rolnik-z-widłami Posted February 15, 2014 Report Posted February 15, 2014 Cześć... A więc posiadam gospodarstwo rolne o areale 17 hektarów, całe 17 ha to jest 1 klasa ziemi, i tak się zastanawiam co najlepiej hodować i ile? oborę mam na 35 sztuk bydła i zaraz za ścianą jest świniarnia która utrzyma jakieś 60 świń. Jak myślicie co i ile najlepiej hodować na tych 17ha? bydło czy trzode chlewną? Quote
wiejskieżycie Posted February 15, 2014 Report Posted February 15, 2014 Na pierwszej klasie ziemi możesz uprawiać praktycznie wszystko, od zbóż po warzywa. Może lepiej w tę stronę się zwrócić. Quote
rolnik-z-widłami Posted February 15, 2014 Author Report Posted February 15, 2014 Sieję 9 ha zbóż rocznie, 2 ha burak I 2 ha kuku, reszta łąk mam narazie 5 krów i pare byków... Quote
Ares123 Posted February 15, 2014 Report Posted February 15, 2014 Szkoda1 klasy na łąki 1 klasa to porządna ziemia na świniach to nie zarobisz zajmij się bykami albo krowami przy krowach to jest roboty jak masz jakąś robotę to byki a jak nie to krowy EDIT. BŁĘDY ORT. Quote
VoYtek8 Posted February 15, 2014 Report Posted February 15, 2014 Cóż w tym przypadku chyba bydło mleczne będzie najbardizje opłacalne, na I klasie uprawisz świetną kukurydzę i pszenice i ogólnie wszystko co zasiejesz, z tego areału jak bedziesz mądrze gospodarzył to 15-20 krów utrzymasz. Mleko teraz jest w cenie, więc w krowy narazie warto inwestować, rozejrzysz się za jakimś polem do kupienia albo do wydzierżawienia, przybierzesz, więcej i systematycznie będziesz powiększał ilość krów, aż zajmiesz całą oborę. Cóż teraz cena wieprzowiny jest nieprzewidywalna, a z mlekiem jest dobrze i stabilnie, więc krowy będą lepsze. Pozdrawiam Quote
rolnik-z-widłami Posted February 16, 2014 Author Report Posted February 16, 2014 No też tak myślałem że lepiej krowy, jest też stajnia ale tam są byki i koryta by trzeba było zmniejszyć bo są wielkie bo do koni były kiedyś.. Quote
Rico Posted February 16, 2014 Report Posted February 16, 2014 mój znajomy to chowa nawet w starym domu i starych oborach co stalina pamiętają, trzyma byki luzem i co 3 m-ce wywala obornik, trzymają ludzie gdzie tylko mogą, a potem dopiero naprawiają jak jest już zysk z tego Quote
rolnik-z-widłami Posted February 16, 2014 Author Report Posted February 16, 2014 Ja mam oborę z 1933! 3 lata temu była pełna obora i stajnia, to stały 4 byki w stodole która jest z 1906!!!! Quote
rolnik-z-widłami Posted February 16, 2014 Author Report Posted February 16, 2014 A słuchajcie, ja mam oborę połączoną z chlewnią, mur tylko odgradza oborę z chlewnią... czy unia będzie sie czepiać że w tym samym budynku są? Quote
Rico Posted February 17, 2014 Report Posted February 17, 2014 mam stodołę murowaną pod kątem prostym z oborą i też dzieli mur, w którym są wrota przejazdowe przez oborę i jak na razie nie miałem problemów, środkiem obory jest przejazd, po jednej mam bydło a po drugiej świnie, tylko tych drugich mam już mało i będę chciał zmodernizować pod bydło całą oborę, czekam na jakieś sensowne programy w tym kierunku Quote
rolnik-z-widłami Posted February 17, 2014 Author Report Posted February 17, 2014 Masz krowy na mleko? mój wuja kiedyś miał oborę w której miał krowy uwiązane po jednej stronie a po drugiej są patyki gdzie kiedyś były świnie, a jak weszliśmy do UE to musiał pozbyć się świń z gospodarstwa a oborę sobie zrobił ze stodoły.. Quote
mora Posted February 17, 2014 Report Posted February 17, 2014 Bydło mleczne nie może stać w jednym pomieszczeniu z trzodą chlewną - wymogi WIS Quote
rolnik-z-widłami Posted February 17, 2014 Author Report Posted February 17, 2014 No właśnie, dlatego się pytam czy mur wystarczy? Quote
mora Posted February 17, 2014 Report Posted February 17, 2014 Ściana, najlepiej zapytaj swojego Powiatowego Lekarza Weterynarii - oni bardzo chętnie udzielają odpowiedzi na pytania ( serio) Quote
rolnik-z-widłami Posted February 17, 2014 Author Report Posted February 17, 2014 No jest 1 budynek gospodarczy, obora, stajnia i chlewnia i wszystko odgrodzone murami! Quote
pheonix999 Posted February 23, 2014 Report Posted February 23, 2014 Mury wystarczą z tego co mi wiadomo, ale jak trafi się upierdliwy urzędnik to i tak się przyczepi, więc lepiej dopytaj bo wszędzie wymogi delikatnie się różnią. Quote
bardel Posted February 24, 2014 Report Posted February 24, 2014 Nie wiem jak to dokładnie wygląda z prawnego punktu widzenia, ale znajomy miał podobną sytuację i coś tam kręcili nosem, że tylko mur, ale w końcu przepuścili go. Także prawdopodobnie wystarczy to co masz, ale faktycznie, jak się trafi jakiś upierdliwy urzędnik, to może się czepiać. Dopytaj się najlepiej, żebyś z czystym sumieniem mógł funkcjonować Quote
rolnik-z-widłami Posted February 24, 2014 Author Report Posted February 24, 2014 Tak to wszystko wygląda Quote
rolnik-z-widłami Posted March 2, 2014 Author Report Posted March 2, 2014 I jak myślicie? starczy ? Quote
trójpolówka Posted March 13, 2014 Report Posted March 13, 2014 polecam produkcję mleka, albo poszukaj jakiegoś producenta z którym się dogadasz Quote
rolnik-z-widłami Posted March 13, 2014 Author Report Posted March 13, 2014 ale do produkcji mleka potrzebuje: zbiornik do mleka a nie mam na to miejsca Quote
Rico Posted March 13, 2014 Report Posted March 13, 2014 zbiorniki masz różnego rodzaju i wielkości zawsze coś dobierzesz do siebie i te parę metrów znajdziesz, u mnie też ciasno ale na pewno coś w tym kierunku zrobię, zawsze możesz coś dostawić do budynku Quote
rolnik-z-widłami Posted March 14, 2014 Author Report Posted March 14, 2014 Ja mogę wstawić w jednym garażu bo są 3 wjazdy, ale tam inaczej cysterna nie wiedzie bo gospodarstwo ma tylko jeden wjazd, żadnego nie ma z boku bo sąsiedzi mieszkają Quote
Recommended Posts