Jump to content

Pytanie o dotacje z PROW 2014-2020

Recommended Posts

Posted

Witam ,

Moje pytanie brzmi nastepujaco: mam troche hektarow lak za ktore biore dotyacje. Czesc lak za ktore biore dotacje stoji na mojego brata. Czytajac ostatnio plany PROW 2014-2020 zastanawiam sie czy dalej bede otrzymywal dotacje. Pisze tam wyraznie do 10 hektarow za ochrone ptakow itp bedzie dotacja w 100% a powyzej 10 hekator 50 % a powyzej 20 juz wcale...Jak mam to rozumiec skoro mam sam 9 hektarow i na brata mam 8. Mam to rozumiec ze skoro posiadam plan i czesc dzialek na brata i czesc na siebie to bede sie miescil w tych 10hektarach na osobe i otrzymam dofinansowanie w 100% jak dotychczas. Prosze o odpowiedzi. pozdrawiam Lukasz

Posted
Niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę ale żeby na wszystkie działki otrzymać 100% dotacji unijnej będziesz musiał złożyć wniosek na pierwszą działkę; a drugi oddzielny wniosek będzie musiał złożyć twój brat na pozostałą część - wtedy nie będzie problemu:D
Posted

Czy ta degresywność już jest pewna ? Niestety musiałem w ostatnim roku opłacić botanika mam nadziej że nie na darmo :(

Najgorsze jest to że o programach dowiadujemy się w ostatniej chwili co naraża rolników na ogromne straty. Nie narzekam że ta czy inna decyzja jest zła ale na to że wszyscy rolnika mają w D!@#. Pewnie dopiero w maju dowiemy się jakie są programy a najlepiej było by je znać na 2 lata wczesniej

Posted
Niestety jest prawie pewna. Jeszcze aktów prawnych nie ma, ale Minister już to zaprezentował. Co do nowych to mogę się jeszcze zgodzić, jeżeli zmiany będą znane na kilka lat wcześniej. Co do kontynuacji lub przedłużenia realizowanego programu to skandal. Pozdrawiam!
Posted
Właśnie niczego nie można sobie planować w dłuższym okresie bo ciągle się zmieniają przepisy prawa. Zamiast tego ciągła niepewność czy planowane inwestycje w ogóle wypalą.
Posted

Na razie ku temu są plany planów. Wszystko jak to mówią rozpocznie się albo pod koniec tego roku, a na pewno na początku 2015.

Jak może być to złóżcie 2 wnioski, jeżeli nie macie umowy określonej terminem.

A tak jakby pozostało tak jak jest, to za 10 ha dostaniesz 100% płatności a za to co przekroczy 10 ha 50%, tylko nie może przekroczyć 20 ha.

Ale bym się tak do tego nie przywiązywał, bo średnio 2 razy w miesiącu zmieniają projekt projektów i można czytać, a to mało daje jak na razie.

Posted

Przez pół roku nie zmienią tych planów, bo tak zostało zgłoszone do Brukseli, a pół roku to procedura trwa. Nowe projekty PROW wejdą od 2015 roku.

Zgadzam się, że nie ma żadnej polityki rolnej, wszystko jest na dzisiaj robione a jutro jakoś będzie. Cóż, to się wpisuje w polaryzacyjno-dyfuzyjny model rozwoju ze wszystkimi tego konsekwencjami. Pozdrawiam!

• 2 months later...
Posted
Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy możliwe jest w moim wypadku skorzystanie z bezzwrotnej dotacji dla młodego rolnika w wysokości 100 tysięcy złotych , nabór rozpoczyna się 15 maja br z tym że ziemia została przekazana na mnie 2 lata temu . Na tamten czas nie były przyjmowane wnioski więc nie wiem czy mógłbym z danej dotacji na dzień dzisiejszy skorzystać . z góry dziękuję za pomoc :)
Posted

Witam Serdecznie.

mam 23 lata i chcę sie ubiegac o dofinansowanie dla młodego rolnika.

ukończyłem technikum lesne w białowieży czyli posiadam wykształcenie technik lesnik. Lecz mojego zawodu nie ma na liscie zawodów które moga sie ubiegac o dofinansowanie, absurd bo chociażby mechanik jest lub ekonomista. Czy chcąc ubiegac sie o te pieniązki bede musial sie dokształcać w kierunku rolnictwa ? jesienią chcę podjąć staż w Lasach Panstwowych i miedzy czasie bede sie ubiegał do pracy w innych słuzbach mundurowych. czy moge starac si eo dofinansowanie bedąc stażysta bądz pracując w służbach mundurowcy? Prosze o podpowiedzi.