Skocz do zawartości


Zdjęcie

Data przydatności ziarna zbóż


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 brzyna

brzyna

    Nowy

  • Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 07 luty 2014 - 15:06

Hej.

Zastanawiam się nad czasem przydatności ziarna zbóż- jak długo mogą być przechowywane, biorąc pod uwagę też jakość końcową???

czy może siedzieć w spichlerzu 10 lat?
  • 0

#2 Stiven1983

Stiven1983

    Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 499 postów

Napisano 08 luty 2014 - 17:04

Moim zdaniem Nie po dwóch latach traci zdolność kiełkowania i jeszcze sprawa wołków w starym zbożu.
  • 0

#3 kubusjettaII

kubusjettaII

    moderator forum

  • Super Moderator
  • 1628 postów

Napisano 08 luty 2014 - 20:18

Moim zdaniem Nie po dwóch latach traci zdolność kiełkowania i jeszcze sprawa wołków w starym zbożu.


biorąc pod uwagę jeszcze myszy nie wiele z tego może być...
  • 0

#4 garzew

garzew

    Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 468 postów

Napisano 09 luty 2014 - 12:19

Ziarno przy dobrych warunkach przechowywania - wilgotność do 14%, temperatura do ok 10oC - może leżeć nawet 3 lata bez większej straty na jakości i zdolności kiełkowania nasion.
  • 0

#5 brzyna

brzyna

    Nowy

  • Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 09 luty 2014 - 17:13

Moim zdaniem Nie po dwóch latach traci zdolność kiełkowania i jeszcze sprawa wołków w starym zbożu.



Przed chwilą przeczytałem o wołku, na wikipedi. pisze tam że uszkodzone przez niego ziarno traci ok. 15% masy i nie nadaje się do celów spożywczych.

*Czy faktycznie z takiego ziarna już nic? w młynie chyba nikt nie przebiera ziaren sprawdzić które uszkodzone?

*A ile czasu można przechowywać zboża dla celów spożywczych, na mąkę?

Słyszałem kilka historii o przechowywaniu ziaren przez bardzo długi okres do celów spożywczych, zastanawia mnie jak to jest?

To że takie ziarna tracą zdolność kiełkowania to wiedziałem, przepraszam za złe sformułowanie pytania.


  • 0

#6 Rico

Rico

    Nowy

  • Użytkownik
  • Pip
  • 11 postów

Napisano 10 luty 2014 - 08:18

szkodniki i gryzonie źle wpływają na zboże które dość długo leży, zboże musi być idealnie suche i co jakiś czas mieszane, ale i tak dłużej jak 2-3 lat nie poleży bo zostaną plewy i stęchlizna, ziarno samo w sobie ma jakąś ilość wilgoci i jak leży dłużej plus do tego naturalne drożdże - grzyby robią swoje, raczej nie polecałbym takiej inwestycji, lepiej zmieniać tak często jak to możliwe, u mnie siałem co rok i najdłużej wytrzymała jedna odmiana przez około 6 lat - efekt pożal się boże.
  • 0

#7 garzew

garzew

    Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 468 postów

Napisano 10 luty 2014 - 09:33

Ziarno to też żywy organizm i wiecznie trwać nie będzie. W zależności od warunków przechowywania zarodek prędzej czy później obumrze.
  • 0

#8 brzyna

brzyna

    Nowy

  • Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 10 luty 2014 - 10:39

10 lat? w starożytnym egipcie podobno było magazynowane przez 6 lat na czasy suszy i używane przez następne 6. podobno dzisiaj też w podziemiach magazynują przygotowując się na "wojne". i stąd pytanie jaka jest faktyczna prawda i ile najdłużej mogło by być przydatne do spożycia.
  • 0

#9 brzyna

brzyna

    Nowy

  • Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 14 luty 2014 - 13:11

to jak z tym zbożem? Jak se do spichlerza naładuje na 5 lat to bez problemu do spożycia się będzie nadawać?
  • 0

#10 VoYtek8

VoYtek8

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 15 luty 2014 - 22:41

To był starożytny Egipt... -,- Mamy XXI wiek w Polsce, teraz w młynach czasem nie chcą przyjąć świeżego ziarna bo jest słabej jakości, a co mówić o ziarnie które leży 5-10 lat... W spichlerzu masz gryzonie, może wdać się pleśń, jest problem z utrzymaniem prawidłowej wilgoci, dochodzą jeszcze inne szkodniki. Ogólnie realiów dzisiejszego rolnictwa, a starożytnego Egiptu nie ma co porównywać. Myślę że jakby się ktoś uparł to by z 5 letnej pszenicy mąkę jakąs tam słabą zrobił, ale po co to komu jak co roku są tony świeżego zboża! :D Pozdrawiam :)
  • 0

#11 kubusjettaII

kubusjettaII

    moderator forum

  • Super Moderator
  • 1628 postów

Napisano 15 luty 2014 - 22:46

Chyba że chcesz "sobie" robić zapasy na wypadek wojny, ale pamiętaj co jakiś czas zmienić na świeższe, a i tak Ci wtedy skonfiskują...
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych