orzelgorskiego Posted February 13, 2014 Posted February 13, 2014 Witam, Robie podcinarke do porzeczek, a wlasciwie juz koncze. Mam klopot z doborem odpowiednij stali na noze. Moze ktos moglby pomoc. Z gory dziekuje. PozdrawiamTomek Quote
adam1208 Posted February 13, 2014 Posted February 13, 2014 Znajomy załatwił sobie stare noże z introligatorni od cięcia papieru. Jest to bardzo twarda stal. Oni zazwyczaj ostrzą je tylko kilka razy i póżniej wymieniają na nowe .Jak masz taką możliwość to pojeździj, popytaj. Quote
DuzyGrzegorz Posted February 13, 2014 Posted February 13, 2014 Do takich celów najlepiej użyć stali płytko hartującej się. Taki nóż musisz zahartować przez niezbyt szybkie rozgrzanie do koloru czerwonego (taki pomiędzy wiśniowym a jasnoczerwonym) i schłodzić w oleju. Po całkowitym schłodzeniu musisz podgrzać do temperatury 200-250 stopni Celsjusza i schłodzić w powietrzu. Takiej stali nie wolno spawać! Oznaczeń takiej stali nie pamiętam, ale zaczyna się na "N". Pozdrawiam! Quote
orzelgorskiego Posted February 13, 2014 Author Posted February 13, 2014 Tokarz podpowiedzial mi ze moze to byc np 40H do ulepszania cieplnego ale nie jestem pewien. Quote
Recommended Posts