garzew Posted February 13, 2014 Report Posted February 13, 2014 Planuje w tym roku wykonać oczyszczenie i pogłębienie stawu. Niestety zarósł już do tego stopnia że już nie widać tafli wody, a latem tataraki wyrastają na 3 metry. A w okresach suszy przydałby się taki zbiornik wodny.Czy ktoś orientuje się może jaki jest koszt wypchnięcia ziemi i pogłębienia stawu powierzchnia ok. 27ar. Quote
xXxSiKoRxXx Posted February 13, 2014 Report Posted February 13, 2014 Dużo będzie zależało ile będzie brał operator za godzinkę pracy. Quote
kubusjettaII Posted February 14, 2014 Report Posted February 14, 2014 Dokładnie. W takiej sytuacji może lepiej umówić się na jakąś kwotę za całość wykonania usługi Quote
garzew Posted February 14, 2014 Author Report Posted February 14, 2014 ale tak mniej więcej jaki to jest koszt jesteście w stanie określić? Nie chcę się dać naciągnąć i wolę mieć chociaż podstawową orientację co do stawek? Quote
rolnik1500 Posted February 14, 2014 Report Posted February 14, 2014 Rozumiem że cały materiał wypchnięty zostaje na miejscu, czyli wypchnięty w okolice brzegu stawu i wyrównany. W takiej sytuacji potrzebujesz tylko spycha. W zależności od wielkości maszyny biorą od 200 do 250zł za godzinę , tak jest przynajmniej u nas. W zależności jakie twarde jest dno stawu, czyli to co jest pod warstwą mułu. Ja robiłem coś podobnego tylko zawalałem stawik i równałem. Wydaje mi się, że powinno mu starczyć 3 dni na zrobienie wszystkiego na gotowo że nie będziesz miał co poprawiać grabkami. Podstawa to dobry operator. Quote
garzew Posted February 14, 2014 Author Report Posted February 14, 2014 Właśnie; większość ziemi na pewno pójdzie pod wyrównanie brzegów i łąki, która się z nim bezpośrednio łączy. Resztę się zastanawiam czy może jej nie rozwieść po polach, ale nie jestem pewien czy taki muł bardziej nie zaszkodzi jak pomoże? Quote
przemek2092 Posted February 14, 2014 Report Posted February 14, 2014 Z tego co kiedyś słyszałem to taki muł jest bardzo dobry, użyźnia glebę, jednak tak tylko słyszałem i potwierdzenia w praktyce jak i w tori nie posiadam, co do ceny niestety nie orientuję sie, najlepiej podzwonic do takich firm gdzie mają taki sprzęt i popytać, będziesz wiedział na czym stoisz Quote
garzew Posted February 14, 2014 Author Report Posted February 14, 2014 Oczywiście takie regiony jak Żuławy mają jedne z najlepszych gleb, które są pochodzenia rzecznego.Ale moje wątpliwości są takie że staw jest bardzo zarośnięty, i boję się że jak rozwiozę te chaszcze po polach to potem nie dam rady z chwastami. Quote
pablos Posted February 15, 2014 Report Posted February 15, 2014 no właśnie w mojej okolicy jest parę stawów jedne były kopane od podstaw inne pogłębiane i koparka linowaporadziła sobie znakomicie !dodatkowy plus jest taki że muł możesz ładować prosto na przyczepy i wywozić gdzie chcesz . Quote
mora Posted February 16, 2014 Report Posted February 16, 2014 Spych prawdopodobnie się utopi . Koparka byłaby lepszym rozwiązaniem, zwłaszcza, że staw nie jest duży....Ma kształt prostokąta, czy po prostu nieregularna niecka? U nas koszt koparki to 80-100 PLN/h . Quote
Rico Posted February 17, 2014 Report Posted February 17, 2014 tutaj ratuje tylko koparka, a najlepiej linówka, choć i zwykła z dłuższym wysięgiem też będzie Quote
garzew Posted February 17, 2014 Author Report Posted February 17, 2014 Bardziej ma kształt fasoli, planuję pogłębić mniej więcej 3/4 stawu a na reszcie wywalić ziemię i zagospodarować na łąkę, nie mogę go jednak za bardzo ograniczać bo pełni również u mnie rolę zbiornika do gromadzenia nadmiaru wody w okresie wiosennym z moich pól Quote
mora Posted February 17, 2014 Report Posted February 17, 2014 Działaj, mam coś podobnego , jeżeli ma skłonność do zarastania to warto wpuścić trochę amura- zeżre zielsko i można się zabawić w wędkowanie http://stajniaswierki.pl/foto/2012-07-08-Swierki/DSC_0741.JPG Quote
Recommended Posts