Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, ile można wziąć za usługę maszynami tak żeby nie wyjść na zdziercę, a i za darmo się nie narobić. Jak by to najlepiej liczyć czy za godzinę lub hektar.

1 brona talerzowa z wałem doprawiającym 2,7m 4x6 talerzy

2 pług obrotowy 3 skibowy

3 agregat uprawowy herkules 2,8m

4 ciągnik z ładowaczem tur i łyżką 1,8m lub widłami

za każdą pomoc z góry dzięki.

Posted

Rozmawiałem dziś z kolegą który jeździ po ludziach ale tylko orać, pryskać i siać agregatem uprawowo siewnym lub siewnikiem punktowym. Orka pługiem obrotowym 4 skiby - 180zł/hektar - ciągnik MF 105km . Ogólnie mówi że cena zależy od ziemi i ilości gruntu do zaorania.

Posted

150-200 zł/ha za orkę lub siew agregatem to ja jeszcze bym przyjął. Ale znam takich co biorą 120-140 zł/ha za siew zwykłym siewnikiem 2,7 m to jeszcze bez zgarniaczy. Tak więc przed siewem trzeba elegancko pole przygotować, a po siewie jeszcze siew zabronować, bo połowa siewu jeszcze jest na wierzchu. Tak więc cena tak to jest z kosmosu. 150 zł/ha siewu z agregatem to bym jeszcze dał, bo to kosztuje połowę pracy, jak i jeszcze mniej.

Pozdrawiam

• 3 weeks later...
Posted

Pytam, bo u mnie za hektar zasiania mieszanki siewnikiem 3m (oczywiście bez zabronowania), tylko sam siew wziął 120 zł w zeszłym roku, a w zeszłą jesień za siew 0,8 ha żyta również 120 zł. Mnie się to wydawało strasznie dużo, bo jak porównałem to do kosztów prasowania słomy na życie w żniwa, to również bym cenił to na 120 zł (po cenniku takim jakie są ceny za godz usługi prasą kostkującą), ale jakie jest spalanie, amortyzacja i koszty w siewie, a jakie w prasie, gdzie wiele więcej spali, maszyny dużo droższe, do tego sznurek, droższa amortyzacja. Tego nawet nie będę porównywał.

A może jeszcze inni zaproponują jakąś cenę za siew zboża oraz za sadzenie ziemniaków.

Posted
U mnie we wsi to jeden na usługi siać zboża jeździ to ma Ursusa c360 i siewnik podwójny konny do tego to od hektara bierze ok. 100zł, jak jakieś dziwne pola z klinami to wiadomo że nie opuści poniżej 100zł, a czasem to i więcej weźmie, ale jak mi siał to liczył 50zł z hektara bo dobrze sie z nim żyje, więc za ten siew to mi wyszły śmieszne pieniądze, ale ogólnie to około 100zł u mnie za siew hektara. Co do kosztów usługi sadzenia ziemniaków to nie mam pojęcia bo u mnie we wsi każdy sobie sadzi sam jeśli kartofle ma. ;) Pozdrawiam :)
Posted
A wiecie, że za świadczone usługi trzeba zapłacić podatek bo jest to działalność pozarolnicza? ale pewnie wiecie :) u nas w sąsiedniej wiosce przestali pomagać sąsiadom bo ktoś ich zgłosił i teraz się tłumaczą np. czemu 20 gospodarzom coś odrabiają w polu i płacą kary bo komuś to przeszkadzało :| ale jak sąsiedzi są w porządku to nie ma tematu ;)