Jump to content

Recommended Posts

• 2 months later...
  • 1 year later...
  • 2 weeks later...
Posted
Czy można otrzymać wyższą cenę za mleko Polskiej Czerwonej? Ze względu na walory itd.? Spotkał się ktoś z tym?
Posted
Wszystko zalezy od odbiorcy, ale nie liczył bym na cuda. Zobacz co masz zapisane w kontrakcie. Cena zależy od klasyi tylko od klasy, a to czy mleko smakuje lepiej i ma więcej zdrowych związków to w przetwórni ich to nie obchodzi. Proces obróki mleka teraz jest taki że mleko na półce w sklepie już niewiele ma z mleka od krowy. U masowych odbiorców nie liczył bym na jakiekolwiek preferencje.
Posted
U nas nie ma znaczenia od jakiej rasy, ja mam różne i nigdy nie chcieli za lepsze walopry dopłacić a odstawiam do OSMKD w wielkopolsce. Chociaż slyszeliśmy że na zachodzie to rozróżniają mleko na rasy i bardziej preferują niektóre.
Posted

Masz na myśli Zachód Europy, czy na zachodzie Polski? Czytałam, że od Polskich Czerwonych na Słowacji sprzedają mleko drożej - na opakowaniu masz napis "mleko tatrzańskie" i jest droższe. Zastanawiałam się, czy już ten pomysł podchwycono gdzieś. Planuję stado zachowawcze, i ciągle zastanawiam się, czy można z tego wyżyć.

U nas nie ma znaczenia od jakiej rasy' date=' ja mam różne i nigdy nie chcieli za lepsze walopry dopłacić a odstawiam do OSMKD w wielkopolsce. Chociaż slyszeliśmy że na zachodzie to rozróżniają mleko na rasy i bardziej preferują niektóre.

[/quote']

• 5 months later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
Posted

Ceny mleka są wręcz tragiczne...Kiedyś mając kilka krów można było zarobić 1500zł, a teraz?...

Strajkują kolejarze...trzeba by, żeby rolnicy zastrajkowali! Tylko jak? Skoro muszą z czegoś żyć?...!

U nas ceny za mleko są minimalne...

Ale są też inne problemy jak na przykład;

Zawsze było u nas dobre białko ok.4.00 i wzwyż, a ostatnio 2.80, 3.00...Co to znaczy? Na pewno nie to, że coś jest nie tak z krowami...Chodzi o to, że "badający" mleko w mleczarni wcale go tak uważnie nie badają, co najwyżej na oko...

Tylko co my rolnicy możemy?

Idiota wymyślił powiedzenie:

"Rolnik śpi, a jemu rośnie"

Bo gdyby rolnik nie pracował do g*wno by miał... ;)

• 2 months later...
  • 1 month later...
Posted
witam u mnie w małopolsce (Limanowa) płacą około 1 zł przy 3000 litrów w osm ale oplacalnosć jest prawie zerowa po przez trudne warunki pracy w polu i jeszcze ta cena paliwa