Andrzej92xp Posted February 25, 2014 Report Posted February 25, 2014 Witam. Czym nawozicie po zimie wasze uprawy głównie chodzi mi o żyto?? Quote
Andrzej92xp Posted February 25, 2014 Author Report Posted February 25, 2014 ps. Jeśli był już taki temat to przepraszam i proszę o link Quote
rafaello3 Posted March 5, 2014 Report Posted March 5, 2014 Witam. Czym nawozicie po zimie wasze uprawy głównie chodzi mi o żyto??Kolego ja sypię na żyto tylko i wyłącznie mocznik 150kg na raz i tyle w temacie .Oczywiście to żyto uprawiam na piaskach i dlatego nie przesadzam z azotem ,bo może mi wypalić słoneczko .Siałem już różne nawozy,ale puki co ten mocznik super się sprawdza .Jeżeli pole na którym jest zasiane żyto jest coś wart i dajmy na to jest to coś lepszego ,jak 6 klasa piaski ,to dokarmiam żyto odżywkami i w takim przypadku zbieram ok 5 ton ,a jak przepaduje to i więcej Quote
Rico Posted March 5, 2014 Report Posted March 5, 2014 ja mam 2 i 3 klasę, zasiałem żyto na kiszonkę i dawałem na jesieni tylko obornik, teraz zobaczę jak wegetacja ruszy to dam saletrę Quote
Andrzej92xp Posted March 6, 2014 Author Report Posted March 6, 2014 u mnie 3-4 klasa. Mysilę o moczniku Quote
Tofik Posted March 6, 2014 Report Posted March 6, 2014 Na temat moczniku już było pisane i nie należy go stosować pogłównie bo np. są zbyt duże straty azotu dlatego należy wymieszać go z ziemią poza tym mocznik zakwasza ziemię Tu masz wątek o moczniku z którego już kiedyś sie wiele dowiedziałem bo sam myślałem o stosowaniu mocznika na wiosnę ale wygląda na to że nie warto:) http://www.rolnik-forum.pl/Thread-mocznik Pozdrawiam Quote
Mikruss Posted March 7, 2014 Report Posted March 7, 2014 mocznika się nie daje na start!!!!!Saletra amonowa 200 kg/ha, później azot ale dolistnie. Quote
BasiaOsz Posted March 7, 2014 Report Posted March 7, 2014 Witam, czy pod ozimą pszenice sprawdzi się Zeus? Pytam tutaj bo to chyba największe forum rolnicze, i liczę że wiedza innych co do środków ochrony jest większa niż moja. Quote
rafaello3 Posted March 7, 2014 Report Posted March 7, 2014 Na temat moczniku już było pisane i nie należy go stosować pogłównie bo np. są zbyt duże straty azotu dlatego należy wymieszać go z ziemią poza tym mocznik zakwasza ziemię Tu masz wątek o moczniku z którego już kiedyś sie wiele dowiedziałem bo sam myślałem o stosowaniu mocznika na wiosnę ale wygląda na to że nie warto:) http://www.rolnik-forum.pl/Thread-mocznik PozdrawiamKolego dlaczego powielasz bajki ,a sam się nie zastanowisz ,co może być dobre .Napisałem wcześniej o stosowaniu mocznika i to jest z praktyki ,a nie z książek .Saletra i saletrzak zawsze mi popaliły żyto i nawet częściowo wypaliły słabsze miejsca .Dlatego mocznik jest najlepszy na żyto w moim przypadku ,bo ziemia jest bardzo słaba .Co do zakwaszenia ,to też jest bajka ,bo mam zupełnie nowe badania gleby i najniższe ph to 5,5 z tym ,że przeciętna jest powyżej 6 a miejscami nawet 7,2 po kukurydzy gdzie mocznika stosuję sporo i tylko mocznik .Co mi powiesz na moją praktykę ???.Ps w tym roku też będę stosował tylko mocznik Quote
Tofik Posted March 7, 2014 Report Posted March 7, 2014 Co do zakwaszenia to jeżeli systematycznie wapnujesz pola no to nie będziesz miał zakwaszenia bo do poprawienia ph stosuje sie wapno.Co do mocznika to możesz sobie sypać ile chcesz bo to twoja sprawa:) a do twojej teorii że powinno sie sypać sam mocznik na wiosnę no to lepiej sie nie odniosęPozdrawiam Quote
Krasińska Posted March 10, 2014 Report Posted March 10, 2014 Podobnie jak Panowie, obornik na jesień był, potem była saletra. Mąż się nieźle narobił przy tym ale trud powinien się opłacic. Quote
troszkin Posted March 10, 2014 Report Posted March 10, 2014 Ja zawsze mieszam nawóz ja daje polifoske 8 polidap (sól potasowa) saletra no i niewielka ilośc mocznika wszystko wymieszam i na polePrzed śpiewem żyta jeszcze był obornikPozdrawiamA na ha sieje ok 250 - 270 kgWitam' date=' czy pod ozimą pszenice sprawdzi się Zeus? Pytam tutaj bo to chyba największe forum rolnicze, i liczę że wiedza innych co do środków ochrony jest większa niż moja. [/quote'] Wstaw to na tablice główna to ci pomożemy bo tu będzie za duży chaos ten temat jest o życie i moczniku . Pozdrawiam Quote
rafaello3 Posted March 10, 2014 Report Posted March 10, 2014 Co do zakwaszenia to jeżeli systematycznie wapnujesz pola no to nie będziesz miał zakwaszenia bo do poprawienia ph stosuje sie wapno.Co do mocznika to możesz sobie sypać ile chcesz bo to twoja sprawa:) a do twojej teorii że powinno sie sypać sam mocznik na wiosnę no to lepiej sie nie odniosęPozdrawiam Kolego pola wapnuję sporadycznie ,ale co trzy lata nawożę obornikiem i to solidnie .Odnośnie mocznika ,to nie jest to "teoria" lecz wieloletnia praktyka .Dla wszystkich ,którzy są nie w temacie chciał bym jeszcze raz zaznaczyć ,że ten mocznik sypię jak już jest wegetacja w toku czyli w terminie ok 10-15 kwiecień na ten rok .W moim przypadku uprawiam żyto tylko i wyłącznie na ziarno i jeżeli uprawiał bym żyto na kiszonkę ,to zastosował bym saletrę o wiele szybciej ,żeby podgonić uprawę ,a tak mi nie zależy .Pozdrawiam:D. Quote
Chester Posted March 14, 2014 Report Posted March 14, 2014 ja mam 2 i 3 klasę' date=' zasiałem żyto na kiszonkę i dawałem na jesieni tylko obornik, teraz zobaczę jak wegetacja ruszy to dam saletrę[/quote'] A będziesz dawał coś fosforu i potasu? Też planuje ściąć na kiszonkę i zastanawiam się czy jest sens posypać chociaż minimalnie. Quote
Rico Posted March 15, 2014 Report Posted March 15, 2014 jeżeli chodzi o żyto na kiszonkę to najlepiej coś dać aby było dużo paszy, ja sypnę saletry tylko i zobaczymy, jak na razie to wygląda w porządku Quote
Recommended Posts