Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kto dojdzie do władzy?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#1 juliapl1

juliapl1

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 06 luty 2014 - 19:28

Witam, proszę wszystkich rolników o przemyślenie na kogo będziemy glosować?
nie wiem czy wiecie ale 90% rolników to pisowcy którzy nie zdaja sobie sprawy co się stanie jak dojdzie pis do władzy ciagle kłopoty z eksportem na wschód i zachód ciagle nie potrzebne grzebanie kijem w mrowisku Rosjan i Europy.
Nikogo nie zmuszam i nie namawiam ale niestety znam zycie i wiem ze bada kłopoty jesteśmy tak bardzo zależni od eksportu do naszych sąsiadów ze jeśli przez głupotę pisu zamkna nam granice to sami wiecie cena swini owoców warzyw zboża i innych produktów przez zamkniecie grani będzie nie oplacalna ale co was to obchodzi słuchacie matki i babki które słuchają swoje ulubione audycje radiowe nie powiem w jakich radiach i sa tak już zatrute tym so tam obiecują ze głosują choć nie wiedza po co i dlaczego.

• 0

#2 dominika1989

dominika1989

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 06 luty 2014 - 21:13

Julio,najpierw wypadałoby się przywitać w zupełnie innym wątku, jak nakazuje kultura. Następnie wyłożyć swoje racje. Ale Ty już zdążyłaś nas wszystkich wrzucić do jednego wora i wydać opinię polityczną. A powinnaś może przede wszystkim zorientować się kto tu pisuje i co, po drugie, swoją wypowiedź ubrać w słowa, które wyrażają Twoją opinię, podadzą argumenty ( logiczne ) i nikogo nie urażą. Tymczasem odnoszę wrażenie, że oceniłaś nas jako bandę zaściankowych, nic o świecie nie wiedzących półgłowków. Prawo wyboru mam od kilu lat i to, na kogo zagłosuję to moja sprawa, tak jak każdego na tym forum i każdego, kto ukończył lat 18. Rozumiem Twoje pobudki ( biorąc poprawkę na to, że nie dążysz do bezowocnej dyskusji i prowokacji ) ale zabrałaś się za to wg mnie z zupełnie nie tej strony.
Pozdrawiam.
  • 1

#3 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 06 luty 2014 - 21:19

Zgadzam się z Dominiką a przede wszystkim najpierw niech @julia nauczy się pisać poprawną Polszczyzną?bo kaleczy nasz język ojczysty?
  • 0

#4 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 06 luty 2014 - 22:04

Temat wart dyskusji, bo pytanie dobre bo od tego kto dojdzie do władzy zależy dalsze losy tego kraju. Jednak autorka pisząc ten wątek przestraszona tym że PIS prowadzi w różnych sondażach które zazwyczaj nic wspólnego z prawdą nie mają, a każdy jeden różni się od pozostałych dla bezpieczeństwa prowadzi antyreklamę tej partii. Temat miałem usunąć bo pachnie to trochę prowokacją, jednak ten dział został stworzony do wymiany poglądów i dyskusji, więc dyskutujmy. Sam za tą partią szczerze nie przepadam, bo już mieli swoje 5 minut w Polsce i jakoś niczego ciekawego nie pokazali, a w najbliżej mnie położonym mieście główni rządzący pochodzą z PIS-u i widzę co się dzieje i jak to jest cyrk na kółkach... Jednak stwierdzenie że rolnicy to pisowcy jest jak najbardziej błędne bo utarło się gdzieś że rolnik/rolniczka to 80 letni emeryt/emerytka którzy oglądają całe dnie telewizję która krzywi ich spojrzenie na świat, rolnicy to są także mądrzy, obyci w świecie, wykształceni ludzie i naprawdę mają różne zdanie na temat polityki i odpowiedniej partii. Jedyną partią do której rolnicy byli przychyli u mnie w rejonie była Samoobrona, ale z czasem się to zmieniło bo partia znikła. :c Podsumowując to temat ten jest tematem rzeką, ale patrząc na nasz cały sejm i ludzi tam zasiadających to do władzy nikt nowy i mogący coś zmienić nie dojdzie. Pozdrawiam :)
  • 0

#5 pablos

pablos

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 476 postów

Napisano 07 luty 2014 - 09:54

Dla mnie jako rolnika kto się zmieni przy korycie nie ma większego znaczenia pnieważ i tak decydujące zdanie
ma Bruxsela !
  • 0

#6 Rico

Rico

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 11 postów

Napisano 08 luty 2014 - 12:46

jestem za tym że polityk jest rodzajem zawodu jaki wykonuje pewna osoba, tak więc jeżeli ktoś źle wypełnia swoje obowiązki i w negatywny sposób wpływa na poprawną politykę firmy ( kraju ) powinien być zwolniony, i wtedy każdy by szanował to co robi i ponosiłby konsekwencje swoich czynów, a nie jakieś kolesiostwo i "załatwianie" spraw pod stołem. Sam wiem z doświadczenia że podczas rządów PIS mogłem w każdej chwili znaleźć pracę wiadomo nie wszędzie było dobrze ale było lepiej, nie jestem zagorzałym politykiem wręcz przeciwnie ale szlak mnie trafia jak patrzę na to co się dzieje na scenie politycznej, przekręt goni przekręt i szukanie kasy. Coraz to nowe przepisy i zakazy nakazy a my niby skąd możemy kasę na durne pomysły polityków brać?
  • 0

#7 juliapl1

juliapl1

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 09 luty 2014 - 00:36

Tak wiem przepraszam za moja polszczyznę ale zawsze miałam z tym kłopot. Mam 29lat pochodze z Łowicza gospodaruje na 7h jestem sadowniczka.
Nie jestem akurat dobra w sprawach politycznych ale nasz region jest pisowski i bardzo często slysze ze każdy popiera te partie chwalac ja ze zrobi dużo dobrego w rolnictwie. A ja jestem bardzo przeciwna tej tezie ponieważ odczułam w tym roku jak pan Kaczynski zaczoł się mieszac na Ukrainie. Przyjezdzali do mnie kupcy ze stali kupcy ze wschodu którzy choć mało i kiepskiej jakości były owoce w tym roku nie chcieli zaproponować lepszych pieniędzy za towar a ja miałam dobrej jakości. Tłumaczyli się tym ze zabardzo mieszamy się w sprawy Ukrainy a szczególnie pan Kaczyński i nie będą płacic więcej bo mogą sobie znaleźć gdzie indziej . Choc byli to mój kupcy od 10 lat to polityka odgrywala wieksza role niż dawne dobre znajomości.
Ostatnio rozmawiałem z kolega który sprzedaje miaso do Rosji jemu Rosjanie powiedzieli ze i tak by kupowali od nas mieso nie ważne ze cos tam na Litwie wykryli ale przyznali się ze jednak mieszanie się w sprawy Ukrainy zrobiły swoje. Czemu pan Sikorski nie interweniowal na Ukrainie bo nic dobrego nam by to niedalo ale zapuzno pis musial się wychylić a wina oczywiście spłynie na władze. Ostatnio czytałem ze do Rosji i jej okręgów Kazachstan itd. Polska eksportuje 4% wszystkich towarów niby mało ale do niemiec 30% ale mebli a w tych 4% do Rosji jest 90% produktów rolniczych jakie eksportujemy jesteśmy tak bardzo zależni od wschodu ze wystarczy taka akcja jak ostatnio i polski rolnik jak zwykle najbardziej ucierpi. Np. o tej porze jak rozmawiałem z przyjacielem z Kazachstany oni ode mnie mogli by kupic kilogram jabłek po 1.3-1.5zl a dostaje na chwile dzisiejsza 1-1.1zł choć sa w stanie zapłacić nawet 1.5zl za podstawowa odmiane jabłek wiadomo gdzies tam pisze ze jabłka sa kupowane po 1.6-1.8 ale to sa wybrane odmiany 5% oni chcą placic ale nie musza żeby dac nam nauczke za wtracanie się w nie swoje sprawy.

A jeśli chodzi o PIS to ta partia wygrzebuje z pod ziemi wszystkie sprawy których sami by nie załatwili poruszają je a wina zawsze spada na partie rządząca. Po co się wogóle mieszają jeśli tylko szkodzą. A jeśli chodzi o odpowiedz kolegi ze za czasów PIS mógł znaleźć prace a teraz nie to po prostu takie sa czasy a nie ze jest inna partia. Teraz człowieka zastepuja maszyny komputery i wynalazki żeby nam lzej się pracowało. Mój maz pracował w firmie która układala kostke brukowa w pierwszym roku w firmie pracowało 130 osób 5 brygad po 20 osób reszta to kierowcy i inne stanowiska w drugim roku szef kupił dwie układarki do kostki które zastąpiły 15 osób w trzecim roku zauważył z porównaniu z poprzednimi laty jak pracowało 130 a nawet 150 osób w sezonie ze zostawi sobie 60 pracowników i dokupi jeszcze jedna układarke a i tak zarobi owiele więcej jak było w sezonie 150 pracowników. Wiec nie mówcie mi ze jest to wina partii rzadzacych wiadomo jest cały czas problem umów smieciowych ale jak się za to wezma to będzie jeszcze większe bezrobocie niż było do tej pory bo poco komus pracownik za którego odprowadzał składki za 0.5 etatu choć pracował na 2. Pozdrawiam
  • 0

#8 damianus87

damianus87

Majster

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 303 postów

Napisano 10 luty 2014 - 16:44

nie interesuje się za bardzo sprawami polityki, ale jestem ciekaw jaka partie pani Juliapl1 POpiera :P
  • 0

#9 rena

rena

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 12 luty 2014 - 19:51

Witam! Ja tez uważam, że w gospodarce jest za dużo polityki. Polacy od ponad 20 lat oszaleli na punkcie antyrosyjskim. Kiedyś uczyli się w szkołach języka rosyjskiego i niemieckiego. Teraz tylko angielski. To idiotyczne żeby nie znać języka swoich sąsiadów, pod każdym niemal względem, czy towarzyskim, czy też obronnym. Natychmiast powinien być wprowadzony do szkół język rosyjski, ja przynajmniej tak bym chciała. Co do Ukrainy to naprawdę niepotrzebnie tam się wtrącamy. To jest odrębny kraj, Polska, czy Polscy politycy mogli grzecznościowo coś tam napisać, a nie jakieś wyjazdy czy coś tam innego. To tak jak w domu kłóci się rodzinka, a sąsiedzi chcą pomagać - nigdy z tego nic dobrego nie powstanie. Poza tym jestem zła, że nasze media gdy miała być otwierana olimpiada w Soczi to pisały, kto z głównych polityków naszego kraju tam nie pojedzie, uważam, że to brak szacunku dla trudu gospodarzy, którzy naprawdę bardzo się starali, aby wszystko dobrze wypadło. Dziennikarze nieraz więcej złego niż dobrego zrobią pisząc takie rzeczy, to idzie w świat, czy ci ludzie nie myślą? Jak wszyscy sąsiedzi tak by się kłócili to w Polsce byłoby jeszcze gorzej.

• 0

#10 pablos

pablos

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 476 postów

Napisano 12 luty 2014 - 20:31

Witam , do przedmówcy jeżeli już coś piszesz na forum to staraj się sprawdzać wiadomości na temat których
się wypowiadasz mój syn chodzi do gimnazjum i uczy się języka rosyjskiego !
  • 0

#11 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 12 luty 2014 - 20:47

Dużo prawdy w tym co piszesz koleżanko @rena! ;) Język angielski jest potrzebny bo język już międzynarodowy, a języki typu: rosyjski, niemiecki są też niezbędne bo do sąsiedzkich krajów można wiele eksportować. Tyle że to wina chorego systemu edukacji, bo w szkołach jest mnóstwo godzin języka polskiego i bezużytecznej nauki o częsciach mowy, zdania itd. Przecież to się nikomu w zyciu nie przydaje, a języki obce są potrzebne i na te przedmioty jest poświećane za mało czasu i uwagi w edukacji. Cóż ja o mediach i do tego co one pokazują jestem nastawiony sceptycznie bo to jest manipulowane przez polityków. Jest gadane o bzdurach, teraz co godzinę jest coś o Stochu, albo o trynkiewiczu, jeszcze czasem szepnął coś o tym całym gender, pedałach i jakimś przestępstwie, a w tym kraju bezrobocie rośnie, dzieci rodzi się coraz mniej, emeryci mają głodowe emerytury, ale media gadają o bzdura by zamieść te sprawy pod dywan i żeby Polska wyglądała "lepiej". Co do Ziomowych Igrzysk Olimpijskich to całkiem realne jest to że niestety być może Kraków będzie je organizował w 2022 roku. Wszystko brzmi fajnie poza tym że wiele bogatych krajów z większymi miastami z lepszą infrastrukturą i stanem finansowym odmówiła organizacji tej imprezy bo uznali że to jest za drogie, a u nas w Polsce "nie ma rzeczy niemożliwych" i co z tego że wszędzie bieda i kasy nie ma, ale Igrzyska mogą być... W tym kraju dopóki premier i minister będzie miał na premię, poseł dostanie swoją dietę, a wszystko media zamiotą pieknie pod dywan to nic się nie zmieni. Cóż patrzymy na to co jest na Ukranie i jak jest teraz w Sochi, a nie dostrzegamy tego co dzieję się w Polsce... Pozdrawiam :)
  • 0

#12 edek

edek

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 557 postów

Napisano 16 luty 2014 - 12:05

Moja zdanie jest takie... w najbliższych wyborach wygra PiS !!! - zobaczycie.

Poza tym czytałem kiedyś w necie wypowiedź tego jasnowidza o którym był kiedyś program w Polsacie... przepowiedział że wybory wygra PiS, następnie Polska się odłączy od Unii Europejskiej, będziemy tego żałować i będziemy chcieli wrócić, jednak to nie będzie możliwe.
Będziemy poza Unią, jednak Polska będzie sobie dobrze dawać radę :)
  • 0

#13 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 16 luty 2014 - 12:14

Rozumiem że to ma być sarkazm? Pozdrawiam :)
  • 0

#14 Rico

Rico

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 11 postów

Napisano 16 luty 2014 - 12:54

to jest tylko takie gdybanie co będzie jak.... jednak moim zdaniem jakbyśmy mieli bardziej otwarte granice na wschód to zbyt na nasze produkty byłby dużo większy, pamiętam jak kilka lat temu giełda sandomierz funkcjonowała a teraz - różnica kolosalna. Poza tym jeżeli wejdziemy do strefy euro to dopiero się zacznie kryzys, podstawową sprawą w każdym państwie jest gospodarka która napędza wszystkie gałęzie, jeżeli takowa kuleje to my wtedy napędzamy inne gospodarki kupując u nich, dlatego trzeba pomyśleć o nas samych. :)
  • 0

#15 damianus87

damianus87

Majster

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 303 postów

Napisano 16 luty 2014 - 18:37

ja nie wierze w żadna partie która jest obecnie w rządzie. nikt nie przejmuje się rolnikami. a te dwie u góry maja najbardziej wyj....ane na nas. wspomne tylko glosowanie dotyczace uboju rytualnego. tak wiec alternatywy brak. a niby nasz PSL?? brak słow. żenada! szkoda nerw na polityke ;P
  • 0

#16 Adams

Adams

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 431 postów

Napisano 10 maj 2014 - 11:57

Witam!
Zacznę od tego, że Polska jest najgłupszym państwem w Europie! Jesteśmy wykorzystywani przez naszych sąsiadów (zaborców) Rosję a przede wszystkim Niemców. Nasze rolnictwo produkuje wołowinę, wieprzowinę o drób najlepszej jakości. Jesteśmy w stanie wyżywić Polaków i to jedzeniem najlepszej jakości mówię również o owocach i warzywach. Ale co z Tego?! Skoro nasze mięso idzie na zachód albo na wschód! 95% naszego mięsa idzie na eksport. A w zamian dostajemy mięso nafaszerowane chemią z Niemiec! T jest żałosne. Zamknijmy granice i nic się nie stanie! My tylko na tym tracimy. Oddajemy super żywność i dostajemy śmieci.
Jesteśmy uwikłani w umowy Unijne i potwornie zadłużeni. Dotacje unijne to kredyty!!! Nie możemy wyjść z uni. SLD i PO nas udupili. Nie wspomniałem o PiS-ie ponieważ oni nie zrobili nic nie pomogli ale jako jedyni nie pogorszyli naszej sytuacji. Dlatego SLD i PO są partiami sprzedającymi Polskę!
Zawsze popierałem PiS ale do czasu.... Do wojny na Ukrainie. Tusk i Kaczyński poszli podburzyli ukraińców naszczekali i rozwścieczyli Rosję. A biedni ukraińcy mają nad sobą wściekłego Putina i to polacy za to odpowiadają. Tusk i Kaczyński.
Zadajemy więc sobie pytanie na kogo głosować?...
PSL? Nie! Oni mieli popierać rolników a tak naprawdę zmieniają poglądy jak chorągiewka posłuszne psy którym chodzi o koryto!
Ja będę głosował na Polskę Razem Gowina. Bo oni przynajmniej jeszcze niczego nie spartaczyli.
(wiem że post jest mocny i uraża wielu ludzi jednak proszę admina aby go nie usuwał, możecie mnie pocisnąć w komentarzach, zrozumiem ale proszę niech każdy się zastanowi nad moją opinią o Polsce)
  • 1

#17 pawel98k

pawel98k

Młodszy

• Użytkownik
  • PipPip
  • 87 postów

Napisano 11 maj 2014 - 20:36

Też czytalem wypowiedzi janowidzów w zeszłym roku i bardzo się zdziwiłem bo wczesniej się z tego smialem ale zauwazyłem ze wiekszosc sie sprawdzilo ale pożyjemy zobaczymy.Wracając do tematu to ja i tak nie ufam żadnej partii ale głosno jest teraz o Kongresie Nowej Prawicy.
  • 0

#18 kolsek

kolsek

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 12 wrzesień 2016 - 16:42

Teraz pis przy władzy ;P

• 0

Najnowszy ranking skuteczne środki odchudzające sprawdź

#19 gk21

gk21

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 113 postów

Napisano 07 listopad 2016 - 16:19

wybory w USA jak myślicie kto wygra i jaki to będzie miału wpływ na Polskę ?

• 0

#20 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8630 postów

Napisano 07 listopad 2016 - 17:24

jak wygra tramp to będzie porażka demokracji-dla mnie to niepoważny gostek. Zachowuje sie jakby zrobił zakład z kumplem czy ludzie pójdą za nim.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych