękojmi, jeżeli sprzedawca wadę podstępnie zataił.§ 3. Zarzut z tytułu rękojmi może być podniesiony także po upływie powyższych terminów, jeżeli przed ich upływem kupujący zawiadomił sprzedawcę o wadzie.Gwarancja jest dodatkowym uprawnieniem i zazwyczaj nie wyłącza jej gwarancja. Nabywca może do wyboru korzystać z gwarancji lub rękojmi. Jeżeli gwarancja na ciągnik byłaby mniej korzystna to można skorzystać z rękojmi. Rękojmia wynosi rok. Niektóre nabywane towary mają odmienne uwarunkowania, jak np. zwierzęta. Quote
pablos Posted February 6, 2014 Posted February 6, 2014 Witam , długość gwarancji jest ważna ale przynajmniej dla mnie ważniejsze jest wywiązywanie się z niej , dla tych co mają zamiar kupić jakiś nowy sprzęt mam radę przed kupnem niech popytają jak jest z serwisem gwarancyjnym i pogwarancyjnym czasem lepiej dać parę zł więcej i kupić u sprawdzonego dilera niż potem czekać na serwis miesiącami ! Quote
Mars9 Posted February 17, 2014 Posted February 17, 2014 W życiu już przerobiłem kilka sprzętów. Zdecydowanie odradzam nowe sprzęty. Koszt ich utrzymania ( serwisu gwarancyjnego ) itp, jest kosmiczny i w ogóle nie adekwatny do potrzeb maszyny i użytkownika. Znajomy kupił Fendta. Skończyła mu się gwarancja. Parę miesięcy później padł rozdzielacz. Koszt naprawy to 17 tys. zł. Przykład drugi. Sąsiad ma kombajn Classa, padł podczas pracy - skrzynia biegów. Przyjechał serwis z Poznania i owszem usunie awarię, ale za 20 tys. zł. Osobiście polecam polskie maszyny z lat 80-tych. Nie zniszczalne, części "za darmo" i wszędzie, każdy potrafi to naprawić. Uzasadnienie dla nowej maszyny jest tylko jedno. Praca przez 12 godzin dziennie na wynajmie i ani dnai postoju, to wtedy maszyna zarobi na remonty. A rolnik ? Może mu coś zostanie. Pozdrawiam. Quote
Recommended Posts