Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich jestem nowy na forum i szukam pewnych informacji dotyczących kół zębatych.

Otóż postanowiłem przerobić kosa do sadzenia dymki. Mam już gotową całą przystawkę do wysadzania cebuli w trzech rajkach pozostała mi tylko kwestia dostosowania prędkości taśmy. Nie bardzo wiem jakiego rozmiaru dobrać przekładnię, a nie chcę wydawać kasy i kupować na ślepo zębatek.

Czy ktoś może wie jakiego rozmiaru dobrać koło zębate lub może jest na to jakiś wzór by to obliczyć?

Z góry dziękuje za wszelką pomoc.

Posted

Podaj dokładnie co chcesz obliczyć i jaki chcesz osiągnąć posuw taśmy. Wystarczy stopnie zamienić na radiany i żaden wzór nie jest potrzeby, a obliczenia wykonasz w pamięci.

Koło w kosie ma 16 cali średnicy czyli 8 cali promienia. Wysokość opony to 80% jej szerokości wynoszącej 6 cali czyli 4,8 cala. Promień koła wraz z oponą ma 32,5 cm. O ole pamiętam (kosa nie mam od 30 lat) zębatka napędowa ma 17 zębów, a napędzana 36 zębów. Po przejechaniu przez kosa 12,8 cala czyli ok. 32,5 cm oś kół obróci się o radian, a oś taśmy o obróci się o 17/36 radiana. Nie wiem jaką średnicę ma wałek taśmy, ale załóżmy że ma 10 cm czyli 5 cm promienia. Jeżeli oś taśmy obróci się o 17/36 radiana to taśma przesunie się o 2,36 cm. Najlepiej zmierz koło bo możesz mieć inne opony, zmierz średnicę wałka napędu taśmy i podaj jak szybko taśma ma się przesuwać. Pozdrawiam!