Data przydatności ziarna zbóż
#1
Napisano 07 luty 2014 - 15:06
Zastanawiam się nad czasem przydatności ziarna zbóż- jak długo mogą być przechowywane, biorąc pod uwagę też jakość końcową???
czy może siedzieć w spichlerzu 10 lat?
#2
Napisano 08 luty 2014 - 17:04
#3
Napisano 08 luty 2014 - 20:18
Moim zdaniem Nie po dwóch latach traci zdolność kiełkowania i jeszcze sprawa wołków w starym zbożu.
biorąc pod uwagę jeszcze myszy nie wiele z tego może być...
#4
Napisano 09 luty 2014 - 12:19
#5
Napisano 09 luty 2014 - 17:13
Moim zdaniem Nie po dwóch latach traci zdolność kiełkowania i jeszcze sprawa wołków w starym zbożu.
Przed chwilą przeczytałem o wołku, na wikipedi. pisze tam że uszkodzone przez niego ziarno traci ok. 15% masy i nie nadaje się do celów spożywczych.
*Czy faktycznie z takiego ziarna już nic? w młynie chyba nikt nie przebiera ziaren sprawdzić które uszkodzone?
*A ile czasu można przechowywać zboża dla celów spożywczych, na mąkę?
Słyszałem kilka historii o przechowywaniu ziaren przez bardzo długi okres do celów spożywczych, zastanawia mnie jak to jest?
To że takie ziarna tracą zdolność kiełkowania to wiedziałem, przepraszam za złe sformułowanie pytania.
#6
Napisano 10 luty 2014 - 08:18
#7
Napisano 10 luty 2014 - 09:33
#8
Napisano 10 luty 2014 - 10:39
#9
Napisano 14 luty 2014 - 13:11
#10
Napisano 15 luty 2014 - 22:41
#11
Napisano 15 luty 2014 - 22:46
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych