Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam, waszym zdaniem co jest lepsze agregat talerzowy czy gruber nie chodzi tutaj o szerokość tylko jakość wykonanej roboty. Jedni mi mówią że gruber robi lepiej a niektórzy że agregat talerzowy, :D miałem grubera 2,3m do zetora 10111 i nie byłem za bardzo z niego zadowolony. Tera kupiłem zetora 12145 o 120 koniach i potrzebuje coś lepszego do sciernisk tylko czy agregat talerzowy czy gruber? :) Pozdrawiam
Posted
Agregat talerzowy ma szersze zastosowanie bo gruber to tylko na ścierniska sie nadaje, jednak ja bym wziął gruber bo on przekręca ziemię, a agregat talerzowy tnie i np. gdy masz ziele na ściernisku to po talerzówce to tylko będzie rozmnożone, a gruber to trochę zniszczy i ogólnie po tej maszynie pole wygląda ładniej. Pozdrawiam :)
Posted

kupisz zgregat z wydzwigiem i masz maszyne uniwersalna,

talerzowy na pewno bedzie lzej szedl, czyli taki 3m mozesz ciagac nawet 70-80 konnym ciagnikiem, o ile go podniesie

scierniskowy mozesz wpuscic nawet na 50 cm i uzywac do gleboszowania,

wybor nalezy do Ciebie, jedna i droga maszyna przy dobrych warunkach, bedzie sobie radzic, ale jesli chcesz tylko na scierniskia to po co przeplacac za talerzowy

Posted

nie chce do siania bo nie bede traktorem 120 koni siać. A ZETOR 5320 NIE DA RADY

ja już się zdecydowałem na grubera, ja widziałem na youtube jak gość zetorkiem 7211 ciągał agregat uprawowy co jest lekki a co do piero talerzowy i siewnik z tyłu to powodzenia takim ludziom co nawraca ze 40-50 sekund i przód w górze po prostu ZJEB. A weź se zatankuj Zetora 12145 załóż agregat talerzowy i siewnik i zobaczymy czy ci to na dobre wyjdzie jak na kilkanasie hektarów zatankujesz 2 razy :) a zetorka na 20 raz zatankuje :)

• 8 months later...
Posted
Ogolnie - lepszy agregat. Ze względu na uniwersalność. Jaki konkretnie - każdy tak jak z samochdoami chwali to co sam ma. Jak pisalem w innym wątku apropos amj agro- jak kupować to coś solidnego. Jak nie masz ziemi bardzo zwięzłej to idealnie da radę. Bardzo trwałe podzespoły, cenowo też nie płacze się jak się kupuje.
Posted
Robię talerzówką ciąganą i myślę o gruberze. Talerzówka nigdy nie zostawia równej płaszczyzny. Jest idealna do ugorów. Natomiast generalnie nieda się jej ustawić na pole które za jednym przejazdem jest różne, mam na myśli pagórki i różną twardość ziemi. Raz idzie ładnie wierzchem, a jak wpadnie w miękkie to tonie i robi kopce g.......nie robota.
Posted

do MF 3120 brat zakupił agregqt Expom Krośniewice 3 metry. Warunek dobrze dociążony przód, sam nim śmigam bo sam jeszcze nie mam ścierniskowca i ciągnik z agregatem idealnie zgrany, robi super robote. A troche w roku zrobi bo u mnie i u brata samego zboza ok 30 ha i do tego jedziemy nim po ququ czyli jeszcze dodatkowo 15 ha.

Różnica miedzy agregatem a broną jest taka że jeśli masz agregat na szerokiej stopie to podetnie całą powierzchnię pola i przerwie parowanie, dodatkowo ciężki wał na końcu ugniecie glebę i nasiona samosiewów i chwastów, dzięki czemu szybciej zakiełkują i będzie je można zwalczyć jeszcze przed orką lub samą orka.

Posted
U nas gość robi agregaty scierniskowe. Kupiłem 7 lat temu. Porządnie zrobiony wal strunowy robi robotę z przodu 7łap 2 rzędy talerzy po 5 i wal strunowy robi lepiej niż. Talerzowka 3.0zapotrzebowanie. Mocy 100km i
Posted
Jakoś nie wierze aby taki agregat miał tak.niskie zapotrzebowanie na moc. Może jeśli wpuścisz go na 5-7cm w glebę ale napewno nie na 10-15. Ja posiadam agregat 2,6m i nawet moja większa Valtra ma co robić jak wpuszcze go bardzo głęboko.
Posted

to jest minimalne i wtedy ciagasz 2 razy. jak zakładam w ten gruber mocniejszy ciągnik

To głębiej i szybciej jadę i czarno jest na raz.

Wal strunowy lepiej wyrowna mi pole rurowy idzie może lżej ale w mokrej glinie

Pójdzie po wierzchu i,nie wyrowna

Wal znajduje się na,końcu maszyny źle napisałem kolejność

Najpierw 3 łapy potem 4 łapy potem 2 razy po 5 talerzy i na,koniec wal strunowy muj Farmer ciągnie go

Bez problemu. Nie po wierzchu jak jest twardo lecę 2 razy