Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dużo zależy o tego jakie wymiary ma ten silos' date=' bo przecież jak będzie bardzo wysoki a wąski to nie zastosujesz do niego żmijki tylko raczej trzeba iść w kubły, a jak szeroki a niski można pomyśleć nad żmijką.

[/quote']

Dzięki wielkie za odpowiedź, a powiedz mi jeszcze jak to wygląda z poborem energii i uszkodzeniami zboża w trakcie załadunku??

Posted
Jeżeli o ilość energii to najsprawniejszy jest oczywiście kubełkowy gdyż jest najmniej tarcia zboża o konstrukcję. Na drugim jest ślimakowy gdyż tu jest o wiele więcej tarcia. Potem długo, długo nic i dmuchawa. Powodem znacznego zużycia energii przez dmuchawę w stosunku do podajnika kubełkowego lub ślimakowego jest fakt, że oprócz ziarna przenosi znaczne ilości powietrza, a to najzwyczajniej kosztuje. Dodatkowo dochodzi tarcie o ściany rur. Jeżeli o uszkodzenia to wszystkie trzy mieszczą się w akceptowalnym zakresie. Zła regulacja lub nadmierne zużycie zwiększają uszkodzenia ziarna, więc tego należy pilnować. Pozdrawiam!
  • 1 year later...
Posted

Witam was. Mam małe pytanie – chciałbym kupic silos używany, który aktualnie stoi i czeka na demontaż. Jak to będzie wyglądało przy transporcie i jak silso będzie „się zachowywał” jak go skręcę u siebie? Czy nie lepiej kupic jakiś mniejszy, tylko trochę droższy, ale nowy i z wszelkimi poradami etc.? Coś takiego rzuciło mi się w oczy: silosypaszowe . 8 ton powinno wystarczyc. I co nieco słyszałem o firmie, raczej bardzo pozytywne rzeczy. Co myślicie?

Posted
Kolego silos paszowy nie ma możliwości przewietrzenia czy zchłodzenia ziarna. Szukaj silosu zbożowego, a montowany ponownie może mieć problem ze szczelnością i na to cza zwrócić uwagę - na szczelność podczas montażu.
  • 8 months later...
Posted

Fajny patent wymyśliła firma AGOS  z ukośną rurą załadowczą. Dzięki temu droga do załadunku paszy, czy zboża jest najkrótsza. Wystarczy montaż jednej rury i tylko ta jedna wystarczy, do załadunku wszystkich silosów. Duża oszczędność, polecam jako użytkownik.