Rolnik7343 Posted February 14, 2014 Report Posted February 14, 2014 Co myslicie o załorzeniu tłumika przelotowego do ursusa c-385 (pusta rura nierdzewna) Czy to wpłynie na zywotnosci silnika itd ? Quote
Miki Posted February 15, 2014 Report Posted February 15, 2014 Proste rury przelotowe sa z reguły montowane na ciągnikach z turbinami ponieważ sama turbina tłumi hałas, a rura kwasowa lepiej i sprawniej odprowadza spaliny co jest ważne i usprawnia pracę silników turbodoładowanych. Nie wiem jak się ma sprawa w wolnossacych ale nie powinno to zaszkodzić silnikowi i wpłynąć na większe zużycie paliwa natomiast może wpłynąć na moc ale napewno nie w takim stopniu żebyś mógł to zobaczyć. Pamiętaj żeby taki tłumik wyprowadzić gdzieś tak 10cm nad kabine bo bez turbiny może być głośno i obowiązkowo założyć iskrownik (a jeśli chcesz wiedzieć o co mi chodzi to po założeniu rury odpal sobie silnik nocą i przegazuj. Niby efekt fajny szpan i wgl. ale jak podpalisz stodołe albo pole to już będzie mniej ciekawie)! Czekam na sprawozdanie z efektów działania. Pozdrawiam!Miki Quote
pablos Posted February 15, 2014 Report Posted February 15, 2014 witam mój znajomy ma taki tłumik w SAME ROLLER jest wyprowadzony w dół pod schodkami ! Quote
Rico Posted February 15, 2014 Report Posted February 15, 2014 te się zastanawiałem nad taką modyfikacją, ale chyba zostawię normalnie, jest ryzyko zapłonu budynków i pola, i głośniej będzie chodzić, a skoro coś było przetestowane przez fabrykę to chyba w jakimś celu Quote
Rolnik7343 Posted February 15, 2014 Author Report Posted February 15, 2014 a jak bym chciał załorzyc tą rure przelotową to wystarczyło by kolektor zmienic ? Jesli tak to na jaki ? Quote
Robert ;-) Posted February 15, 2014 Report Posted February 15, 2014 Ja mam taką rurę w c355 chodzi głośno ale mocy ma więcej;] mam ją ponad dach wypuszczoną? w żniwa czy sianokosy to zdejmuję i oryginał zakładam dla bezpieczeństwa? Quote
Rolnik7343 Posted February 15, 2014 Author Report Posted February 15, 2014 a czy mozna by było cos zrobic zeby była ta przelotówka a zeby iskry tak nie leciały . Moze jakis kilektor inny czy cos w tym stylu Quote
Rico Posted February 16, 2014 Report Posted February 16, 2014 kolektor jest tylko po to aby wyprowadzić spaliny z komory spalania, a tłumnik to jak sama nazwa mówi jak chcesz zmieniać i się bawić to weź kolektor od 1014 z turbem i załóż rurę a tak to ryzyko zapłonu. Zauważ że takie wydechy mają traktory z turbiną. Quote
Recommended Posts