piomall Posted February 8, 2014 Report Posted February 8, 2014 Witam, ile można wziąć za usługę maszynami tak żeby nie wyjść na zdziercę, a i za darmo się nie narobić. Jak by to najlepiej liczyć czy za godzinę lub hektar.1 brona talerzowa z wałem doprawiającym 2,7m 4x6 talerzy2 pług obrotowy 3 skibowy3 agregat uprawowy herkules 2,8m4 ciągnik z ładowaczem tur i łyżką 1,8m lub widłamiza każdą pomoc z góry dzięki. Quote
adam1208 Posted February 8, 2014 Report Posted February 8, 2014 Jakim sprzętem ciągasz te maszyny ? Quote
piomall Posted February 8, 2014 Author Report Posted February 8, 2014 nic specjalnego tylko 65km Quote
adam1208 Posted February 9, 2014 Report Posted February 9, 2014 Rozmawiałem dziś z kolegą który jeździ po ludziach ale tylko orać, pryskać i siać agregatem uprawowo siewnym lub siewnikiem punktowym. Orka pługiem obrotowym 4 skiby - 180zł/hektar - ciągnik MF 105km . Ogólnie mówi że cena zależy od ziemi i ilości gruntu do zaorania. Quote
piomall Posted February 9, 2014 Author Report Posted February 9, 2014 Zapomniałem dodać że ziemia IV, V klasa czasem się trafi kawałek VI Quote
Rico Posted February 10, 2014 Report Posted February 10, 2014 u mnie za orkę 150-200 złsiew z agregatem podobnie Quote
Rolnik z Pomorza Posted February 10, 2014 Report Posted February 10, 2014 150-200 zł/ha za orkę lub siew agregatem to ja jeszcze bym przyjął. Ale znam takich co biorą 120-140 zł/ha za siew zwykłym siewnikiem 2,7 m to jeszcze bez zgarniaczy. Tak więc przed siewem trzeba elegancko pole przygotować, a po siewie jeszcze siew zabronować, bo połowa siewu jeszcze jest na wierzchu. Tak więc cena tak to jest z kosmosu. 150 zł/ha siewu z agregatem to bym jeszcze dał, bo to kosztuje połowę pracy, jak i jeszcze mniej. Pozdrawiam Quote
piomall Posted February 13, 2014 Author Report Posted February 13, 2014 A czy mogli byście napisać ile bierzecie za usługi i jakim sprzętem.Pozdrawiam Quote
amiami Posted March 3, 2014 Report Posted March 3, 2014 Jak wyceniacie usluge koszenia laki/ha? Quote
Rolnik z Pomorza Posted March 3, 2014 Report Posted March 3, 2014 A ile za sadzenie ziemniaków [zł/ha] oraz ile za usługę oprysku zboża, ziemniaków [zł/ha]? Quote
pawelxy1 Posted March 5, 2014 Report Posted March 5, 2014 U mnie jak gość przyjechał dwoma traktorami zasiać na areale 0.3 ha to za siew i zabronowanie siewu wziął 30zł Quote
Rolnik z Pomorza Posted March 5, 2014 Report Posted March 5, 2014 Pytam, bo u mnie za hektar zasiania mieszanki siewnikiem 3m (oczywiście bez zabronowania), tylko sam siew wziął 120 zł w zeszłym roku, a w zeszłą jesień za siew 0,8 ha żyta również 120 zł. Mnie się to wydawało strasznie dużo, bo jak porównałem to do kosztów prasowania słomy na życie w żniwa, to również bym cenił to na 120 zł (po cenniku takim jakie są ceny za godz usługi prasą kostkującą), ale jakie jest spalanie, amortyzacja i koszty w siewie, a jakie w prasie, gdzie wiele więcej spali, maszyny dużo droższe, do tego sznurek, droższa amortyzacja. Tego nawet nie będę porównywał. A może jeszcze inni zaproponują jakąś cenę za siew zboża oraz za sadzenie ziemniaków. Quote
VoYtek8 Posted March 5, 2014 Report Posted March 5, 2014 U mnie we wsi to jeden na usługi siać zboża jeździ to ma Ursusa c360 i siewnik podwójny konny do tego to od hektara bierze ok. 100zł, jak jakieś dziwne pola z klinami to wiadomo że nie opuści poniżej 100zł, a czasem to i więcej weźmie, ale jak mi siał to liczył 50zł z hektara bo dobrze sie z nim żyje, więc za ten siew to mi wyszły śmieszne pieniądze, ale ogólnie to około 100zł u mnie za siew hektara. Co do kosztów usługi sadzenia ziemniaków to nie mam pojęcia bo u mnie we wsi każdy sobie sadzi sam jeśli kartofle ma. Pozdrawiam Quote
Rico Posted March 6, 2014 Report Posted March 6, 2014 kuzyn w tamtym roku siał mi proso (drobny wysiew ok 33kg/ha + agregat aktywny 3m) pola było 1,25ha i wziął 300 zł. Quote
Goska93 Posted March 6, 2014 Report Posted March 6, 2014 A wiecie, że za świadczone usługi trzeba zapłacić podatek bo jest to działalność pozarolnicza? ale pewnie wiecie u nas w sąsiedniej wiosce przestali pomagać sąsiadom bo ktoś ich zgłosił i teraz się tłumaczą np. czemu 20 gospodarzom coś odrabiają w polu i płacą kary bo komuś to przeszkadzało :| ale jak sąsiedzi są w porządku to nie ma tematu Quote
Recommended Posts