edek Posted February 16, 2014 Report Posted February 16, 2014 Mam następujący problem z tucznikami : mają obecnie 108 dni od urodzenia. Zważyłem wczoraj dwie sztuki większą i mniejszą, odpowiednio 73 kg. i 49 kg. Problemem jest zbyt niska temperatura : 10 stopni celcjusza, dla tuczników minimalna to 15 stopni. Czarno to widzę.... gdyż w takiej temperaturze do końca tuczu to chyba nie osiągną przyzwoitej wagi, prawda ? Co mogę zrobić, aby osiągnęły w miarę przyzwoitą wagę do sprzedaży? Od razu powiem że, w części legowiskowej mają obniżony sufit, pasza jest natłuszczona. pozdrawiam:) Quote
Rico Posted February 16, 2014 Report Posted February 16, 2014 w każdy stadzie świni są takie co rosną szybciej i takie które potrzebują więcej czasu, im więcej sztuk tym większa temperatura, w karmieniu jest ważne aby miały sporo witamin i białka, polecam DOLFOS witaminy podaje się łyżeczką do paszy i miesza, jak będą miały wagę w granicach 80 kg na pewno staną na jakiś czas a potem pójdą szybko w górę - ja tak miałem za każdym razem Quote
edek Posted February 17, 2014 Author Report Posted February 17, 2014 Dzięki za odpowiedź kwiato5 Quote
garzew Posted September 11, 2014 Report Posted September 11, 2014 Edek dlaczego masz tak niskie temperatury w chlewni? Ja jeszcze do tej pory w chlewie w ciągu dnia otwieram okna żeby przewietrzyć bo mogłoby się zrobić duszno i za gorąco. Quote
Recommended Posts