Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hej.

 

Zastanawiam się nad czasem przydatności ziarna zbóż- jak długo mogą być przechowywane, biorąc pod uwagę też jakość końcową???

 

czy może siedzieć w spichlerzu 10 lat?

Posted
Ziarno przy dobrych warunkach przechowywania - wilgotność do 14%, temperatura do ok 10oC - może leżeć nawet 3 lata bez większej straty na jakości i zdolności kiełkowania nasion.
Posted

Moim zdaniem Nie po dwóch latach traci zdolność kiełkowania i jeszcze sprawa wołków w starym zbożu.

 

 

Przed chwilą przeczytałem o wołku, na wikipedi. pisze tam że uszkodzone przez niego ziarno traci ok. 15% masy i nie nadaje się do celów spożywczych.

 

*Czy faktycznie z takiego ziarna już nic? w młynie chyba nikt nie przebiera ziaren sprawdzić które uszkodzone?

 

*A ile czasu można przechowywać zboża dla celów spożywczych, na mąkę?

 

Słyszałem kilka historii o przechowywaniu ziaren przez bardzo długi okres do celów spożywczych, zastanawia mnie jak to jest?

 

To że takie ziarna tracą zdolność kiełkowania to wiedziałem, przepraszam za złe sformułowanie pytania.

 

 

Posted
szkodniki i gryzonie źle wpływają na zboże które dość długo leży, zboże musi być idealnie suche i co jakiś czas mieszane, ale i tak dłużej jak 2-3 lat nie poleży bo zostaną plewy i stęchlizna, ziarno samo w sobie ma jakąś ilość wilgoci i jak leży dłużej plus do tego naturalne drożdże - grzyby robią swoje, raczej nie polecałbym takiej inwestycji, lepiej zmieniać tak często jak to możliwe, u mnie siałem co rok i najdłużej wytrzymała jedna odmiana przez około 6 lat - efekt pożal się boże.
Posted
10 lat? w starożytnym egipcie podobno było magazynowane przez 6 lat na czasy suszy i używane przez następne 6. podobno dzisiaj też w podziemiach magazynują przygotowując się na "wojne". i stąd pytanie jaka jest faktyczna prawda i ile najdłużej mogło by być przydatne do spożycia.
Posted
To był starożytny Egipt... -,- Mamy XXI wiek w Polsce, teraz w młynach czasem nie chcą przyjąć świeżego ziarna bo jest słabej jakości, a co mówić o ziarnie które leży 5-10 lat... W spichlerzu masz gryzonie, może wdać się pleśń, jest problem z utrzymaniem prawidłowej wilgoci, dochodzą jeszcze inne szkodniki. Ogólnie realiów dzisiejszego rolnictwa, a starożytnego Egiptu nie ma co porównywać. Myślę że jakby się ktoś uparł to by z 5 letnej pszenicy mąkę jakąs tam słabą zrobił, ale po co to komu jak co roku są tony świeżego zboża! :D Pozdrawiam :)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...