Jump to content

Recommended Posts

• 1 month later...
Posted

Witam.

Z jakiej cześci kraju jesteś?

Mój Tata jest stolarzem więc drewnianą może Ci postwawić.

Co do kosztów to policz sobie:

-Wymiary (im większa tym koszta większe)

-Drewno (jest wiele rodzajów może być z sosny,świerku,grabu lub dębu, oczywiście koszta rosną przy droższym drewnie)

-Wyskokość dachu i materiał na dach (dach może być lekko spadzisty lub mocno pochylony, dach może być wyłożony papą,dachówką lub blachą)

-Grubość ścian (im grubsze tym więcej materiału się zużyje).

Posted
Ten wątek niszczy wszystkie inne wątki tego forum... Założyciel chce znać koszta budowy stodoły nie podając jej wymiarów, oraz żadnych szczegółów z czego i jak będzie budowana, jedyne co wiemy to jest to iż ma być murowana. Jedna sprawa jest taka że już daaaaawno nie widziałem nowej stodoły bo ten budynek już wychodzi z mody. Nagle zjawia się jakiś użytkownik i pisze reklamę usług stolarskich swojego ojca, mimo tego że wątek jest o stodole MUROWANEJ i pisze rzeczy typu "Grubość ścian (im grubsze tym więcej materiału się zużyje)" Jest to mądrość która jest na poziomie 10 latka bo to przecież oczywiste że jeśli coś jest grubsze (większe) musi być zbudowane z większej ilości materiału.... Potem zjawia się stały użytkownik tego forum i pisze że budowa tak dużego budynku jest czymś bagatelnym i w ogóle można zrobić to "ot tak" bez żadnych problemów bo przecież wykopać fundamenty można wykopać kiwnięciem palca, cement i pustaki są oczywiście także za darmo i jest ich "sporo", o robociźnie też nie ma mowy bo taki budynek to można zbudować samemu w jedno popołudnie. Ja wszystko rozumiem że piszecie posty bo chcecie coś pomóc, ale ten wątek ma 5 postów z czego tylko @íktorn napisał coś z sensem. Ja was proszę jak już piszecie posty to róbcie to tak żeby one cokolwiek wnosiły do tematu, a nie tylko zmieniały liczbę w waszym profilu. Pozdrawiam :)
Posted

voytek8 masz rację, chciałem po krótce podpowiedzieć koledze co i jak, - wiadomo że to nie takie proste, jeden chce budować na planie 20 m/kw a drugi na 400m.kw chodzi o to co po kolei, materiałów mamy na pęczki ale chodzi pewnie o finanse. Zwracam honor :)

przykładowo wykopanie fundamentów ( w moim gosp. 25x30 m) koszt około 600 zł JCB) wysokość budynku też ma znaczenie, materiał dachu, stodoła - hmm na same siano, słomę ? to wszystko się liczy, jeżeli chcesz lekką z blachy to na pewno będzxie taniej jak murowaną, ale nic nie wiemy ci chcesz i z czego i za ile

Posted

Nagle zjawia się jakiś użytkownik i pisze reklamę usług stolarskich swojego ojca' date=' mimo tego że wątek jest o stodole MUROWANEJ i pisze rzeczy typu "Grubość ścian (im grubsze tym więcej materiału się zużyje)"

[/quote']

Voytek :D On chyba przedtem zadał pytanie czy postwaić stodołe murowaną czy drewnianą :) Dlatego odpisałem żeby od razu murowaną ;) Chyba że mi się coś pomyliło.

Posted
Moi Panowie,otóż jestem w tym temacie na bieżąco i wybudowanie budynku gosp. to koszt ok 900zl za m2,ale jeśli to tylko stodoła(rzadko teraz budowana),myślę że mniej.
Posted
nową stodołę wybudował mój sąsiad 5 lat temu bo stara została podpalona, wybudował murowaną, biała cegła, dach blacha trapez i wrota drewniane, wylewki w środku i bojowiska, wymiar 25x10m kosztowało go w tedy 65 000zł - sam dach koszt 15-20 tyś/zł.
Posted

Moi Panowie' date='otóż jestem w tym temacie na bieżąco i wybudowanie budynku gosp. to koszt ok 900zl za m2,ale jeśli to tylko stodoła(rzadko teraz budowana),myślę że mniej.

[/quote']

Jeżeli 900pln to sąsiad kwiato5 powinien zapłacić 250.000PLN co jest mi się wydaje absurdem

Posted

"wybudowanie budynku gosp. to koszt ok 900zl za m2,ale jeśli to tylko stodoła(rzadko teraz budowana),myślę że mniej."

Kolego przeczytaj sobie 5 ostatnich wyrazów i zrozumiesz wszystko. :) Tyle że ja nie do końca wierzę w to co mówią sąsiedzi itd. bo każdy lubi coś sobie zawsze dodać, odjąć, pokolorować. Jak wybudujesz tą stodołę to będziesz dokładnie wiedział ile on kosztował, bo inaczej nigdy się nie dowiesz dokładnie! Pozdrawiam :)

Posted

Przepraszam szefów tego forum że ten wątek wywołał taki hałas... Tylko pytałem ile by kosztowała budowa bo jak już wcześniej mówiłem' date=' mam stodołe drewnianą która przeżyła 2 wojny :D

[/quote']

Ale za co przepraszać,przynajmniej jest jakaś dyskusja.Jestem zdania,że trzeba coś robić i przekonać się ile kosztuje,a później gadać.

• 1 month later...