Jump to content

Recommended Posts

Posted

kolego agregatem zrobisz szybciej i lepiej. Plugiem zbierasz powiedzmy 1,60/1,80 (w zależności od pluga)

a agregatem 2.70/3 metry. Fakt moze w agregacie spali Ci wiecej niż w plugu, ale cos za cos.

Posted
Podorywka jest głębsza, jednak ja jej zwolennikiem nie jestem. Trzeba ją robić bardzo płytko bo jak się zrobi za głęboko to przy orce właściwej całe resztki ścierniska będą wyorywane na wierzch. Rodzajów agregatów jest mnóstwo i nimi zrobi się tą robotę moim zdaniem lepiej bo ładnie zniszczą ściernisko, poszarpią korzenie po zbożu, a wszystko przykryje się w orce przedsiewnej. ;) Jeszcze na dodatek agregatem pracuje się o wiele szybciej i jak dla mnie wygodniej. :D Pozdrawiam :)
Posted
ja u siebie robię ścierniskowcem wszystkie ścierniska a potem orka, nic się nie zapycha pięknie kryje i praktycznie dużo szybciej zrobisz a jeżeli podorywka. :)
Posted
Wszystko zależy jaki sprzęt posiadasz do ścierniskowca czy dobrej brony talerzowej c 330 nie przyczepisz, jak masz traktor mocniejszy przynajmniej c 385 albo podobnej mocy możesz myśleć nad agregatem. A co lepsze zależy od pola od zachwaszczenia itd. Jak masz czyste pole to agregat super ale jak zaperzone to już może być problem.
Posted
Wszystko się zgadza, że agregatem jest szybciej i wygodniej ale pod jednym warunkiem a konkretnie takim, że pole nie jest zaperzone. Jeśli jest inaczej to po bronie talerzowej czy kultywatorze tylko rozmnożymy perz
Posted

Ja bym odradzał podorywkę zbyt długo się schodzi' date=' jeśli masz traktor co najmniej z 50km. (np. C-360) to już możesz podczepić np. talerzówkę 2m. jak tak robię u siebie i jest lepiej.

[/quote']

popieram w 100% ,talerzówką 1,8m. na 3 biegu 360-ką robię hektar na godzinkę

Posted

Są plusy i minusy agregatu :P

+ szybciej

+ wygodniej

- rosnie zielsko

- sciernisko zostaje na wieszku :P

Ja tam zawsze robie podorywke pługiem a obok mojego pola sąsiad podorywke gruberem i po jakims czasie on ma całe pole zarosniete a ja czyste jak bym dopiero je zaorał :P

Posted

Postudiuj troche to może wyciągniesz jakieś wnioski:

? www.rolnik-forum.pl/Thread-gebogryzarka-kultywator-czy-brona-talerzowa-co-wybrać?highlight=brona+talerzowa

? www.rolnik-forum.pl/Thread-pług-podorywkowy-czy-brona-talerzowa-co-wybrać-na-ziemie-ciężkie-i-średnie?highlight=brona+talerzowa