rolnik-z-widłami Posted February 16, 2014 Report Posted February 16, 2014 Cześć, Chciał bym zapytać ile by mnie wyniosło zbudowanie nowej murowanej stodoły? Mam narazie drewnianą która stoi już tam od 1906 i się juz lekko przechyla w stronę podwórka.. Quote
íktorn Posted February 17, 2014 Report Posted February 17, 2014 Wszystko zależy jaką stodołę możesz postawić 8*12 m, ale mam taka 13*32.I koszt będzie różny? Edit. błędy ort Quote
maciek199815 Posted March 29, 2014 Report Posted March 29, 2014 Witam. Z jakiej cześci kraju jesteś?Mój Tata jest stolarzem więc drewnianą może Ci postwawić.Co do kosztów to policz sobie:-Wymiary (im większa tym koszta większe)-Drewno (jest wiele rodzajów może być z sosny,świerku,grabu lub dębu, oczywiście koszta rosną przy droższym drewnie) -Wyskokość dachu i materiał na dach (dach może być lekko spadzisty lub mocno pochylony, dach może być wyłożony papą,dachówką lub blachą)-Grubość ścian (im grubsze tym więcej materiału się zużyje). Quote
Rico Posted March 29, 2014 Report Posted March 29, 2014 weź sobie plan budowy, wykop fundament, potem zalej , pustaki i stoi. Dach to rób jak się "ustoi" drewno drogie a cegieł czy pustaków masz sporo Quote
jakuban1 Posted March 29, 2014 Report Posted March 29, 2014 Jak już budujesz to nie buduj drewnianej Murowaną od razu postaw. Quote
VoYtek8 Posted March 29, 2014 Report Posted March 29, 2014 Ten wątek niszczy wszystkie inne wątki tego forum... Założyciel chce znać koszta budowy stodoły nie podając jej wymiarów, oraz żadnych szczegółów z czego i jak będzie budowana, jedyne co wiemy to jest to iż ma być murowana. Jedna sprawa jest taka że już daaaaawno nie widziałem nowej stodoły bo ten budynek już wychodzi z mody. Nagle zjawia się jakiś użytkownik i pisze reklamę usług stolarskich swojego ojca, mimo tego że wątek jest o stodole MUROWANEJ i pisze rzeczy typu "Grubość ścian (im grubsze tym więcej materiału się zużyje)" Jest to mądrość która jest na poziomie 10 latka bo to przecież oczywiste że jeśli coś jest grubsze (większe) musi być zbudowane z większej ilości materiału.... Potem zjawia się stały użytkownik tego forum i pisze że budowa tak dużego budynku jest czymś bagatelnym i w ogóle można zrobić to "ot tak" bez żadnych problemów bo przecież wykopać fundamenty można wykopać kiwnięciem palca, cement i pustaki są oczywiście także za darmo i jest ich "sporo", o robociźnie też nie ma mowy bo taki budynek to można zbudować samemu w jedno popołudnie. Ja wszystko rozumiem że piszecie posty bo chcecie coś pomóc, ale ten wątek ma 5 postów z czego tylko @íktorn napisał coś z sensem. Ja was proszę jak już piszecie posty to róbcie to tak żeby one cokolwiek wnosiły do tematu, a nie tylko zmieniały liczbę w waszym profilu. Pozdrawiam Quote
Rico Posted March 29, 2014 Report Posted March 29, 2014 voytek8 masz rację, chciałem po krótce podpowiedzieć koledze co i jak, - wiadomo że to nie takie proste, jeden chce budować na planie 20 m/kw a drugi na 400m.kw chodzi o to co po kolei, materiałów mamy na pęczki ale chodzi pewnie o finanse. Zwracam honor przykładowo wykopanie fundamentów ( w moim gosp. 25x30 m) koszt około 600 zł JCB) wysokość budynku też ma znaczenie, materiał dachu, stodoła - hmm na same siano, słomę ? to wszystko się liczy, jeżeli chcesz lekką z blachy to na pewno będzxie taniej jak murowaną, ale nic nie wiemy ci chcesz i z czego i za ile Quote
muzyk Posted March 30, 2014 Report Posted March 30, 2014 Brawo Wojtek bo rzeczywiście piszą bzdury bez sensu i to chyba 10-łatki.Pozdrawiam. Quote
jakuban1 Posted March 31, 2014 Report Posted March 31, 2014 Nagle zjawia się jakiś użytkownik i pisze reklamę usług stolarskich swojego ojca' date=' mimo tego że wątek jest o stodole MUROWANEJ i pisze rzeczy typu "Grubość ścian (im grubsze tym więcej materiału się zużyje)" [/quote'] Voytek On chyba przedtem zadał pytanie czy postwaić stodołe murowaną czy drewnianą Dlatego odpisałem żeby od razu murowaną Chyba że mi się coś pomyliło. Quote
VoYtek8 Posted March 31, 2014 Report Posted March 31, 2014 @TheTikTak mój post odnosi się do postów #3 i #4, więc tego co napisałeś to zupełnie ta uwaga nie dotyczy. Pozdrawiam Quote
Stiven1983 Posted April 3, 2014 Report Posted April 3, 2014 Użytkownicy są bardziej zainteresowani od założyciela wątku. Quote
anesia Posted April 4, 2014 Report Posted April 4, 2014 Moi Panowie,otóż jestem w tym temacie na bieżąco i wybudowanie budynku gosp. to koszt ok 900zl za m2,ale jeśli to tylko stodoła(rzadko teraz budowana),myślę że mniej. Quote
Rico Posted April 5, 2014 Report Posted April 5, 2014 nową stodołę wybudował mój sąsiad 5 lat temu bo stara została podpalona, wybudował murowaną, biała cegła, dach blacha trapez i wrota drewniane, wylewki w środku i bojowiska, wymiar 25x10m kosztowało go w tedy 65 000zł - sam dach koszt 15-20 tyś/zł. Quote
Stiven1983 Posted April 6, 2014 Report Posted April 6, 2014 Moi Panowie' date='otóż jestem w tym temacie na bieżąco i wybudowanie budynku gosp. to koszt ok 900zl za m2,ale jeśli to tylko stodoła(rzadko teraz budowana),myślę że mniej.[/quote'] Jeżeli 900pln to sąsiad kwiato5 powinien zapłacić 250.000PLN co jest mi się wydaje absurdem Quote
VoYtek8 Posted April 6, 2014 Report Posted April 6, 2014 "wybudowanie budynku gosp. to koszt ok 900zl za m2,ale jeśli to tylko stodoła(rzadko teraz budowana),myślę że mniej." Kolego przeczytaj sobie 5 ostatnich wyrazów i zrozumiesz wszystko. Tyle że ja nie do końca wierzę w to co mówią sąsiedzi itd. bo każdy lubi coś sobie zawsze dodać, odjąć, pokolorować. Jak wybudujesz tą stodołę to będziesz dokładnie wiedział ile on kosztował, bo inaczej nigdy się nie dowiesz dokładnie! Pozdrawiam Quote
rolnik-z-widłami Posted April 8, 2014 Author Report Posted April 8, 2014 Przepraszam szefów tego forum że ten wątek wywołał taki hałas... Tylko pytałem ile by kosztowała budowa bo jak już wcześniej mówiłem, mam stodołe drewnianą która przeżyła 2 wojny Quote
anesia Posted April 8, 2014 Report Posted April 8, 2014 Przepraszam szefów tego forum że ten wątek wywołał taki hałas... Tylko pytałem ile by kosztowała budowa bo jak już wcześniej mówiłem' date=' mam stodołe drewnianą która przeżyła 2 wojny [/quote']Ale za co przepraszać,przynajmniej jest jakaś dyskusja.Jestem zdania,że trzeba coś robić i przekonać się ile kosztuje,a później gadać. Quote
rolnik-z-widłami Posted April 9, 2014 Author Report Posted April 9, 2014 Anesia, w sumie to masz rację Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted May 28, 2014 Report Posted May 28, 2014 Moim zdaniem bardzo ciężko jest określić nawet szacunkowe koszty ponieważ to już zależy od tego jakie będzie miała wymiary oraz czy większość prac wykonacie sami czy wynajmiecie cała ekipę budowlaną,wtedy koszty oczywiście wzrastają. Quote
Recommended Posts