rolnik1500 Posted February 14, 2014 Posted February 14, 2014 Po przestoju produkcyjnym zamówiłem paszę i właśnie sprawdzałem silos. Mam silos plastikowy 9 ton. W środku na ścianach silosu wygląda tak jakby pył z paszy, który się osadził spleśniał. w tej chwili widoczne jest to jako nalot o grubości około 2-3 milimetrów. Czy powinienem to czyścić? Najlepiej szłoby twardą szczotką, trzeba by wejść do środka. Strach bo jakby kurz był jakiś duszący to mógłbym z tego silosa nie wyjść. Nigdy nie miałem, przestojów tak więc zawsze był obrót paszy teraz nie wie m co powinienem zrobić Quote
damianus87 Posted February 15, 2014 Posted February 15, 2014 skoro są to lekko "skiśniete" pozostałości paszy to raczej nie jest to tak bardzo toksyczne by mogło zaszkodzić Tobie... jak juz to zwierzetom po zjedzeniu tego. poza tym skoro jest to oblepione na ściankach to raczej nie bedzie sie kurzyło z tego, tylko bedzie odchodziło "płatami". zrob to jakas szpachelka, czy czyms takim. Quote
VoYtek8 Posted February 15, 2014 Posted February 15, 2014 Wiadomo że pleśń jest szkodliwa, jednak jeśli jest to spleśniałe na świeżo to na pewno mokre to nie powinno się kurzyć. Dla bezpieczeństwa załóż sobie jakąś maseczkę filtrującą na usta żeby się tego nie nawdychał i metodą prób i błędów sprawdzaj czym to najlepiej będzie odchodziło. Ja bym tego szczotką nie robił, tylko tak jak pisze w poście powyżej jakąś szpachelką, łopatką czy czymś w tym rodzaju. Rób to najlepiej w dwie osoby żeby w razie kłopotów ktoś Ci pomógł. Pozdrawiam Quote
Recommended Posts