edek Posted February 16, 2014 Posted February 16, 2014 Mam następujący problem z tucznikami : mają obecnie 108 dni od urodzenia. Zważyłem wczoraj dwie sztuki większą i mniejszą, odpowiednio 73 kg. i 49 kg. Problemem jest zbyt niska temperatura : 10 stopni celcjusza, dla tuczników minimalna to 15 stopni. Czarno to widzę.... gdyż w takiej temperaturze do końca tuczu to chyba nie osiągną przyzwoitej wagi, prawda ? Co mogę zrobić, aby osiągnęły w miarę przyzwoitą wagę do sprzedaży? Od razu powiem że, w części legowiskowej mają obniżony sufit, pasza jest natłuszczona. pozdrawiam:) Quote
Rico Posted February 16, 2014 Posted February 16, 2014 w każdy stadzie świni są takie co rosną szybciej i takie które potrzebują więcej czasu, im więcej sztuk tym większa temperatura, w karmieniu jest ważne aby miały sporo witamin i białka, polecam DOLFOS witaminy podaje się łyżeczką do paszy i miesza, jak będą miały wagę w granicach 80 kg na pewno staną na jakiś czas a potem pójdą szybko w górę - ja tak miałem za każdym razem Quote
garzew Posted September 11, 2014 Posted September 11, 2014 Edek dlaczego masz tak niskie temperatury w chlewni? Ja jeszcze do tej pory w chlewie w ciągu dnia otwieram okna żeby przewietrzyć bo mogłoby się zrobić duszno i za gorąco. Quote
Recommended Posts