xXxSiKoRxXx Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 Witam mam do was pytanie? jak oceniacie tury fabryczne do Ursusa c-330?. Czy są wytrzymałe, jak z siłownikami? czy da radę podnieść dwa baloty słomy? A tur jak coś to 2 sekcje... Quote
marcineski81 Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 Jeśli chodzi o tura na 30-stke? bez przystawki z pompą na wom to niema sensu, z pompą zewnętrzną tak, wtedy taki tur daje radę. Quote
kubusjettaII Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 @marcineski81 nie wiem dlaczego tak uważasz? Teść dopóki nie kupił wiedemanna to pomimo że ma ładowacz na fendt'cie 309 twierdził że do ładowacza nie ma lepszego traktora i nie ma żadnej pompy zewnętrznej na wom. Moim zdaniem c-330 to dobry ciągnik do ładowacza. A co do dwóch bali słomy to nawet jeśli podniesie, to tył ciągnika również, chyba że do obciążnika naładujesz ołowiu. Quote
xXxSiKoRxXx Posted February 6, 2014 Author Report Posted February 6, 2014 Wykonać obciążnik to nie problem bo stary bojler od centralnego na pół pospawać trochę i zalać go betonem i już będzie około 300kg obciażenia ;] Quote
Robert ;-) Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 Dwie belki słomy to ważą nie więcej niż 300 kg? to da się to podnieść bez problemu,a balast dobra rzecz, najlepiej z zaczepem do przyczepki itp. Quote
kubusjettaII Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 Rzeczywiście może przesadziłem z tym ołowiem, ale nie sądzę żeby nie dał sobie rady bez pompy na wałek odbioru mocy Quote
xXxSiKoRxXx Posted February 6, 2014 Author Report Posted February 6, 2014 Myślę że da radę nową pompę zakładałem w tamtą zimę wzmacnianą więc powinna dać radę.. Quote
Robert ;-) Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 Ja niby mam c355 ale pompa jest stara a podnosi super;] po początkowych problemach po założeniu tur-a?w sumie pomysł z ołowiem jest bardzo dobry, zajmuje mało miejsca a jest ciężki? więc obciążnik może być ciężki i do tego zgrabny;] Quote
xXxSiKoRxXx Posted February 6, 2014 Author Report Posted February 6, 2014 Zależy ile oleju na minute ona daje Quote
kubusjettaII Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 Nowa powinna mieć w granicach 21 litrów na minutę. Quote
Robert ;-) Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 To jest zwykła pompa, z zapasów z lat PRLU.;]ale ona już dawno jest założona? Quote
xXxSiKoRxXx Posted February 6, 2014 Author Report Posted February 6, 2014 Tzn w tym c330 w tamtą zime zakładałem.. Quote
xXxSiKoRxXx Posted February 6, 2014 Author Report Posted February 6, 2014 A co do tej pompy na wom panowie to by dało radę zrobić.. Quote
Robert ;-) Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 Pewnie że da radę ale koszt spory około tysiąca,pompa od cyklopa lub unhz do tego dodatkowy zbiornik na olej , Quote
xXxSiKoRxXx Posted February 6, 2014 Author Report Posted February 6, 2014 Zbiornik oleju jakiś baniak od hamulcy 20l czy 15l.plus wąz doprowadzający i odprowadzajacy w tysiacu by sie zmieścił. Quote
Robert ;-) Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 Jak patrzyłem to sama pompa coś około 700zł,do tego przewody zakuć a zbiornik to jak piszesz zbiornik od powietrza przyczepy i jeszcze przystawka to trochę kosztuje jest alternatywa napęd z koła pasowego wału? widziałem pompy napędzane paskiem klinowym lub walkiem kardana jak w ostrówku[pompa przed chołodnica] taki widziałem na żywo Quote
Mikruss Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 ale po co dwa baloty słomy c330??jak jest dobry balot słomy to waży ok 300 kg a 2 to już 500-600 kg z jednym balotem sobie radzi bez problemu ale za to gorzej z kierowaniem. Quote
xXxSiKoRxXx Posted February 6, 2014 Author Report Posted February 6, 2014 300kg to chyba jakby zrobił 180cm Ja będę robił 150cm mój znajomy też takie robi i mówi że około 150kg chyba że wilgotniejsza to do 200kg. Zrobił raz kiszonki 180cm to mu c360 nie podniósł. Quote
Robert ;-) Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 300 kg a z jakiej prasy? ja słyszałem że waży 150kg z walcowej, szkoda że nie mam czym zważyć? bym wiedział bo jak jest tak jak piszesz że 300 to dwa może być za dużo;[ Quote
xXxSiKoRxXx Posted February 6, 2014 Author Report Posted February 6, 2014 300kg może ważyć ale siana suchego... Quote
VoYtek8 Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 Tak czytam to sobie i kolego @xXxSiKoRxXx uważasz że nawet jeśli dasz tą wzmacnianą pompę, większy zbiornik oleju itd. to i tak ten c330 do wożenia dwóch bel nadawał się nie będzie. O tuż mam na podwórku skład węgla i pracuje na nim Ursus c335m (wersja eksporotwa c330) z orginalnym turem. Ten ciągnik rocznie przewala tysiące ton węgla + obornik i zboże, a no i w zimę pracuje ze spychem do śniegu przy którym też jest ciężko. Wszystko w tym ciągniku jest orginalne, ale czasem jak naładuje się pełną łyżkę mokrego miału to wszystko w nim aż trzeszczy. Oczywiście tam wszystko jest orginalne i nic nie przerabiane, kiedyś jak była potrzeba to znajomy pożyczył ten ciągnik i podniósł na tym turze jednorazowo pompę ważącą ok. 1000kg, ale to było na granicy ryzyka, tym ciągnikiem sam woziłem na turze z widłami palety o wadze 600kg i się jeździło i było dobrze tyle że po równym utwardzonym terenie, jednak ramiona od tura są powyginane tak że co 15cm jest zgięcie w inną stronę. Więc teorytycznie mógłby nawet w orginale ponieść te dwie bele, a w praktyce to jak wjedziesz na kawałek choćby trochę mokrego pola to przednie koła tak Ci się zapadną że w życiu ten ciągnik sam nie wyjedzie. I na awarie narażone są wszystkie częsci tura i przendniej osi, na turze masz wyraźnie napisany ciężar do jakiego jest przystosowany. Jak weźmiesz te dwie bele na tura to przenie opony na pewno Ci siądą, a kierownicą tak będzie ciężko kręcić że nawet przeciwaga nie pomoże. Cóż wożenie takich ładunków tak małym ciągnikiem nie jest dobrym pomysłem, ale zrobisz jak będziesz uważał. Pozdrawiam Quote
xXxSiKoRxXx Posted February 6, 2014 Author Report Posted February 6, 2014 U mnie teren jest suchy ponieważ kopalnia odkrywkowa sciaga wody gruntowe. No niby na tych turach jest max udźwig 500kg. Także myslę że powinien dać radę z tymi 2 balotami słomy bo siano po jednym.Kolega ma w c360 i kiszonke 500kg wozi. U mnie bel nie bedzie dużo do 100 wszystkiego.Widziałem tura 3 sekcje od większego ciągnika i za 3200 z siłownikami euro ramka belka poprzeczna słupki ramie i widły musiał bym tylko podospawywać mocowania. Quote
Robert ;-) Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 Dodatkowa pompa to jeśli nie do zwiększenia nośności tura to chociaż do wygody,Wojtek ma rację każdy sprzęt ma swoją wytrzymałość więc trzeba o tym pamiętać żeby bez awaryjnie pracować? na moim ktoś mający dużą wyobraźnię napisał 650 kg udźwigu?nigdy w to nie uwierzę jak starego typu tury miały o wiele grubszą ramę a udźwig miały 500kg. co do tego tura to jak będzie pasował to czemu nie? cena ciekawa;] Quote
xXxSiKoRxXx Posted February 7, 2014 Author Report Posted February 7, 2014 Tylko on jest trochę przechodzony ale widać że od większego ciagnika. I ma wszystko co potrzebne tylko bym musiał dwa wenże dokupić i ten spdoek pospawać. Daje nawet rozdzielacz czego na allegro nikt nie daje. Quote
Recommended Posts