Jump to content

Recommended Posts

Posted

Planuje w tym roku wykonać oczyszczenie i pogłębienie stawu. Niestety zarósł już do tego stopnia że już nie widać tafli wody, a latem tataraki wyrastają na 3 metry. A w okresach suszy przydałby się taki zbiornik wodny.

Czy ktoś orientuje się może jaki jest koszt wypchnięcia ziemi i pogłębienia stawu powierzchnia ok. 27ar.

Posted

Rozumiem że cały materiał wypchnięty zostaje na miejscu, czyli wypchnięty w okolice brzegu stawu i wyrównany. W takiej sytuacji potrzebujesz tylko spycha. W zależności od wielkości maszyny biorą od 200 do 250zł za godzinę , tak jest przynajmniej u nas. W zależności jakie twarde jest dno stawu, czyli to co jest pod warstwą mułu. Ja robiłem coś podobnego tylko zawalałem stawik i równałem. Wydaje mi się, że powinno mu starczyć 3 dni na zrobienie wszystkiego na gotowo że nie będziesz miał co poprawiać grabkami.

Podstawa to dobry operator.

Posted
Właśnie; większość ziemi na pewno pójdzie pod wyrównanie brzegów i łąki, która się z nim bezpośrednio łączy. Resztę się zastanawiam czy może jej nie rozwieść po polach, ale nie jestem pewien czy taki muł bardziej nie zaszkodzi jak pomoże?
Posted
Z tego co kiedyś słyszałem to taki muł jest bardzo dobry, użyźnia glebę, jednak tak tylko słyszałem i potwierdzenia w praktyce jak i w tori nie posiadam, co do ceny niestety nie orientuję sie, najlepiej podzwonic do takich firm gdzie mają taki sprzęt i popytać, będziesz wiedział na czym stoisz ;)
Posted

Oczywiście takie regiony jak Żuławy mają jedne z najlepszych gleb, które są pochodzenia rzecznego.

Ale moje wątpliwości są takie że staw jest bardzo zarośnięty, i boję się że jak rozwiozę te chaszcze po polach to potem nie dam rady z chwastami.

Posted

no właśnie w mojej okolicy jest parę stawów jedne były kopane od podstaw inne pogłębiane i koparka linowa

poradziła sobie znakomicie !

dodatkowy plus jest taki że muł możesz ładować prosto na przyczepy i wywozić gdzie chcesz .

Posted
Spych prawdopodobnie się utopi :( . Koparka byłaby lepszym rozwiązaniem, zwłaszcza, że staw nie jest duży....Ma kształt prostokąta, czy po prostu nieregularna niecka? U nas koszt koparki to 80-100 PLN/h .
Posted
Bardziej ma kształt fasoli, planuję pogłębić mniej więcej 3/4 stawu a na reszcie wywalić ziemię i zagospodarować na łąkę, nie mogę go jednak za bardzo ograniczać bo pełni również u mnie rolę zbiornika do gromadzenia nadmiaru wody w okresie wiosennym z moich pól