Dimek Posted February 27, 2014 Report Posted February 27, 2014 Witam, waszym zdaniem co jest lepsze agregat talerzowy czy gruber nie chodzi tutaj o szerokość tylko jakość wykonanej roboty. Jedni mi mówią że gruber robi lepiej a niektórzy że agregat talerzowy, miałem grubera 2,3m do zetora 10111 i nie byłem za bardzo z niego zadowolony. Tera kupiłem zetora 12145 o 120 koniach i potrzebuje coś lepszego do sciernisk tylko czy agregat talerzowy czy gruber? Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted February 27, 2014 Report Posted February 27, 2014 Agregat talerzowy ma szersze zastosowanie bo gruber to tylko na ścierniska sie nadaje, jednak ja bym wziął gruber bo on przekręca ziemię, a agregat talerzowy tnie i np. gdy masz ziele na ściernisku to po talerzówce to tylko będzie rozmnożone, a gruber to trochę zniszczy i ogólnie po tej maszynie pole wygląda ładniej. Pozdrawiam Quote
izydor6280 Posted February 28, 2014 Report Posted February 28, 2014 kupisz zgregat z wydzwigiem i masz maszyne uniwersalna,talerzowy na pewno bedzie lzej szedl, czyli taki 3m mozesz ciagac nawet 70-80 konnym ciagnikiem, o ile go podniesiescierniskowy mozesz wpuscic nawet na 50 cm i uzywac do gleboszowania,wybor nalezy do Ciebie, jedna i droga maszyna przy dobrych warunkach, bedzie sobie radzic, ale jesli chcesz tylko na scierniskia to po co przeplacac za talerzowy Quote
Dimek Posted February 28, 2014 Author Report Posted February 28, 2014 Agregat talerzowy 3 metrowy to tylko 100-130 koni nie mniej mój kolega próbował new holandem z 2008 roku 80 koni i nie da rady Quote
michael00ursus Posted February 28, 2014 Report Posted February 28, 2014 Witam. Ja proponował bym ci talerzówkę zakupić z hydropakiem dobra rzecz i podwójne zastosowanie. Polecam ci talerzowke z stal-techa. Pozdrawiam Quote
Dimek Posted February 28, 2014 Author Report Posted February 28, 2014 jak byś mógł mi dać linka z tą talerzówką z stal techa bo nie mogę się jej doszukać, interesuję mnie tylko nówka, cena nie gra roli Quote
michael00ursus Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 jak byś mógł mi dać linka z tą talerzówką z stal techa bo nie mogę się jej doszukać' date=' interesuję mnie tylko nówka, cena nie gra roli [/quote'] http://www.staltech.biz/product.php?id=3 Polecam. Quote
jakuban1 Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 Grubera wybierz moim zdaniem Gruberem jest lepszy efekt. Quote
zetek85 Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 Talerzówka to peżówka.Lepszy będzie gruber jeśli masz 120 km to spokojnie bierz gruber 2,6 do 3 m.Wszystko będzie wymieszane i utwardzone Quote
michael00ursus Posted March 2, 2014 Report Posted March 2, 2014 Ale przy talerzówce ma dwie maszyny w jednej. Do ściernisk i do siania Quote
Dimek Posted March 2, 2014 Author Report Posted March 2, 2014 nie chce do siania bo nie bede traktorem 120 koni siać. A ZETOR 5320 NIE DA RADYja już się zdecydowałem na grubera, ja widziałem na youtube jak gość zetorkiem 7211 ciągał agregat uprawowy co jest lekki a co do piero talerzowy i siewnik z tyłu to powodzenia takim ludziom co nawraca ze 40-50 sekund i przód w górze po prostu ZJEB. A weź se zatankuj Zetora 12145 załóż agregat talerzowy i siewnik i zobaczymy czy ci to na dobre wyjdzie jak na kilkanasie hektarów zatankujesz 2 razy a zetorka na 20 raz zatankuje Quote
Sebastian S Posted November 29, 2014 Report Posted November 29, 2014 Ogolnie - lepszy agregat. Ze względu na uniwersalność. Jaki konkretnie - każdy tak jak z samochdoami chwali to co sam ma. Jak pisalem w innym wątku apropos amj agro- jak kupować to coś solidnego. Jak nie masz ziemi bardzo zwięzłej to idealnie da radę. Bardzo trwałe podzespoły, cenowo też nie płacze się jak się kupuje. Quote
Vademecum Posted November 29, 2014 Report Posted November 29, 2014 Robię talerzówką ciąganą i myślę o gruberze. Talerzówka nigdy nie zostawia równej płaszczyzny. Jest idealna do ugorów. Natomiast generalnie nieda się jej ustawić na pole które za jednym przejazdem jest różne, mam na myśli pagórki i różną twardość ziemi. Raz idzie ładnie wierzchem, a jak wpadnie w miękkie to tonie i robi kopce g.......nie robota. Quote
Mikruss Posted November 30, 2014 Report Posted November 30, 2014 do MF 3120 brat zakupił agregqt Expom Krośniewice 3 metry. Warunek dobrze dociążony przód, sam nim śmigam bo sam jeszcze nie mam ścierniskowca i ciągnik z agregatem idealnie zgrany, robi super robote. A troche w roku zrobi bo u mnie i u brata samego zboza ok 30 ha i do tego jedziemy nim po ququ czyli jeszcze dodatkowo 15 ha.Różnica miedzy agregatem a broną jest taka że jeśli masz agregat na szerokiej stopie to podetnie całą powierzchnię pola i przerwie parowanie, dodatkowo ciężki wał na końcu ugniecie glebę i nasiona samosiewów i chwastów, dzięki czemu szybciej zakiełkują i będzie je można zwalczyć jeszcze przed orką lub samą orka. Quote
Vademecum Posted November 30, 2014 Report Posted November 30, 2014 Właśnie chodzi o podcięcie całej powierzchni i przygniecenie konkretnym wałem. Quote
íktorn Posted November 30, 2014 Report Posted November 30, 2014 U nas gość robi agregaty scierniskowe. Kupiłem 7 lat temu. Porządnie zrobiony wal strunowy robi robotę z przodu 7łap 2 rzędy talerzy po 5 i wal strunowy robi lepiej niż. Talerzowka 3.0zapotrzebowanie. Mocy 100km i Quote
Mikruss Posted November 30, 2014 Report Posted November 30, 2014 1.po co z przodu wał strunowy?2.na tyle powinien byc wał rurowy. Quote
Miki Posted November 30, 2014 Report Posted November 30, 2014 Jakoś nie wierze aby taki agregat miał tak.niskie zapotrzebowanie na moc. Może jeśli wpuścisz go na 5-7cm w glebę ale napewno nie na 10-15. Ja posiadam agregat 2,6m i nawet moja większa Valtra ma co robić jak wpuszcze go bardzo głęboko. Quote
íktorn Posted November 30, 2014 Report Posted November 30, 2014 to jest minimalne i wtedy ciagasz 2 razy. jak zakładam w ten gruber mocniejszy ciągnik To głębiej i szybciej jadę i czarno jest na raz. Wal strunowy lepiej wyrowna mi pole rurowy idzie może lżej ale w mokrej glinie Pójdzie po wierzchu i,nie wyrowna Wal znajduje się na,końcu maszyny źle napisałem kolejność Najpierw 3 łapy potem 4 łapy potem 2 razy po 5 talerzy i na,koniec wal strunowy muj Farmer ciągnie goBez problemu. Nie po wierzchu jak jest twardo lecę 2 razy Quote
tomecki696969 Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 Ja posiadam agregat ścierniskowy Bomet szerokość 2,6m i jak puszczę go głębiej to 100 koni ma co robić. Jestem bardzo zadowolony z niego ponieważ szybciej można zrandapować ściernie Quote
Vademecum Posted December 3, 2014 Report Posted December 3, 2014 .........696969 Randapujesz po gruberze ? Quote
tomecki696969 Posted December 4, 2014 Report Posted December 4, 2014 zależy czy jest dużo chwastów i co ma być zasiane na następny rok Quote
Mikruss Posted December 4, 2014 Report Posted December 4, 2014 jak mocno zarasta to jade drugi raz agregatemjak najmniej randapu... Quote
tomecki696969 Posted December 4, 2014 Report Posted December 4, 2014 tylko jak nie zrandapuje a będzie siana tam np marchew czy pietruszka to trzeba będzie plewić a u mnie nie ma czasu na takie "zabawy" Quote
Recommended Posts