rolnik-z-widłami Posted February 16, 2014 Report Posted February 16, 2014 Witam. Mam taki problem że mam rdzę na przyczepach i wstyd wyjechać na szosę z takimi przyczepami, fakt że dużo ludzi ma podobnie... A więc jak się pozbyć rdzy? szlifierką i zamalować? Quote
VoYtek8 Posted February 16, 2014 Report Posted February 16, 2014 Bierzesz szlifierkę, ładnie to czyścisz, podkład, kolor i masz ładną przyczepę, chyba że jest już przerdzewiała to wtedy trzeba robić remont generalny. Pozdrawiam Quote
Rico Posted February 16, 2014 Report Posted February 16, 2014 najtaniej i najmniej pracy to mycie ciśnieniówką, potem farba reagująca z rdzą, chyba że czyszczenie szczotką drucianą na szlifierce podkład i farba pistoletem wyborów masz trochę, zależy czy chce ci się ja u siebie poczyściłem druciakiem i pomalowałem pędzlem ale po 4 latach niestety poprawka. Quote
rolnik-z-widłami Posted February 16, 2014 Author Report Posted February 16, 2014 No wiesz jak to jest, one rzdewnieją bo stoją cały rok za stodołą... pare razy w roku używane, sianokosy, żniwa i zwożenie snopków. A one to stare z lat 80, ojciec po nie jechał aż z pod Bydgoszczy do Sanoka 60-tką!!!! i z oryginału drewniane Quote
Rico Posted February 16, 2014 Report Posted February 16, 2014 moja była też drewniana 4,5 T ale teraz z butrami metalowymi i nakładki w sumie 80cm, podłoga metalowa ale czeka remont, Quote
rolnik-z-widłami Posted February 16, 2014 Author Report Posted February 16, 2014 moje metalowe od 1996r. jak ojciec z wujem robili sami wszystko przy nich... Postanowiłem że zrobię kompletny remont przyczep. M.in instalacja elektryczna, instalacja pneumatyczna, błotniki na tył, trójkąty, malowanie, hamulce, zaczep przy jednej się naprawi bo ktoś kiedyś najechał i popsuł! Quote
Narco Posted February 16, 2014 Report Posted February 16, 2014 Zaden druciak,zadna szlifierka czy farba na rdze a cisnieniowka to mozna co najwyzej dobrze z blota umyc a o tej poze roku to bedzie wysychac do wiosny jak woda wejdzie w profile zamkniete gdzie rdza juz je przezarla....Jedyne sensowne rozwiazanie to porzadne piaskowanie,pozadny podklad i farba...tylko wtedy rdza nie ma zadnych szans. Musisz pamietac by piaskowac w pogodny dzien i najlepiej tego samego dnia ja pociagnac podkladem.Remont odstaw sobie na wczesna wiosne. Quote
Rico Posted February 16, 2014 Report Posted February 16, 2014 mi też chodziło o wiosnę bo teraz to lekka przesada Quote
kubusjettaII Posted February 16, 2014 Report Posted February 16, 2014 Zgadza się przy takiej wilgotności powietrza to dziś wypiaskujesz a jutro już będzie rude. Ale podzielam zdania kolegów bez piaskowania nie zrobisz tego porządnie. Wiadomo że jest warunek, materiał do piaskowania musi być przyrdzewiały a nie zżarty przez rdzę, (ogólnie musi być co piaskować) jeśli nie ma musisz niestety wymienić dane elementy. Ja osobiście też wolę tę formę zabezpieczania antykorozyjnego, szczotką nie wszędzie da się dojść i strasznie pracochłonne. Quote
rolnik-z-widłami Posted February 16, 2014 Author Report Posted February 16, 2014 Ale ludziska! ja teraz nie chcę robić tego remontu... pytam teraz żeby już wszystko kupić a nie później jeździć po sklepach rolniczych jak będzie robota w polu Quote
aagusia1008 Posted February 16, 2014 Report Posted February 16, 2014 Piaskowanie, piaskowanie, piaskowanie. Nie ma lepszego sposobu, trochę to kosztuje ale drogie też nie jest a później jaki efekt. Podkład i lakier i przyczepa jak nowa. Quote
rolnik-z-widłami Posted February 17, 2014 Author Report Posted February 17, 2014 Dzięki wszystkim za pomoc! może sie też z nich wywrotki zrobi bo w żniwa to taką małą dziurką w bogu zwalają zboże! Quote
edek Posted February 18, 2014 Report Posted February 18, 2014 najtaniej i najmniej pracy to mycie ciśnieniówką' date=' potem farba reagująca z rdzą, chyba że czyszczenie szczotką drucianą na szlifierce podkład i farba pistoletem wyborów masz trochę, zależy czy chce ci się ja u siebie poczyściłem druciakiem i pomalowałem pędzlem ale po 4 latach niestety poprawka.[/quote'] Farba reagująca z rdzą ? Przepraszam ale nie wiem dokładnie o co chodzi. Masz na myśli farbę Hammerite ? Quote
Rico Posted February 18, 2014 Report Posted February 18, 2014 są teraz różne rodzaje farb które nakłada się bezpodkładowo, tzw reagujące z rdzą Quote
VoYtek8 Posted February 18, 2014 Report Posted February 18, 2014 Te wszystkie farby "prosto na rdze" się do niczego nie nadają, żeby dobrze coś pomalować trzeba to dobrze obczyścić i zagruntować podkładem. Innego sposobu na dobre pomalowanie niestety nie ma. Pozdrawiam massay1 1 Quote
ryszard_1966 Posted July 9, 2015 Report Posted July 9, 2015 mi syn kupil taki srodek nanoprotech i tym czyscilismy. to bylo jakis rok temu i tu po zimie teraz to nie bylo nic na przyczepie widac Quote
Recommended Posts