Jump to content

Recommended Posts

Posted
Pod "przenice" to się nic nie daje bo coś takiego nie istnieje, jeśli już to pod PSZENICE! :D Chciałbym Cię zapytać jaki jest sens siania pszenicy na VI klasie ziemi? Przecież to piaskownica gdzie najlepiej rosłoby żyto, nikt na tak słabych glebach pszenicy nie sieje bo jest to roslina o dużych wymaganiach i niestety, ale na słabych glebach jak VI klasa to nic z niej nie będzie mimo dobrego nawożenia. ;) Pozdrawiam :)
Posted
voytek8 ma rację, ja poleciłbym ci najlepiej na takiej klasie ziemi zasiać proso, bo teraz to zimowej nie zasiejesz:) po prosie jak nawieziesz i dobrze uprawisz możesz na zimę spróbować ale nie licz na majątek z tego, tak to żyto (odperza pole) proso, owies, pieluszka, gorczyca, próbuj, :)
Posted
Na szóstej klasie, owies to musi być dobry rok z umiarkowaną gospodarką wodną jak będzie susza to po owsie;[ a gorczyca i proso potrzebuje lepszej klasy ziemi? u mnie właśnie takie gleby są? to gorczyca to rośnie 10-15 cm wysokości,na szóstej pszenno jałowcowej to tylko żyto;]
Posted
Zastanawiam się czy jest sens na ziemi o tej klasie w ogóle siać pszenicę. Może okazać się że po podliczeniu kosztów (uprawy, siewu nawozów, koszenia i całej reszty) wyjdzie więcej niż z tego wyciągniesz, bo plon będzie znikomy.
Posted
Jeżeli masz kaskę na dołożenie to czemu nie ;D nie tak na serio to jeszcze nie słyszałem żeby komuś na 6 klasie pszenica oddała ;) nie polecam takich eksperymentów, zachęcam bardziej do żyta hybrydowego, przy dobrym roku odda 6 do nawet 8 ton ;) pozdrawiam