koral321 Posted February 12, 2014 Report Posted February 12, 2014 Witam! Posiadam polską kosiarkę rotacyjną, szerokość sieczenia - 160 cm. Mam pytanie, czy noże z jednego talerza roboczego, mogą wchodzić delikatnie pomiędzy drugie dwa talerze? Quote
Robert ;-) Posted February 12, 2014 Report Posted February 12, 2014 Tak,tam jest tak mała szczelina że jak się bęben obraca to noże trochę zachodzą, i dla tego noże są naprzemiennie. Quote
garzew Posted February 12, 2014 Report Posted February 12, 2014 Ostrza muszą zachodzić na drugi bęben, w przeciwnym razie pozostawał by pas nieskoszonej trawy. Quote
koral321 Posted February 12, 2014 Author Report Posted February 12, 2014 Dziękuję bardzo na odpowiedź. Quote
massay1 Posted February 12, 2014 Report Posted February 12, 2014 A skąd. Ostrza z jednego bębna maja zachodzić na ostrza drugiego. Sam talerz nie kosi więc nic nie da że nożyki będą się z nim zazębiać. Popatrzę jutro na swoją kosiarkę. Quote
grzepaku1 Posted February 12, 2014 Report Posted February 12, 2014 wydaje mi się że nie powinny wchodzić bo często będą zawadzać przy niskich obrotach o drugi talerz ale najlepiej to się okaże jak pojedziesz ciąć trawę jeśli będą zawadzać to przytnij lekko nożyki tylko wszystkie równo by ich waga była jednakowa ,u mnie właśnie zaczepiają nożyki o drugi talerz bo lekko skrzywiona jest obudowa przekładni i korpusy wraz z talerzami schodzą się za blisko Quote
pablos Posted February 13, 2014 Report Posted February 13, 2014 ostrza powinny zachodzić na drugi talerz problem pojawia się gdy skrzynka kosiarki jest skręcona lub talerze nie są w jednej płaszcyżnie wtedy zamiast wchodzić w szczelinę uderzają o sąsiedni talerz . Quote
massay1 Posted February 13, 2014 Report Posted February 13, 2014 http://zapodaj.net/899c3680f16e7.jpg.htmlAbsolutnie. Nóż na końcu więcej się waha niż szczelina pomiędzy tarczami w bębnie w który jest włożony. Czyli wahając się będzie walił w górny lub dolny sąsiedniego bębna. Zakładać mają się same noże i tyle. Jeśli jest inaczej to albo źle zrobili kosiarkę albo jest krzywa. Quote
pablos Posted February 14, 2014 Report Posted February 14, 2014 Witam , oczywiście massay masz rację musiało mi się udzielić coś od naszych posłów i dostałem zaćmienia umysłu ! Quote
massay1 Posted February 14, 2014 Report Posted February 14, 2014 He he. Spoko. Ważne żeby sprawa się wyjaśniła. Quote
henryk Posted February 19, 2014 Report Posted February 19, 2014 na bank pomroczność jasna-pozdrawiam Quote
Recommended Posts