Tucha1980 Posted February 7, 2014 Report Posted February 7, 2014 Witam. niedawno kupiliśmy silos 120t. co lepiej do tego dokupic? żmijkę czy kubełki a może dmuchawę?? Quote
kubusjettaII Posted February 7, 2014 Report Posted February 7, 2014 Dużo zależy o tego jakie wymiary ma ten silos, bo przecież jak będzie bardzo wysoki a wąski to nie zastosujesz do niego żmijki tylko raczej trzeba iść w kubły, a jak szeroki a niski można pomyśleć nad żmijką. Quote
Tucha1980 Posted February 7, 2014 Author Report Posted February 7, 2014 Dużo zależy o tego jakie wymiary ma ten silos' date=' bo przecież jak będzie bardzo wysoki a wąski to nie zastosujesz do niego żmijki tylko raczej trzeba iść w kubły, a jak szeroki a niski można pomyśleć nad żmijką.[/quote'] Dzięki wielkie za odpowiedź, a powiedz mi jeszcze jak to wygląda z poborem energii i uszkodzeniami zboża w trakcie załadunku?? Quote
DuzyGrzegorz Posted February 7, 2014 Report Posted February 7, 2014 Jeżeli o ilość energii to najsprawniejszy jest oczywiście kubełkowy gdyż jest najmniej tarcia zboża o konstrukcję. Na drugim jest ślimakowy gdyż tu jest o wiele więcej tarcia. Potem długo, długo nic i dmuchawa. Powodem znacznego zużycia energii przez dmuchawę w stosunku do podajnika kubełkowego lub ślimakowego jest fakt, że oprócz ziarna przenosi znaczne ilości powietrza, a to najzwyczajniej kosztuje. Dodatkowo dochodzi tarcie o ściany rur. Jeżeli o uszkodzenia to wszystkie trzy mieszczą się w akceptowalnym zakresie. Zła regulacja lub nadmierne zużycie zwiększają uszkodzenia ziarna, więc tego należy pilnować. Pozdrawiam! Quote
Tucha1980 Posted February 7, 2014 Author Report Posted February 7, 2014 no ja zastanawiam się na tą firmą: agro.restal-stg podobno niezłe maszyny produkują... ale dziekuję bardzo za odpowiedź Pozdrawiam Quote
MrDKDP Posted February 12, 2014 Report Posted February 12, 2014 A takie pytanie ile kosztował cię silos z montażem? Quote
andrzejp Posted June 16, 2015 Report Posted June 16, 2015 Witam was. Mam małe pytanie – chciałbym kupic silos używany, który aktualnie stoi i czeka na demontaż. Jak to będzie wyglądało przy transporcie i jak silso będzie „się zachowywał” jak go skręcę u siebie? Czy nie lepiej kupic jakiś mniejszy, tylko trochę droższy, ale nowy i z wszelkimi poradami etc.? Coś takiego rzuciło mi się w oczy: silosypaszowe . 8 ton powinno wystarczyc. I co nieco słyszałem o firmie, raczej bardzo pozytywne rzeczy. Co myślicie? Quote
Vademecum Posted June 16, 2015 Report Posted June 16, 2015 Kolego silos paszowy nie ma możliwości przewietrzenia czy zchłodzenia ziarna. Szukaj silosu zbożowego, a montowany ponownie może mieć problem ze szczelnością i na to cza zwrócić uwagę - na szczelność podczas montażu. Quote
andrzejp Posted March 2, 2016 Report Posted March 2, 2016 Fajny patent wymyśliła firma AGOS z ukośną rurą załadowczą. Dzięki temu droga do załadunku paszy, czy zboża jest najkrótsza. Wystarczy montaż jednej rury i tylko ta jedna wystarczy, do załadunku wszystkich silosów. Duża oszczędność, polecam jako użytkownik. Quote
Recommended Posts