brzyna Posted February 7, 2014 Report Posted February 7, 2014 Hej. Zastanawiam się nad czasem przydatności ziarna zbóż- jak długo mogą być przechowywane, biorąc pod uwagę też jakość końcową??? czy może siedzieć w spichlerzu 10 lat? Quote
Stiven1983 Posted February 8, 2014 Report Posted February 8, 2014 Moim zdaniem Nie po dwóch latach traci zdolność kiełkowania i jeszcze sprawa wołków w starym zbożu. Quote
kubusjettaII Posted February 8, 2014 Report Posted February 8, 2014 Moim zdaniem Nie po dwóch latach traci zdolność kiełkowania i jeszcze sprawa wołków w starym zbożu. biorąc pod uwagę jeszcze myszy nie wiele z tego może być... Quote
garzew Posted February 9, 2014 Report Posted February 9, 2014 Ziarno przy dobrych warunkach przechowywania - wilgotność do 14%, temperatura do ok 10oC - może leżeć nawet 3 lata bez większej straty na jakości i zdolności kiełkowania nasion. Quote
brzyna Posted February 9, 2014 Author Report Posted February 9, 2014 Moim zdaniem Nie po dwóch latach traci zdolność kiełkowania i jeszcze sprawa wołków w starym zbożu. Przed chwilą przeczytałem o wołku, na wikipedi. pisze tam że uszkodzone przez niego ziarno traci ok. 15% masy i nie nadaje się do celów spożywczych. *Czy faktycznie z takiego ziarna już nic? w młynie chyba nikt nie przebiera ziaren sprawdzić które uszkodzone? *A ile czasu można przechowywać zboża dla celów spożywczych, na mąkę? Słyszałem kilka historii o przechowywaniu ziaren przez bardzo długi okres do celów spożywczych, zastanawia mnie jak to jest? To że takie ziarna tracą zdolność kiełkowania to wiedziałem, przepraszam za złe sformułowanie pytania. Quote
Rico Posted February 10, 2014 Report Posted February 10, 2014 szkodniki i gryzonie źle wpływają na zboże które dość długo leży, zboże musi być idealnie suche i co jakiś czas mieszane, ale i tak dłużej jak 2-3 lat nie poleży bo zostaną plewy i stęchlizna, ziarno samo w sobie ma jakąś ilość wilgoci i jak leży dłużej plus do tego naturalne drożdże - grzyby robią swoje, raczej nie polecałbym takiej inwestycji, lepiej zmieniać tak często jak to możliwe, u mnie siałem co rok i najdłużej wytrzymała jedna odmiana przez około 6 lat - efekt pożal się boże. Quote
garzew Posted February 10, 2014 Report Posted February 10, 2014 Ziarno to też żywy organizm i wiecznie trwać nie będzie. W zależności od warunków przechowywania zarodek prędzej czy później obumrze. Quote
brzyna Posted February 10, 2014 Author Report Posted February 10, 2014 10 lat? w starożytnym egipcie podobno było magazynowane przez 6 lat na czasy suszy i używane przez następne 6. podobno dzisiaj też w podziemiach magazynują przygotowując się na "wojne". i stąd pytanie jaka jest faktyczna prawda i ile najdłużej mogło by być przydatne do spożycia. Quote
brzyna Posted February 14, 2014 Author Report Posted February 14, 2014 to jak z tym zbożem? Jak se do spichlerza naładuje na 5 lat to bez problemu do spożycia się będzie nadawać? Quote
VoYtek8 Posted February 15, 2014 Report Posted February 15, 2014 To był starożytny Egipt... -,- Mamy XXI wiek w Polsce, teraz w młynach czasem nie chcą przyjąć świeżego ziarna bo jest słabej jakości, a co mówić o ziarnie które leży 5-10 lat... W spichlerzu masz gryzonie, może wdać się pleśń, jest problem z utrzymaniem prawidłowej wilgoci, dochodzą jeszcze inne szkodniki. Ogólnie realiów dzisiejszego rolnictwa, a starożytnego Egiptu nie ma co porównywać. Myślę że jakby się ktoś uparł to by z 5 letnej pszenicy mąkę jakąs tam słabą zrobił, ale po co to komu jak co roku są tony świeżego zboża! Pozdrawiam Quote
kubusjettaII Posted February 15, 2014 Report Posted February 15, 2014 Chyba że chcesz "sobie" robić zapasy na wypadek wojny, ale pamiętaj co jakiś czas zmienić na świeższe, a i tak Ci wtedy skonfiskują... Quote
Recommended Posts