rolnik-z-widłami Posted February 17, 2014 Report Posted February 17, 2014 Witam. Mam takie pytanie gdyż ja sieję kukurydzę i ścinam jej troszkę co pare dni na zielonkę a nigdy jeszcze nie siałem na kiszonkę żeby ubić pryzmę. By mi mógł ktoś powiedzieć ile zasiać kukurydzy żeby mieć wystarczająco dużą pryzme na 28 sztuk bydła? Posiadam 17 hektarów 1 klasy ziemi... Quote
garzew Posted February 17, 2014 Report Posted February 17, 2014 Ja trzymam ok 20szt bydła i sieje zawsze prawie 2ha kukurydzy z przeznaczeniem na kiszonkę, ale mam ograniczone zasoby co do siana i sianokiszonek gdyż posiadam niewielkie ilości łąk i kukurydza to moja podstawowa paszadomyślam się że w twoim przypadku skoro nigdy nie kisiłeś kukurydzy przede wszystkim pasiesz bydła sianokiszonkami więc możesz na początek obsiać nawet mniejszy areał Quote
rolnik-z-widłami Posted February 17, 2014 Author Report Posted February 17, 2014 sianokiszonka, siano, wysłodki, słoma, zielonka no I latem są krowy na łące, śruta pszenna, a i duża Ci ta pryzma wychodzi? Quote
garzew Posted February 20, 2014 Report Posted February 20, 2014 Różnie wszystko zależy jak kukurydza obrodzi, pryzma ma mniej więcej 7x40 lub 45m Quote
rolnik-z-widłami Posted February 21, 2014 Author Report Posted February 21, 2014 z 2 hekarów? A jaką masz klasę ziemi? Quote
garzew Posted February 24, 2014 Report Posted February 24, 2014 Tak ja zawsze przygotowuję bardzo płaskie pryzmy żeby szybko wybierać całą szerokością, wtedy nie mam ryzyka gnicia - dlatego mi takie długie wychodzą pryzmy. Quote
rolnik-z-widłami Posted February 24, 2014 Author Report Posted February 24, 2014 a jakiej szerokości jest ta pryzma oraz wysokości? Quote
Recommended Posts