Jump to content

Recommended Posts

Posted
@marcineski81 nie wiem dlaczego tak uważasz? Teść dopóki nie kupił wiedemanna to pomimo że ma ładowacz na fendt'cie 309 twierdził że do ładowacza nie ma lepszego traktora i nie ma żadnej pompy zewnętrznej na wom. Moim zdaniem c-330 to dobry ciągnik do ładowacza. A co do dwóch bali słomy to nawet jeśli podniesie, to tył ciągnika również, chyba że do obciążnika naładujesz ołowiu.
Posted

Ja niby mam c355 ale pompa jest stara a podnosi super;] po początkowych problemach po założeniu tur-a?

w sumie pomysł z ołowiem jest bardzo dobry, zajmuje mało miejsca a jest ciężki? więc obciążnik może być ciężki i do tego zgrabny;]

Posted
Jak patrzyłem to sama pompa coś około 700zł,do tego przewody zakuć a zbiornik to jak piszesz zbiornik od powietrza przyczepy i jeszcze przystawka to trochę kosztuje jest alternatywa napęd z koła pasowego wału? widziałem pompy napędzane paskiem klinowym lub walkiem kardana jak w ostrówku[pompa przed chołodnica] taki widziałem na żywo
Posted
Tak czytam to sobie i kolego @xXxSiKoRxXx uważasz że nawet jeśli dasz tą wzmacnianą pompę, większy zbiornik oleju itd. to i tak ten c330 do wożenia dwóch bel nadawał się nie będzie. O tuż mam na podwórku skład węgla i pracuje na nim Ursus c335m (wersja eksporotwa c330) z orginalnym turem. Ten ciągnik rocznie przewala tysiące ton węgla + obornik i zboże, a no i w zimę pracuje ze spychem do śniegu przy którym też jest ciężko. Wszystko w tym ciągniku jest orginalne, ale czasem jak naładuje się pełną łyżkę mokrego miału to wszystko w nim aż trzeszczy. :D Oczywiście tam wszystko jest orginalne i nic nie przerabiane, kiedyś jak była potrzeba to znajomy pożyczył ten ciągnik i podniósł na tym turze jednorazowo pompę ważącą ok. 1000kg, ale to było na granicy ryzyka, tym ciągnikiem sam woziłem na turze z widłami palety o wadze 600kg i się jeździło i było dobrze tyle że po równym utwardzonym terenie, jednak ramiona od tura są powyginane tak że co 15cm jest zgięcie w inną stronę. :D Więc teorytycznie mógłby nawet w orginale ponieść te dwie bele, a w praktyce to jak wjedziesz na kawałek choćby trochę mokrego pola to przednie koła tak Ci się zapadną że w życiu ten ciągnik sam nie wyjedzie. I na awarie narażone są wszystkie częsci tura i przendniej osi, na turze masz wyraźnie napisany ciężar do jakiego jest przystosowany. Jak weźmiesz te dwie bele na tura to przenie opony na pewno Ci siądą, a kierownicą tak będzie ciężko kręcić że nawet przeciwaga nie pomoże. Cóż wożenie takich ładunków tak małym ciągnikiem nie jest dobrym pomysłem, ale zrobisz jak będziesz uważał. Pozdrawiam :)
Posted
U mnie teren jest suchy ponieważ kopalnia odkrywkowa sciaga wody gruntowe. No niby na tych turach jest max udźwig 500kg. Także myslę że powinien dać radę z tymi 2 balotami słomy bo siano po jednym.Kolega ma w c360 i kiszonke 500kg wozi. U mnie bel nie bedzie dużo do 100 wszystkiego.Widziałem tura 3 sekcje od większego ciągnika i za 3200 z siłownikami euro ramka belka poprzeczna słupki ramie i widły musiał bym tylko podospawywać mocowania.
Posted
Dodatkowa pompa to jeśli nie do zwiększenia nośności tura to chociaż do wygody,Wojtek ma rację każdy sprzęt ma swoją wytrzymałość więc trzeba o tym pamiętać żeby bez awaryjnie pracować? na moim ktoś mający dużą wyobraźnię napisał 650 kg udźwigu?nigdy w to nie uwierzę jak starego typu tury miały o wiele grubszą ramę a udźwig miały 500kg. co do tego tura to jak będzie pasował to czemu nie? cena ciekawa;]
Posted
Tylko on jest trochę przechodzony ale widać że od większego ciagnika. I ma wszystko co potrzebne tylko bym musiał dwa wenże dokupić i ten spdoek pospawać. Daje nawet rozdzielacz czego na allegro nikt nie daje.