Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ostatnio kupiłem i zamontowałem , używanego (w super stanie) tura 2 sekcyjnego za 3500zł. Oczywiście jest to cena za zestaw , czyli dostałem wszystko co jest potrzebne do jego zamontowania i uruchomienia (węże , rozdzielacz , mocowania, śruby , podkładki itp.). Montaż trwał ok. 2-3 godz.

Nie wiem do czego może służyć 3 sekcja przy tak małym i słabym ciągniku. Wydajność pompy przy c 330 jest od 19 do 23l/m. Więc i tak nie jesteś wstanie wykorzystać w pełni wszystkich możliwości tura 3 sekcyjnego.

C 330 waży z tego co pamiętam ok 2t, a ty chcesz go dociążyć jeszcze turem ok. 400 kg + baloty 400-600 kg.+ przeciwwaga 300-400 kg, wysłać go w teren i jak myślisz co się najpierw urwie ,tym bardziej że ten ciągnik nie ma ramy . Mocowania w skrzyni ,na dłuższą metę na pewno nie wytrzymają takich obciążeń, że nie wspomnę o układzie kierowniczym czy nawet oponach.

To taka mała dygresja.

Wożąc po dwa baloty zaoszczędzisz trochę czasu , ale za to zwiększysz częstotliwość i koszty napraw.

Jeżeli to ma być tur do c 330 to proponuje abyś kupił oryginalny lub jakieś dobre rzemiosło bynajmniej przeznaczony do tego ciągnika i używał go zgodnie z możliwościami maszyny.

Pozdrawiam

Posted

Dzisiaj byłem oglądać u nas gość na wiosce robi ma podliczyć i powie mi ile za to wyjdzie. W dzisiejszych czasach niema orginału co z tego ze ktoś ci napsizę ze da blachę 6 jak nie da. Byłem w środe mówił ze daje blachę 6mm ale tur na linkę 3700.

A 3 sekcja nie będzie używana bo nie robię kiszonki a do załadunku obornika mam cyklop.

Posted
Jak będziesz miał dobrego tura i nauczysz się nim pracować to tego cyklopa sprzedasz szybciej niż myślisz i będziesz ładował widłami przy tym turze, jest duzo szybciej. ;) Pozdrawiam :)