majk44 Posted February 7, 2014 Report Posted February 7, 2014 Ostatnio kupiłem i zamontowałem , używanego (w super stanie) tura 2 sekcyjnego za 3500zł. Oczywiście jest to cena za zestaw , czyli dostałem wszystko co jest potrzebne do jego zamontowania i uruchomienia (węże , rozdzielacz , mocowania, śruby , podkładki itp.). Montaż trwał ok. 2-3 godz.Nie wiem do czego może służyć 3 sekcja przy tak małym i słabym ciągniku. Wydajność pompy przy c 330 jest od 19 do 23l/m. Więc i tak nie jesteś wstanie wykorzystać w pełni wszystkich możliwości tura 3 sekcyjnego.C 330 waży z tego co pamiętam ok 2t, a ty chcesz go dociążyć jeszcze turem ok. 400 kg + baloty 400-600 kg.+ przeciwwaga 300-400 kg, wysłać go w teren i jak myślisz co się najpierw urwie ,tym bardziej że ten ciągnik nie ma ramy . Mocowania w skrzyni ,na dłuższą metę na pewno nie wytrzymają takich obciążeń, że nie wspomnę o układzie kierowniczym czy nawet oponach.To taka mała dygresja.Wożąc po dwa baloty zaoszczędzisz trochę czasu , ale za to zwiększysz częstotliwość i koszty napraw.Jeżeli to ma być tur do c 330 to proponuje abyś kupił oryginalny lub jakieś dobre rzemiosło bynajmniej przeznaczony do tego ciągnika i używał go zgodnie z możliwościami maszyny.Pozdrawiam Quote
xXxSiKoRxXx Posted February 8, 2014 Author Report Posted February 8, 2014 Dzisiaj byłem oglądać u nas gość na wiosce robi ma podliczyć i powie mi ile za to wyjdzie. W dzisiejszych czasach niema orginału co z tego ze ktoś ci napsizę ze da blachę 6 jak nie da. Byłem w środe mówił ze daje blachę 6mm ale tur na linkę 3700.A 3 sekcja nie będzie używana bo nie robię kiszonki a do załadunku obornika mam cyklop. Quote
VoYtek8 Posted February 8, 2014 Report Posted February 8, 2014 Jak będziesz miał dobrego tura i nauczysz się nim pracować to tego cyklopa sprzedasz szybciej niż myślisz i będziesz ładował widłami przy tym turze, jest duzo szybciej. Pozdrawiam Quote
xXxSiKoRxXx Posted February 8, 2014 Author Report Posted February 8, 2014 To się okaże w planie mam jeszcze kupno Bizona Z056 i być może w przyszłosći Mf3060 Quote
Mikruss Posted February 9, 2014 Report Posted February 9, 2014 turem jest szybciej ale ciapkiem w porównaniu do cyklopa taka mała dygresja odonośnie wydajności pompy - mój Fiat 780 ma ori pompę o wydatku 13 l/min i podnosi 1,5 tony Quote
xXxSiKoRxXx Posted February 9, 2014 Author Report Posted February 9, 2014 Zależy też jaki olej jak będzie gęsty to będzie leszy moim zdaniem. Quote
Mikruss Posted February 9, 2014 Report Posted February 9, 2014 no i tu się mylisz....zwróc uwage że wszędzie tam gdzie hydraulika jest w stanie bdb to lepiej działa na rozgrzanym oleju czyli rzadkim niż na zimnym. Quote
xXxSiKoRxXx Posted February 9, 2014 Author Report Posted February 9, 2014 No nie wiem. U mnie będzie hodzic na HIPOLU. Quote
Recommended Posts