Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, posiadam przyczepę z hamulcami hydraulicznymi, jednak mój john deere 2040 nie ma wyjścia ani na hamulce hydrauliczne ani na hamulce pneumatyczne. Muszę dorobić wyjście hamulców hydraulicznych i tu pojawia się pytanie jaki zawór/rozdzielacz sterujący ciśnieniem oleju zastosować?

Ogólnie zamierzam to zrobić tak:

olej zasilający gniazdo hamulców przyczepy wezmę z jednego z wolnych trójników pod ciągnikiem, gdzieś pomiędzy trójnikiem a gniazdem hamulców muszę wstawić zawór sterujący ciśnieniem. Wciągniku mam hamulce hydrauliczne więc mógłbym wstawić zawór sterowany hydraulicznie, wpiąłbym sterowanie nim w jedną z rurek wchodzących do hamulce przy kole, dzięki temu miałbym płynne sterowanie siłą hamowania proporcjonalne do naciśnięcia pedału hamulca. Jaki rozdzielacz/zawór zastosować i gdzie go dostanę? może wiecie w jakich ciągnikach instalowano takie zawory?

Posted

czy mógłbyś sprawdzić czy zawór sterujący jest na zewnątrz ciągnika czy ukryty gdzieś w skrzyni? i jak jest zasilany, hydraulicznie czy linką? proszę o zdjęcia jeśli to możliwe.

Mam też prośbę do właścicieli Fergusonów i zetoró z hamulcami hydraulicznymi przyczep, aby wrzucili mi fotki swoich zaworów, bo udało mi się ustalić że w tych ciągnikach takowe występują ale nigdzie nie mogę namierzyć samych zaworów...