Jump to content

Recommended Posts

Posted
Ważne jeszcze żebyś wziął pod uwagę ile masz wyjść hydraulicznych w ciągniku, bo niektóre z tych maszyn mają wiele elementów zasilanych właśnie hydraulicznie. Dla przykładu Tytan 13 z Brzegu ma wyprowadzone 5 przewodów hydraulicznych (do posuwu łańcuchów, ściana grodziowa z siłownikami dwustronnego działania i klapa z tyłu osłaniająca wałki pionowe)
Posted
Jeśli myślisz nad T-088 to weź tylko pod uwage, że owszem rozrzutnik jako sam w sobie jest świetny ale jego ładownoś to 13,7t więc gdzie taki rozrzutnik za ciągnik 90KM.
Posted
Kolego, Fortschitt T-088 ma ładowność 12 ton, jak naładujesz gnoju np. indyczego który jest ciężki jak cholera to na pewno na tym rozrzutniku będzie więcej niż 12 ton samego ładunku, dolicz sobie do tego masę własną, a przy takim rozrzutniku jest już spora, więc małym ciągnikiem z lekkim przodem takiego rozrzutnika nie uciągniesz. Szczerze mówiąc zagłębiając się w ten temat to zastanawiam się jak jeździł ten Zetor 7211 z pełnym rozrzutnikiem? Jak dla mnie żeby pociągnąć taki rozrzutnik to trzeba minimum Zetora 7245 najlepiej z turem żeby przód był dociązony. Pozdrawiam :)
Posted
Wiesz Wojtku może kolega ma asfalt na polach... poza tym ten rozrzutnik ma podwozie typu tandem co zmniejsza docisk tylnych kół co zaś powoduje problemy z uciągiem dla mniejszych ciągników na miękkiej nawierzchni. A jeśli chodzi o ładowność to mi pisze na tabliczce znamionowej 13,7t, a załadujesz z 15t jak masz taki konkretny obornik.
Posted

no ale ja mam świński obornik do tego suchy :)

Nic innego nie wymyśle bo metalfach 6 ton potrzebuje 4 czy 5 wyjśc hydraulicznych :(

A taki fortschritt t088 tylko 2 :)

Z 6 tonowym to nawet zetor 5340 daje rade ;)

Posted
Miki co ty gadasz za brednie ze ty musiał byś mieć 14245 do takiego rozrzutnika , ty tu takie głupoty piszesz, że aż tego czytać nie idzie. Chlopie u nas w okolicy to takie rozrzutniki to oni crystalami 8045 ciągają. A bardzo często 1014 ty takie brednie gadasz człowku ;)
Posted
Kolego za takie niekoleżeńskie zachowanie powinienieś dostać ostrzeżenie ale daruje Ci Twoją niewiedze. Ja nie wiem jak wygląda "u nas w okolicy". Ale przyjedź do mnie ze swoim 8045 to zobaczymy jak daleko zajedziesz ;). Poza tym nie kwestionuj mojego zdania bo chyba lepiej wiem jakiego ciągnika potrzebuje do jakiej maszyny, nie uważasz? To ja pracuje na tym sprzęcie i jakby się dało to bym wziął inny. Nie wiem jeszcze czy zauważyłeś ale poza mna pare osób ma takie same zdanie jak ja CHŁOPIE...
Posted

Izydor chcesz takiego tandemu to ci sprzedam a mam igłę i nie chce tego widzieć

wąskie osie (bardzo wywrotny na pryzmie), do tego poziome wałki z jakimiś płaskownikami - rozrzuca węziej jak kasta. Ogólnie nie najlepszy rozrzutnik i ciągam go MF 68 PS a przedtem szedł przy ursusie 4011

Forisza dużego u mnie po okolicy ciągają ciągnikami 80 -90 ps i idą jak dziki.

Mój wuja przez x lat czepiał go do ursusa 1014 na łysych oponach i problemów nie miał.

Ogólnie jak chcesz coś kupić to tylko pionowe walki

Ja w tym roku jeszcze nie będę zmieniał ale w przyszłym jak mi się trafi jakiś zachodni? to tego tandemu się pozbywam.