student18 Posted February 22, 2014 Report Posted February 22, 2014 Witam. Mam zamiar zrobić ogrodzenie dla kur i nie wiem jakie musi byc ono wysokie by kury nie wyskakiwały? Czy siatka ogrodzeniowa o wysokości 1.20 m starczy? Quote
wiejskieżycie Posted February 22, 2014 Report Posted February 22, 2014 Zależy na jakie kurki. Jeśli na na przykład Kochiny Olbrzymie, Brahmy, Orpingtony, Silki to tak. Jeśli na inne, a nie planujesz podcinać im lotek, to nie. Ja mam te drugie wymienione plus nieco innych mniejszych i planuję siatkę 1,60 m wysokości. Quote
ania1983 Posted February 22, 2014 Report Posted February 22, 2014 1,20m, to zdecydowanie za mało tak jak napisał Marcin.ja mam teraz 1,60m a i tak skubane potrafią mi przez to przelecieć co niektóre, na wiosnę zakładamy nową siatkę o wysokości 2m. z mojego doświadczenia nawet jak kurze podetniesz lotki to po kilku dniach nauczy się już fruwać na podciętych ale sa to tylko obserwacje moich kur ale tak jak napisał Marcin, zależy jakie kurki będziesz trzymał. Quote
student18 Posted February 22, 2014 Author Report Posted February 22, 2014 Będę trzymał zwykłe nioski Quote
ania1983 Posted February 22, 2014 Report Posted February 22, 2014 To moim zdaniem za niskie ogrodzenie planujesz, no chyba ze będzie siatka rozłożona nad ogrodzeniem to inna sprawa Quote
przemek2092 Posted February 25, 2014 Report Posted February 25, 2014 Ja mam 160 i w zupełności starcza nie mam problemu żeby mi uciekały, jedynie kilka małych cwergów czasem mi ucieka ;D ale to mi nie przeszkadza Quote
amiami Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 Będę trzymał zwykłe nioski Zrób 1,70 metra wysokości i będziesz miał święty spokój (min. 1,60 m). Quote
Robert ;-) Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 Ja mam standardową siatkę 1,5 m i kury jak mają ochotę? to przelatują na drugą stronę? dla kur to żadna przeszkoda?;[ chyba że kury będą upasione to nie dadzą rady?;] Quote
wiejskieżycie Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 Upasione, z podciętymi lotkami, lub dużych ciężkich ras. Inaczej będą śmigać jak samoloty. Quote
pawel98k Posted March 7, 2014 Report Posted March 7, 2014 ja mam 1,8m ale i sa groty ale za krótkie bo przeskakują i trza druty dospawać Quote
daddy Posted March 9, 2014 Report Posted March 9, 2014 Zamiast budować coraz to wyższe ogrodzenia można zastosować prostą i starą jak świat sztuczkę: przy czym nie musi to być drut kolczasty a wystarczy zwykły wiązałkowy lub od pastucha kura desperat pewnie i to sforsuje jednak takie rozwiązania są bardzo często stosowane np. we francji pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted March 11, 2014 Report Posted March 11, 2014 Potwierdzam, zwykły drut pod kątem wystarczy, ja dałem jeden poziom i to już mi wystarczyło Quote
farmer26 Posted March 11, 2014 Report Posted March 11, 2014 ja mam standardowa siatke 1.5m z jednej strony ogrodu gdzie chodza kury a z drugiej płotek 1.2m i nie uciekają... tylko jak je zaczynalem wypuszczac na ten nowy wybieg obcialem wszystkim kura lotki i tak sie nauczyly , od jakiegos roku nigdy nie przelatuja i nie wyskakuja nad ogrodzeniem ,,, jest spokój:) Quote
garzew Posted March 12, 2014 Report Posted March 12, 2014 Takie zabezpieczenia to już pierwsza klasa nic ich nie sforsuje. Zamiast stawiać takie wysięgniki na ogrodzeniu jeszcze prościej można u góry płotu poprowadzić druty i podłączyć do pastucha. Quote
AgroGózd Posted March 12, 2014 Report Posted March 12, 2014 Ja mam woilerę ma ona jakieś 2,20m .wys. . tylko trzymam w niej pawie bażanty i parę kurek. Jednego bażanta sprzedaje może jest koś zainteresowany jest to bażant srebrny Quote
daddy Posted March 12, 2014 Report Posted March 12, 2014 Takie zabezpieczenia to już pierwsza klasa nic ich nie sforsuje. Zamiast stawiać takie wysięgniki na ogrodzeniu jeszcze prościej można u góry płotu poprowadzić druty i podłączyć do pastucha. Pastuch kurze nic nie zrobi z dwóch powodów po pierwsze jest opierzona i przez pióra prąd nie przepłyniepo drugie żeby prąd przepłynął to kura by musiała być uziemiona Quote
Robert ;-) Posted March 12, 2014 Report Posted March 12, 2014 I tu się kolego mylisz kura dostanie takiego kopa że na 4 metry wyskoczy;] u mnie niby przechodziła pod siatką ,na wysokim płocie nie porazi jej;[ Quote
AgroGózd Posted March 13, 2014 Report Posted March 13, 2014 Ja mam jeszcze siatkę na górze ogrodzenia. Spokojnie wystarczy ci 2m wys. Możesz kupić taką siatkę plastikową pcv i dbać ją na górę na całego jest ich dużo.polecam bo sam tak zrobiłem w swojej woilerze. Np.taką siatka:http://m.allegro.pl/plastikowa-siatka-pcv-ogrodzenia-grodzenie-12x50m-i4002277683.html Quote
garzew Posted March 17, 2014 Report Posted March 17, 2014 Pastuch kurze nic nie zrobi z dwóch powodów po pierwsze jest opierzona i przez pióra prąd nie przepłyniepo drugie żeby prąd przepłynął to kura by musiała być uziemiona Racja, dlatego muszą być stosowane dwa przewody położone w miarę blisko siebie aby kura czy np. szkodnik wspinająca się po ogrodzeniu dotknął ich obu jednocześnie.Można również próbować z uziemieniem z siatki ogrodzeniowej, ale tylko wtedy gdy nie jest to siatka powlekana PCV. Quote
roms2 Posted June 3, 2014 Report Posted June 3, 2014 Jeśli wybieg nie jest wielkości boiska futbolowego naciągnij na górę siatkę przeciwgradową jakie mają w sadach owocowych na stalowej lince przy okazji masz jastrzębie z głowy a jak chcesz to możesz wpuścić lotne kaczki i bażanty Quote
garzew Posted June 3, 2014 Report Posted June 3, 2014 Przeciwgradowa siatka to dosyć drogi interes, zamiast tego dużo lepszym rozwiązaniem będzie siatka polietylenowa, jest równie mocna i wytrzymała i też może być cały rok trzymana na dworze, śnieg, mróz czy woda nic jej nie zniszczy Quote
roms2 Posted June 3, 2014 Report Posted June 3, 2014 jakakolwiek siatka ,rodzaj cena czy estetyka to sprawa indywidualna ważne żeby działało Quote
Recommended Posts