majk44 Posted February 26, 2014 Report Posted February 26, 2014 WitamSzukam informacji , do jakiej wysokości mogę przyciąć drzewa (topola)w obrębie mojej działki bez zezwolenia.Z góry dziękuję za pomoc.pozdrawiam Quote
henryk Posted February 26, 2014 Report Posted February 26, 2014 topola to jest najbardziej badziewiaste drzewo,jadąc drogą podczas wiatru bardzo łatwo można uszkodzić auto przez łamiące się kruche konary,a podczas kwitnienia jest to największy śmieć dla alergików,najlepiej podlej czymś i niech sobie spokojnie uschnie ,już lipa lepsza bo ładnie kwitnie i chociaż pszczoły mają pociechę a my miód-pozdrawiam Quote
majk44 Posted February 26, 2014 Author Report Posted February 26, 2014 Nie chodzi o to aby uschło , bo co dalej?Drzewa maja średnicę ok. 70 - 80 cm i nie mam możliwości uzyskania zezwolenia wycięcia (wspólność majątkowa) . Chodzi mi o to, do jakiej wysokości mogę je przyciąć aby było to bez zezwolenia z gminy a jednocześnie zgodne z prawem.Jednocześnie szukam firmy , która się tego podejmie (wij łódzkie). Quote
henryk Posted February 26, 2014 Report Posted February 26, 2014 jak będzie suche to bez problemu dostaniesz zezwolenie na wycięcie,przy mojej działce rosła taka topola i poszedłem do u.gminy że sucha i zagraża bezpieczeństwu to gmina sama wycięłajesli nie jesteś pewien do jakiej wysokości przyciąć to idż do gminy do ochr. środowiska tam też wydają zezwolenia-pozdrawiamjesli nie jesteś pewien do jakiej wysokości przyciąć to idż do gminy do ochr. środowiska tam też wydają zezwolenia-pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted February 26, 2014 Report Posted February 26, 2014 Jak ona teraz rosnie i przytniesz ją tak że uschnie to ktoś "życzliwy" będzie mógł Cię podać bo zniszczyłeś drzewo. Oglądałem kiedyś program o takim czymś że facet ściął drzewo tylko z góry a kawał pnia (parę metrów) zostało, drzewo uschło, a jego chcieli ukarać za to że zniszczył drzewo. Najlepiej idź do odpowiednich służb i sie dokładnie spytaj żeby problemów nie było. Pozdrawiam Quote
massay1 Posted February 27, 2014 Report Posted February 27, 2014 Topola to chwast wśród drzew i bez problemu dają pozwolenie na wycięcie. Kolega ma problem bo nie jest jedynym właścicielem drzew a wiadomo jak to w spółkach bywa. Mój sąsiad bardzo zresztą nielubiany wycinał drzewa w lesie a drzewom przy swojej granicy obciął gałęzie do tego stopnia że uschły drzewa. Dostał 160.000 kary. I słusznie zresztą. Co do topoli i przycięcia gałęzi zadzwoń do urzędu miejskiego oni zajmują sie drzewami na prywatnej posesji. Powinni wiedzieć. jeśli na państwowym to zapewne nadleśnictwo. Quote
DuzyGrzegorz Posted February 27, 2014 Report Posted February 27, 2014 Te kwestie reguluje art. 82 ust. 1a ustawy z 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody:"Zabiegi w obrębie korony drzewa na terenach zieleni lub zadrzewieniach mogą obejmować wyłącznie:1) usuwanie gałęzi obumarłych, nadłamanych lub wchodzących w kolizje z obiektami budowlanymi lub urządzeniami technicznymi;2) kształtowanie korony drzewa, którego wiek nie przekracza 10 lat;3) utrzymywanie formowanego kształtu korony drzewa."Więc nie chodzi tu o wysokość drzewa, lecz o kształt korony, którego zmieniać nie wolno w myśl cytowanych wyżej przepisów, chyba że drzewo ma mniej niż 10 lat lub jest to drzewo owocowe. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts