Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć...

A więc posiadam gospodarstwo rolne o areale 17 hektarów, całe 17 ha to jest 1 klasa ziemi, i tak się zastanawiam co najlepiej hodować i ile? oborę mam na 35 sztuk bydła i zaraz za ścianą jest świniarnia która utrzyma jakieś 60 świń.

Jak myślicie co i ile najlepiej hodować na tych 17ha? bydło czy trzode chlewną?

Posted

Szkoda1 klasy na łąki 1 klasa to porządna ziemia na świniach to nie zarobisz zajmij się bykami albo krowami przy krowach to jest roboty jak masz jakąś robotę to byki a jak nie to krowy

EDIT. BŁĘDY ORT.

Posted
Cóż w tym przypadku chyba bydło mleczne będzie najbardizje opłacalne, na I klasie uprawisz świetną kukurydzę i pszenice i ogólnie wszystko co zasiejesz, z tego areału jak bedziesz mądrze gospodarzył to 15-20 krów utrzymasz. Mleko teraz jest w cenie, więc w krowy narazie warto inwestować, rozejrzysz się za jakimś polem do kupienia albo do wydzierżawienia, przybierzesz, więcej i systematycznie będziesz powiększał ilość krów, aż zajmiesz całą oborę. Cóż teraz cena wieprzowiny jest nieprzewidywalna, a z mlekiem jest dobrze i stabilnie, więc krowy będą lepsze. ;) Pozdrawiam :)
Posted
mój znajomy to chowa nawet w starym domu i starych oborach co stalina pamiętają, trzyma byki luzem i co 3 m-ce wywala obornik, trzymają ludzie gdzie tylko mogą, a potem dopiero naprawiają jak jest już zysk z tego :)
Posted
mam stodołę murowaną pod kątem prostym z oborą i też dzieli mur, w którym są wrota przejazdowe przez oborę i jak na razie nie miałem problemów, środkiem obory jest przejazd, po jednej mam bydło a po drugiej świnie, tylko tych drugich mam już mało i będę chciał zmodernizować pod bydło całą oborę, czekam na jakieś sensowne programy w tym kierunku :)
Posted
Nie wiem jak to dokładnie wygląda z prawnego punktu widzenia, ale znajomy miał podobną sytuację i coś tam kręcili nosem, że tylko mur, ale w końcu przepuścili go. Także prawdopodobnie wystarczy to co masz, ale faktycznie, jak się trafi jakiś upierdliwy urzędnik, to może się czepiać. Dopytaj się najlepiej, żebyś z czystym sumieniem mógł funkcjonować ;)
  • 2 weeks later...
Posted
zbiorniki masz różnego rodzaju i wielkości zawsze coś dobierzesz do siebie i te parę metrów znajdziesz, u mnie też ciasno ale na pewno coś w tym kierunku zrobię, zawsze możesz coś dostawić do budynku