Zbyszek77 Posted February 7, 2014 Report Posted February 7, 2014 Wiecie o tym że można starać się o odszkodowania za linie energetyczne (szczegóły: odszkodowaniaenergetyczne.pl/linie-energetyczne)? Ciekawi mnie jak to wygląda w praktyce bo akurat na moim polu znajduje się jedna taka zawada w postaci słupa. Próbował ktoś uzyskać takie odszkodowanie? Quote
DuzyGrzegorz Posted February 7, 2014 Report Posted February 7, 2014 To nie jest odszkodowanie lecz opłata przesyłowa. Jak podasz na PW adres e-mail to wyślę Ci sposób postępowania krok po kroku. Pozdrawiam! Quote
jakuban1 Posted February 7, 2014 Report Posted February 7, 2014 Grzegorz mi możesz na PW wysłać bo też się o to staram:D A mam wzdłuż drogi pare kilometrów więc troche tego jest Quote
pablos Posted February 7, 2014 Report Posted February 7, 2014 Witam , w temacie linii przesyłowych są plany dużej linii przesyłowej Olsztyn - Ostrołęka obawiam się że przymoim pseudo szczęściu linia będzie szła przez część moich łąk morze D Grzegorz coś wie na ten temat stawiam kratę browaru za informacje na ten temat ! Quote
DuzyGrzegorz Posted February 7, 2014 Report Posted February 7, 2014 W Elektrowni Ostrołęka (EO) miał być budowany nowy blok. Pieniądze na projekty zostały wydane i jak to bywa z powodów o których długo by pisać, ale zupełnie innych niż przypuszczacie, zrezygnowano z budowy. Z punktu widzenie EO linia nie jest konieczna. Jednak krajobraz mazurski wzbogacają elektrownie wiatrowe, a te są bardzo łakome na linie przesyłowe. Jest rozpatrywanych kilka wariantów budowy linii. Ostatnio się tym nie interesowałem, ale w razie czego mogę sprawdzić. Pozdrawiam! Quote
pablos Posted February 22, 2014 Report Posted February 22, 2014 Witam . walę prosto i na temat DużyGrzegorz gdybyś miał więcej informacji na temat tej linii energetycznej byłbym wdzięczny chodzi mi o to że już zaczyna krążyć [tak mi się wydaje ] banda naciągaczy którzy obiecują kokosy ! Quote
DuzyGrzegorz Posted February 22, 2014 Report Posted February 22, 2014 Więc nie tylko ja dostrzegam problem z naciągaczami. Z własnej obserwacji wiem, że co najmniej niektóre mają układ z firmami energetycznymi. Jak przyślesz adres e-mail to prześlę Ci ekspertyzę w której jest dokładnie wszystko opisane i całe postępowanie rozpisane krok po kroku. Pozdrawiam! Quote
farmer8 Posted February 26, 2014 Report Posted February 26, 2014 To nie jest odszkodowanie lecz opłata przesyłowa. Jak podasz na PW adres e-mail to wyślę Ci sposób postępowania krok po kroku. Pozdrawiam! witam, jestem tu nowy i zainteresowany problemem. chciałbym również uzyskać informacje o sposobie postępowania krok po kroku. jednak nie chciałbym upubliczniać mojego adresu e-mail. jak mogę się skontaktować? Quote
Robert ;-) Posted February 26, 2014 Report Posted February 26, 2014 Użyj wiadomości pw;] wejdź w profil DuzegoGrzegorza i napisz prywatną wiadomość;] pozdrawiam Quote
Bandzior Posted March 15, 2014 Report Posted March 15, 2014 Jeśli słupy stoją na tym polu dłużej niż 30 lat lub gdy była podpisana umowa na pozwolenie aby te słupy tam stały to nici z odszkodowań.. :/ jedynie gdyby wymieniali słupy to możecie im nie pozwolić aby one tam stały pozdro Quote
DuzyGrzegorz Posted March 15, 2014 Report Posted March 15, 2014 Czy była podpisana zgoda czy nie nie ma żadnego znaczenia. Opłata przesyłowa się należy.Nie ma znaczenia ile lat stały słupy gdyż do zasiedzenie nie liczy się okres gdy linie energetyczne stanowiły własność Skarbu Państw, czyli do 1 lutego 1989 roku. Zasiedzenie może nastąpić najwcześniej 1 lutego 2019 roku (orzeczenie Sądu Najwyższego z 9 grudnia 2009 - IV CSK 291/2009). Kto do tej daty nie ureguluje przesyłu lub w inny sposób nie przerwie biegu zasiedzenia to wtedy służebność przesyłu zostanie zasiedziana przez zakład energetyczny.Również co do wymiany słupów niewiele można zrobić w kontekście art 124 ustawy o gospodarce nieruchomościami.Art. 124 ustawy o gospodarce nieruchomościami:"1. Starosta, wykonujący zadanie z zakresu administracji rządowej, może ograniczyć, w drodze decyzji, sposób korzystania z nieruchomości przez udzielenie zezwolenia na zakładanie i przeprowadzenie na nieruchomości ciągów drenażowych, przewodów i urządzeń służących do przesyłania lub dystrybucji płynów, pary, gazów i energii elektrycznej oraz urządzeń łączności publicznej i sygnalizacji, a także innych podziemnych, naziemnych lub nadziemnych obiektów i urządzeń niezbędnych do korzystania z tych przewodów i urządzeń, jeżeli właściciel lub użytkownik wieczysty nieruchomości nie wyraża na to zgody. Ograniczenie to następuje zgodnie z planem miejscowym, a w przypadku braku planu, zgodnie z decyzją o ustaleniu lokalizacji inwestycji celu publicznego."Pozdrawiam! Quote
Bandzior Posted March 15, 2014 Report Posted March 15, 2014 Mój tata na ten temat rozmawiał z prawnikiem i z tego co mówił to jak stoją dłużej niż 30 lat to żadnego odszkodowania nie będzie. Quote
DuzyGrzegorz Posted March 15, 2014 Report Posted March 15, 2014 Ten z którym rozmawiał Twój tata z całą pewnością albo nie był nigdy prawnikiem, albo nigdy nie powinien nim być. Pozdrawiam! Quote
Rico Posted March 16, 2014 Report Posted March 16, 2014 ten niby "prawnik" tak powiedział? pewnie miał na myśli okres 30 lat jako zasiedzenie i możliwości ubiegania się właściciela słupów o prawo do tego kawałka ziemi. Polecam wizytę u prawdziwego prawnika Quote
DuzyGrzegorz Posted March 16, 2014 Report Posted March 16, 2014 Kolega Sławek bardzo celnie sprawę ujął. Żeby biegło zasiedzenie musi być warunek, że użytkować należy samoistnie, czyli użytkować jak właściciel. Do 1 lutego 1989 roku zakłady energetyczne dzierżawiły linie energetyczne od Państwa, czyli były użytkownikiem zależnym jak każdy dzierżawca. Jak chyba powszechnie wiadomo dzierżawy zasiedzieć się nie da bo nie jest spełniony podstawowy warunek użytkowania samoistnego. Jeżeli chodzi o sam grunt to też kolega Sławek ma rację bo jest takie ryzyko, ale tylko na rzecz Skarbu Państwa, ale przecież Skarb Państwa nie jest nawet stroną takiego postępowania. Należy także mieć na uwadze, że sędziowie w Polsce są zatrudniani w ramach programu "pierwsza praca", a pierwszeństwo mają osoby z genetycznymi predyspozycjami ...Pozdrawiam! Quote
arekstryj Posted November 18, 2014 Report Posted November 18, 2014 Jeśli słupy stoją na tym polu dłużej niż 30 lat lub gdy była podpisana umowa na pozwolenie aby te słupy tam stały to nici z odszkodowań.. :/ jedynie gdyby wymieniali słupy to możecie im nie pozwolić aby one tam stały pozdro Nie zgadzam się Bandzior. Jeśli stoją dłużej niż 30 lat to jeszcze jest nie wszystko stracone. Moje były z lat 60tych i 50tych chyba też i zawarłem ugodę z energetyką.miałem 2/3 ziemii po byłym PGRerze a kancelaria która mi wywalczyła ugodę na dobrych warunkach już wczesniej takich kilka ugód zawarła' date=' więc nie bałem się podjąć ryzyka. Co do umowy to również się nie zgadzam. można uzyskać odszkodowanie. umowa nie blokuję roszczenia. to zależy tylko co w tej umowie jest zawarte. 1. jeśli w umowie jest zapis, że pozwoliłeś na budowę, przejście, czasowe zajęcie to możesz się starać2. jeśli w umowie jest zapis, że pozwoliłeś na konserwację i modernizację urządzenia przesyłowego w przyszłości to już NIC nie możesz. oczywiście na dzień dzisiejszy bo za kilka lat może to się zmienić. ja zawarłem ugody, wygrałem sprawy z firmami przesyłowymi. moja grupa producencka również. kilka przegraliśmy ale temat robimy od 2011 roku i od 2012 roku mamy do dobrą obsługę prawnę także wydaję mi się, że mogę coś o tym powiedzieć.[hr']Czy była podpisana zgoda czy nie nie ma żadnego znaczenia. Opłata przesyłowa się należy.Nie ma znaczenia ile lat stały słupy gdyż do zasiedzenie nie liczy się okres gdy linie energetyczne stanowiły własność Skarbu Państw' date=' czyli do 1 lutego 1989 roku. Zasiedzenie może nastąpić najwcześniej 1 lutego 2019 roku (orzeczenie Sądu Najwyższego z 9 grudnia 2009 - IV CSK 291/2009). Kto do tej daty nie ureguluje przesyłu lub w inny sposób nie przerwie biegu zasiedzenia to wtedy służebność przesyłu zostanie zasiedziana przez zakład energetyczny.Również co do wymiany słupów niewiele można zrobić w kontekście art 124 ustawy o gospodarce nieruchomościami.Art. 124 ustawy o gospodarce nieruchomościami:"1. Starosta, wykonujący zadanie z zakresu administracji rządowej, może ograniczyć, w drodze decyzji, sposób korzystania z nieruchomości przez udzielenie zezwolenia na zakładanie i przeprowadzenie na nieruchomości ciągów drenażowych, przewodów i urządzeń służących do przesyłania lub dystrybucji płynów, pary, gazów i energii elektrycznej oraz urządzeń łączności publicznej i sygnalizacji, a także innych podziemnych, naziemnych lub nadziemnych obiektów i urządzeń niezbędnych do korzystania z tych przewodów i urządzeń, jeżeli właściciel lub użytkownik wieczysty nieruchomości nie wyraża na to zgody. Ograniczenie to następuje zgodnie z planem miejscowym, a w przypadku braku planu, zgodnie z decyzją o ustaleniu lokalizacji inwestycji celu publicznego."Pozdrawiam![/quote'] No i tutaj Panie Grzegorzu również Pan się myli, 1. zasiedzenie w 2019 roku nie dotyczy to wszystkich urządzeń przesyłowych a jedynie tych, które wpisują się w jednolitość własności państwowej, czyli jesli kupił Pan ziemie po PGR, gminach, państowych przedsiębiorstwach, ogólnie od jakichkolwiek podmiotów należących do Skarbu Państwa to zasiedzenie liczy się od 1989 roku.UWAGA: LICZY SIĘ JEŚLI TWÓJ PRAWNIK TO UDOWODNI. - nie zawsze nam to się udawało. do tego trzeba dobrego specjalisty Więc jeśli ojciec przekazał Ci ziemię, kupiłego od osoby fizycznej działkę, która należała do os. fizycznej przed 1989 roku to urządzenia przesyłowe z lat 50tych,60tych,70tych są już z zasiedzniem !!! i teraz trzeba szukać na nie innego sposobu. podobno jest kilka ale znają je tylko ci prawnicy co wygrywają sprawy. wiem tylko, że szukają czynników którymi mogą podwazyc zasiedznie. jesli ich nie znajdą to trzeba czekać !!! no chyba, że trafi się na łaskawego śedziego.Mój tata na ten temat rozmawiał z prawnikiem i z tego co mówił to jak stoją dłużej niż 30 lat to żadnego odszkodowania nie będzie. ja i koledzy z mojej grupy rozmawialismy z przeszło 40 kancelariami' date=' firmami prawniczymi i znaleźliśmy dotąd jedną bardzo dobrą i drugą która teraz testujemy.za rok lub dwa lata poznamy jej wyniki ale pewnie za 6 miesięy już będzie wiadomo czy są tak skutecznie jak tamci pierwsi[hr']Kolega Sławek bardzo celnie sprawę ujął. Żeby biegło zasiedzenie musi być warunek' date=' że użytkować należy samoistnie, czyli użytkować jak właściciel. Do 1 lutego 1989 roku zakłady energetyczne dzierżawiły linie energetyczne od Państwa, czyli były użytkownikiem zależnym jak każdy dzierżawca. Jak chyba powszechnie wiadomo dzierżawy zasiedzieć się nie da bo nie jest spełniony podstawowy warunek użytkowania samoistnego. Jeżeli chodzi o sam grunt to też kolega Sławek ma rację bo jest takie ryzyko, ale tylko na rzecz Skarbu Państwa, ale przecież Skarb Państwa nie jest nawet stroną takiego postępowania. Należy także mieć na uwadze, że sędziowie w Polsce są zatrudniani w ramach programu "pierwsza praca", a pierwszeństwo mają osoby z genetycznymi predyspozycjami ...Pozdrawiam![/quote'] To już dawno Duży to zblokowali. Do tego czasu wyszło co najmniej kilka rozporządzeń SN a w sierpniu 2014 bardzo korzystna decyzja organów administracyjnych, czyli NSA Quote
Tolek81 Posted November 18, 2014 Report Posted November 18, 2014 Pisalem PM do paru uzytkownikow z tego postu, ale niestety nie dostalem, zadnego odzewu, wiec: Czy moglby mi "Ktos" napisac jak nalezy postepowac krok po krokujak ubiegac sie za takie odszkodowanie? Krotki zarys.Zony rodzina dzierzawila grunt od Skarbu Panstwa, a od roku, gdy dzierzawa sie skonczyla przyslugiwalo nam prawo pierwokupu - z ktorego skorzystalismy.Slupy przesylowe z pradem do pobliskich sasiadow znajduja sie na naszej dzialce od jakichs 20 - 20 paru lat lat nie dluzej niz 30 - wtedy stawiali i o nic sie nie pytali.Teraz jak powinienem zaczac postepowanie by dostac odszkodowanie lub oplate przesylowa. Jak do tego podejsc.Z gory dziekuje za odpowiedz. Z programu: http://tvn24bis.pl/magazyny,191/biznes-dla-ludzi-03-11,484610.htmlczesc 3. wynika:ze jesli postawiono linie (na wlasnosci):- powyzej 30 lat to 0.5% szans wygranej - czytaj dupa- od 20 - 30 lat - jakies szanse sa- krocej niz 20 lat - duze szanse ze musze zrobic: 1. Ustalic kto jest wlascicielem linie przemyslowej (jak to ustalic?) 2. Nastepnie potrzebuje:a) wypis z ksiegi wieczystej wypis i wyrys z ewidencji gruntow gminyc) odpis z mapy zasadniczej z powiatu 3a). Napisac Wezwanie (jak? czy takie jest OK?) Zatytuowac - Wezwanie:Zwracam sie o ustanowienie sluzebnosci przesylu na mojej nieruchomosci w terminie do (bo inaczej beda mieli mnie w powazaniu) xxxx.xx.xxjesli do tego terminu nie odpisza to: 3b) Napisac Wniosek do Sadu (jak ma brzmiec?):Wniosek o ustanowienie sluzebnosci przesylu ? Ile pieniedzy i za jaki okres (no dobrajak to przeliczac - po cenie gruntu w danym roku?) obszar jaki zajmuje linia: strefa zajeta + strefa bezpieczenstwa (pas ziemi w m)cena gruntu rolnego - 10% wartosci obszaru cena gruntu budowlanego - 50% wartosci gruntu. No dobra, a teraz moglby ktos laskawie napisac biorac pod uwage to co napisalem jak to powinno wygladac by mialo rece i nogi ? - jak dla krowy przy miedzy ;-) Quote
arekstryj Posted January 8, 2015 Report Posted January 8, 2015 już to przerabiałem samodzielnie i odpadłem jak mi kazali udowodnić, że mi się należy odszkodowanie. napisali mi kilka pism a tam do podważenia: decyzje SN, decyzje wywłaszczeniowe, administracyjne i dużo orzecznictwa różnych kodeksów. daruj sobie chłopie i przestań oglądać TVN sam będzisz się w tym grzebał z 5 lat w sądzie a jak przegrasz to koszta beda duze po za tym trzeba byc wlascicielem a dzierzawca. przysluguje tylko wlascicielem lub uzytkownikom wieczystym Quote
Tolek81 Posted January 11, 2015 Report Posted January 11, 2015 Akurat jestem wlascicielem dzialki, od roku po kupnie od Panstwa. Jesli jestes wlascicielem, to odszkodowania nalezy Ci sie, gdyz, gdybys chcial przeksztalcic dzialke rolna na budowlana, to tam gdzie stoi slup i pod pasem, gdzie ciagna sie kable budowac nie mozesz. Wiec jestes stratny. Quote
Joanna123 Posted April 25, 2016 Report Posted April 25, 2016 Hej, a co z działkami rolnymi nad którymi przechodzą tylko linie tych największych słupów, co uniemożliwia jakąkolwiek zabudowę w dużym promieniu od nich? Zaznaczam same słupy nie stoją na tym polu. Quote
Recommended Posts