grzesiek96 Posted February 22, 2014 Posted February 22, 2014 siema mam takie pytanko za dwa lata skończe szkołe rolniczą i chciałbym kontyuować gospodarstwo rolne po ojcu mam trochę ziemi ale nie wiem od czego mogę zacząć , na czym najlepiej bym wyszedł i co najważniejsze czy na początek dostanę jakieś dofinansowanie typu rozbudowaniu gospodarstwa itp Quote
VoYtek8 Posted February 22, 2014 Posted February 22, 2014 Napisz co masz i co umiesz robić to będzie prościej Ci pomóc. Pozdrawiam Quote
grzesiek96 Posted February 22, 2014 Author Posted February 22, 2014 mam 5 ha własnej ziemi i 10 ha dzierżawy szkołe skończe technik mechanizacji rolnictwa posiadam krowy dojne ale mleka nie oddaje do mleczarni tyle co dla siebie Quote
VoYtek8 Posted February 22, 2014 Posted February 22, 2014 A jakie masz maszyny, budynki i finanse na początek? Chciałbyś dalej iść w bydło? Pozdrawiam Quote
grzesiek96 Posted February 23, 2014 Author Posted February 23, 2014 znaczy sie tak z maszynami nie bylo by tak zle dałbym rade ale z budynkami słabo co prawda mam chlew ale raptem postawie tam około 10 12 krów dojnych no i jesli pytasz w co to najlepiej by mi odpowiadalo krowy dojne i jakieś byki do howu Quote
VoYtek8 Posted February 25, 2014 Posted February 25, 2014 No to jak narazie to pomieszczenie na krowy Ci wystarczy bo z 15ha więcej nie wyżywisz. Jak skończysz szkołę to posiej na tych polach zboża, kukurydzę i jeszcze coś i możesz spokojnie hodować. Oczywsicie o ile cena mleka się nie zmieni to będzie to opłacalne. Pozdrawiam Quote
rolnik-z-widłami Posted February 25, 2014 Posted February 25, 2014 a jaki chcesz mieć areał I takie tam rzeczy podstawowe do gospodarstwa? Quote
Recommended Posts