rolnik221 Posted February 20, 2014 Report Posted February 20, 2014 Witam, mam w ciągniku Vładimirec akumulatory dwie szóstki 6V 165Ah 495A(IEC) 165 210 chciałbym je zamienić na jedną dwunastkę, jaka powinna być moc tego akumulatora, ile powinien mieć Ah, żeby ciągnik nie miał problemów z odpalaniem i doładowaniem Quote
*SSaPeRR* Posted February 20, 2014 Report Posted February 20, 2014 W ciągniku masz oryginalny rozrusznik??W zimę też często będzie odpalany?? Quote
henryk Posted February 20, 2014 Report Posted February 20, 2014 jeśli na tych dwóch Ci odpalał dobrze to kup jeden 12v 165ah500-600 A i też będzie odpalał,ale tak szczerze to lepszy o większym amperarzu-pozdrawiam Quote
Tofik Posted February 20, 2014 Report Posted February 20, 2014 Jak masz oryginalny rozrusznik to 12v wytrzyma ci góra 2 lata:) bo kiedyś tak zrobiłem i doszedłem do wniosku że lepiej wrócić do dwóch szóstek i obecnie mam 2*6v i jak na razie 4rok je mam mi kręcą i nawet w zimie nie mam większych oporów. (tyle że jak są duże mrozy to nie odpalam bo nie mam potrzeby)Pozdrawiam Quote
henryk Posted February 20, 2014 Report Posted February 20, 2014 nie wiem co za różnica 2x6v szeregowo równa się 12 v ,a tak jest w ciągniku,za chwilę dokonamy jakiegoś nowego odkrycia że 2x6 to nie to samo co 1x12,ja zamiast 2x6 v 165 ah mam jedną 12 v165ah i pierwszy mi wytrzymał 10 lat a obecny ma 8 i nadal kręci,moim zdaniem im mniej mostków(klem) tym mniejsze straty ale ja nie próbuję nikogo przekonywać do swoich racji bo wiem że mogę mieć odwrotny skutek ,wyrażam tylko moją opinię na podstawie własnych doświadczeń,wybór zawsze należy do kupującego-pozdrawiammoże po prostu kolega te 2 szóstki miał z CENTRY a później kupił 12 -kę np. z PIASTOWA i stąd ta opinia ja zawsze kupuję z CENTRY wg. mnie jest to najlepsza firma za dostępną cenęmoże po prostu kolega te 2 szóstki miał z CENTRY a później kupił 12 -kę np. z PIASTOWA i stąd ta opinia ja zawsze kupuję z CENTRY wg. mnie jest to najlepsza firma za dostępną cenę Quote
Tofik Posted February 20, 2014 Report Posted February 20, 2014 Co do baterii to mam 2*195Ah 1050A [EN] a firma to Auto Part (nawet nie wiem skąd to jest:)) bynajmniej kręcą 4 rok.Co do centry to zależy na jaką sztukę sie trafi.Co do różnicy między 2*6v a 12v to nie ma żadnej jak to sam stwierdziłeś no a problem w ruskim jest w rozruszniku bo jak by normalnie kręciły (czyli nie pobierały tyle prądu na rozruch) to ludzie by nie przerabiali na 24v Pozdrawiam Quote
xXxSiKoRxXx Posted February 20, 2014 Report Posted February 20, 2014 Co do centry masz rację zależy na jaką sztukę sie trafi. Ja mam w c-360 akumulator BOSCHA 3 letni i nic się z nim nie dzieje odpalam bez większych problem przy -20. A w c-330 mam 2 akumulatory centry ale jak się popsują to kupię jeden. Z BOSCHA. Quote
rolnik221 Posted February 20, 2014 Author Report Posted February 20, 2014 W ciągniku masz oryginalny rozrusznik??W zimę też często będzie odpalany?? Rozrusznik nie jest orginalny ruski, zmieniany jest na nowy litewski szybko obrotowy. A w zimę odpalany jest raz na 2 miesiące. Quote
*SSaPeRR* Posted February 20, 2014 Report Posted February 20, 2014 Więc nie trzeba tak dużego aku jak do oryginalnego rozrusznika. Myślę że 12V 120-140Ah i tak z 500-600A wystarczy śmiało. Tak w ogóle to nie jestem pewien czy większy aku niż 140Ah zmieści się do skrzynki Władzia. Chyba że te nowsze aku mają bardziej zwartą budowę. Quote
grzepaku1 Posted February 21, 2014 Report Posted February 21, 2014 można założyć do władzia rozrusznik od polskiego ciągnika tylko trzeba dokupić przystawkę i podobno bardzo dobrze kręci Quote
pablos Posted February 22, 2014 Report Posted February 22, 2014 witam , niekoniecznie trza dokupić wystarczy odciąć kołnierz rozrusznika iwana i dokręcić do niego rozrusznik od c-360coś trzeba jeszcze pokombinować nie pamiętam dokładnie robiłem to kopę lat temu efekt nie jest powalający na chwilę obecną polecam rozruszniki szybkoobrotowe tylko nie firmy krzak ! Quote
Recommended Posts