Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam nie będą chorować pod warunkiem że będziesz przestrzegać prawidłowych dawek i nie podawać mleka

od 3 tyg cielętom które mają tydzień jeżeli już zaczniesz poić to staraj się aby najpierw mleko a w póżniejszym

okresie mieszanki były jednej firmy .

Posted
Sens jest ale najważniejsze żeby do tych 2tyg. były karmione prawidziwym mlekiem, a nie sztucznym. Poza tym jakieś witaminki i raz w tygodniu (albo więcej w razie potrzeby) mleko z dodatkiem lnu aby uniknać biegunek.
Posted

A mogą pić to i to napszykład rano od krowy wieczorem preparat

U mnie to tylko na sztucznym by były cały czas niestety:(

Witam nie będą chorować pod warunkiem że będziesz przestrzegać prawidłowych dawek i nie podawać mleka

od 3 tyg cielętom które mają tydzień jeżeli już zaczniesz poić to staraj się aby najpierw mleko a w póżniejszym

okresie mieszanki były jednej firmy .

Dzięki za odpowiedź,a jakiej firmy by było najlepsze mleko?

Posted

Wiem, że od razu jest w zakupie mleko z siemieniem lnianym i właśnie to zalecają dawać cielakom, bo faktycznie nie mają biegunki wtedy. Jakiej firmy to nie wiem, w sklepie gdzie idzie kupić na pewno doradzą, jakiej firmy mają i polecają i w jakiej cenie, by też nie przesadzić i nie przepłacać.

Znam co tylko dadzą cielakom mleko początkowo, czyli tą siarę, a jak już mleko nadaje się do sprzedaży to dają proszkowe i nic się nie dzieje. Będzie dobrze.

Posted

Wiem' date=' że od razu jest w zakupie mleko z siemieniem lnianym i właśnie to zalecają dawać cielakom, bo faktycznie nie mają biegunki wtedy. Jakiej firmy to nie wiem, w sklepie gdzie idzie kupić na pewno doradzą, jakiej firmy mają i polecają i w jakiej cenie, by też nie przesadzić i nie przepłacać.

Znam co tylko dadzą cielakom mleko początkowo, czyli tą siarę, a jak już mleko nadaje się do sprzedaży to dają proszkowe i nic się nie dzieje. Będzie dobrze.

[/quote']

Mam nadzieję,że będzie tak jak mówisz:)Pozdrawiam i dziękuję,bo sporo się dowiedziałam.

Posted
Jeżeli mogę coś doradzić ,to dobre jest mleko Sano z siemieniem lnianym.Najważniejsze jest aby nie przesadzić z iloscią,bo biegunkę ciężko zwalczyć,a i tych "maluszków"szkoda.
Posted

Jeżeli mogę coś doradzić ' date='to dobre jest mleko Sano z siemieniem lnianym.Najważniejsze jest aby nie przesadzić z iloscią,bo biegunkę ciężko zwalczyć,a i tych "maluszków"szkoda.

[/quote']

Właśnie tym się martwię,żeby nie dostały biegunki:(

Posted
My też ostatnio kupiliśmy 3-dniowe cielaki i wiem z praktyki,że to mleko z siemieniem sano jest ok,ale trzeba dawać tak ok 1.5 l przez kilka dni aby maluszki przyzwyczaiły się.Jak wszystko będzie dobrze to trochę więcej,ale też nie za dużo. :) Ogólnie mówiąc,jak nie ma prawdziwego mleka ,to ważne jest siemię lniane.
Posted

My też ostatnio kupiliśmy 3-dniowe cielaki i wiem z praktyki' date='że to mleko z siemieniem sano jest ok,ale trzeba dawać tak ok 1.5 l przez kilka dni aby maluszki przyzwyczaiły się.Jak wszystko będzie dobrze to trochę więcej,ale też nie za dużo. :) Ogólnie mówiąc,jak nie ma prawdziwego mleka ,to ważne jest siemię lniane.

[/quote']

To takie 3 dniowe też można na sztucznym?,ja myślałam że dwu tygodniowe to już są bardzo małe i ciężko je będzie odchować

Posted
ja podaje małym białe mleko firmy josera, a jak podrosna to dostają takie brązowe dla starszych tej samej firmy. na poczatek lepiej dać im mniej mleka do picia by sie przestawiły, nawet jeżeli beda "krzyczec" w ciagu dnia ze sa głodne. bo jezeli damy raz za duzo to od razu biegunka.