k669@interia.pl Posted February 15, 2014 Report Posted February 15, 2014 Witajcie,mam do Was pytanie:chcę kupić małe cielaki,takie dwutygodniowe, czy dam radę chować je bez mleka krowiego,kupując Mlekopan,czy to raczej nie ma sensu,bo ciągle będą chorować? Quote
pablos Posted February 15, 2014 Report Posted February 15, 2014 Witam nie będą chorować pod warunkiem że będziesz przestrzegać prawidłowych dawek i nie podawać mlekaod 3 tyg cielętom które mają tydzień jeżeli już zaczniesz poić to staraj się aby najpierw mleko a w póżniejszym okresie mieszanki były jednej firmy . Quote
Miki Posted February 15, 2014 Report Posted February 15, 2014 Sens jest ale najważniejsze żeby do tych 2tyg. były karmione prawidziwym mlekiem, a nie sztucznym. Poza tym jakieś witaminki i raz w tygodniu (albo więcej w razie potrzeby) mleko z dodatkiem lnu aby uniknać biegunek. Quote
Ares123 Posted February 15, 2014 Report Posted February 15, 2014 A mogą pić to i to na przykład rano od krowy wieczorem preparat Quote
k669@interia.pl Posted February 15, 2014 Author Report Posted February 15, 2014 A mogą pić to i to napszykład rano od krowy wieczorem preparat U mnie to tylko na sztucznym by były cały czas niestety:( Witam nie będą chorować pod warunkiem że będziesz przestrzegać prawidłowych dawek i nie podawać mlekaod 3 tyg cielętom które mają tydzień jeżeli już zaczniesz poić to staraj się aby najpierw mleko a w póżniejszym okresie mieszanki były jednej firmy .Dzięki za odpowiedź,a jakiej firmy by było najlepsze mleko? Quote
Rolnik z Pomorza Posted February 15, 2014 Report Posted February 15, 2014 Wiem, że od razu jest w zakupie mleko z siemieniem lnianym i właśnie to zalecają dawać cielakom, bo faktycznie nie mają biegunki wtedy. Jakiej firmy to nie wiem, w sklepie gdzie idzie kupić na pewno doradzą, jakiej firmy mają i polecają i w jakiej cenie, by też nie przesadzić i nie przepłacać. Znam co tylko dadzą cielakom mleko początkowo, czyli tą siarę, a jak już mleko nadaje się do sprzedaży to dają proszkowe i nic się nie dzieje. Będzie dobrze. Quote
k669@interia.pl Posted February 15, 2014 Author Report Posted February 15, 2014 Wiem' date=' że od razu jest w zakupie mleko z siemieniem lnianym i właśnie to zalecają dawać cielakom, bo faktycznie nie mają biegunki wtedy. Jakiej firmy to nie wiem, w sklepie gdzie idzie kupić na pewno doradzą, jakiej firmy mają i polecają i w jakiej cenie, by też nie przesadzić i nie przepłacać. Znam co tylko dadzą cielakom mleko początkowo, czyli tą siarę, a jak już mleko nadaje się do sprzedaży to dają proszkowe i nic się nie dzieje. Będzie dobrze.[/quote'] Mam nadzieję,że będzie tak jak mówisz:)Pozdrawiam i dziękuję,bo sporo się dowiedziałam. Quote
anesia Posted February 15, 2014 Report Posted February 15, 2014 Jeżeli mogę coś doradzić ,to dobre jest mleko Sano z siemieniem lnianym.Najważniejsze jest aby nie przesadzić z iloscią,bo biegunkę ciężko zwalczyć,a i tych "maluszków"szkoda. Quote
k669@interia.pl Posted February 15, 2014 Author Report Posted February 15, 2014 Jeżeli mogę coś doradzić ' date='to dobre jest mleko Sano z siemieniem lnianym.Najważniejsze jest aby nie przesadzić z iloscią,bo biegunkę ciężko zwalczyć,a i tych "maluszków"szkoda.[/quote'] Właśnie tym się martwię,żeby nie dostały biegunki:( Quote
anesia Posted February 16, 2014 Report Posted February 16, 2014 My też ostatnio kupiliśmy 3-dniowe cielaki i wiem z praktyki,że to mleko z siemieniem sano jest ok,ale trzeba dawać tak ok 1.5 l przez kilka dni aby maluszki przyzwyczaiły się.Jak wszystko będzie dobrze to trochę więcej,ale też nie za dużo. Ogólnie mówiąc,jak nie ma prawdziwego mleka ,to ważne jest siemię lniane. Quote
k669@interia.pl Posted February 16, 2014 Author Report Posted February 16, 2014 My też ostatnio kupiliśmy 3-dniowe cielaki i wiem z praktyki' date='że to mleko z siemieniem sano jest ok,ale trzeba dawać tak ok 1.5 l przez kilka dni aby maluszki przyzwyczaiły się.Jak wszystko będzie dobrze to trochę więcej,ale też nie za dużo. Ogólnie mówiąc,jak nie ma prawdziwego mleka ,to ważne jest siemię lniane. [/quote'] To takie 3 dniowe też można na sztucznym?,ja myślałam że dwu tygodniowe to już są bardzo małe i ciężko je będzie odchować Quote
damianus87 Posted February 16, 2014 Report Posted February 16, 2014 ja podaje małym białe mleko firmy josera, a jak podrosna to dostają takie brązowe dla starszych tej samej firmy. na poczatek lepiej dać im mniej mleka do picia by sie przestawiły, nawet jeżeli beda "krzyczec" w ciagu dnia ze sa głodne. bo jezeli damy raz za duzo to od razu biegunka. Quote
Recommended Posts