Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam, waszym zdaniem co jest lepsze agregat talerzowy czy gruber nie chodzi tutaj o szerokość tylko jakość wykonanej roboty. Jedni mi mówią że gruber robi lepiej a niektórzy że agregat talerzowy, :D miałem grubera 2,3m do zetora 10111 i nie byłem za bardzo z niego zadowolony. Tera kupiłem zetora 12145 o 120 koniach i potrzebuje coś lepszego do sciernisk tylko czy agregat talerzowy czy gruber? :) Pozdrawiam
Posted
Agregat talerzowy ma szersze zastosowanie bo gruber to tylko na ścierniska sie nadaje, jednak ja bym wziął gruber bo on przekręca ziemię, a agregat talerzowy tnie i np. gdy masz ziele na ściernisku to po talerzówce to tylko będzie rozmnożone, a gruber to trochę zniszczy i ogólnie po tej maszynie pole wygląda ładniej. Pozdrawiam :)
Posted

kupisz zgregat z wydzwigiem i masz maszyne uniwersalna,

talerzowy na pewno bedzie lzej szedl, czyli taki 3m mozesz ciagac nawet 70-80 konnym ciagnikiem, o ile go podniesie

scierniskowy mozesz wpuscic nawet na 50 cm i uzywac do gleboszowania,

wybor nalezy do Ciebie, jedna i droga maszyna przy dobrych warunkach, bedzie sobie radzic, ale jesli chcesz tylko na scierniskia to po co przeplacac za talerzowy

Posted
jak byś mógł mi dać linka z tą talerzówką z stal techa bo nie mogę się jej doszukać, interesuję mnie tylko nówka, cena nie gra roli :)
Posted

nie chce do siania bo nie bede traktorem 120 koni siać. A ZETOR 5320 NIE DA RADY

ja już się zdecydowałem na grubera, ja widziałem na youtube jak gość zetorkiem 7211 ciągał agregat uprawowy co jest lekki a co do piero talerzowy i siewnik z tyłu to powodzenia takim ludziom co nawraca ze 40-50 sekund i przód w górze po prostu ZJEB. A weź se zatankuj Zetora 12145 załóż agregat talerzowy i siewnik i zobaczymy czy ci to na dobre wyjdzie jak na kilkanasie hektarów zatankujesz 2 razy :) a zetorka na 20 raz zatankuje :)

• 8 months later...
Posted
Ogolnie - lepszy agregat. Ze względu na uniwersalność. Jaki konkretnie - każdy tak jak z samochdoami chwali to co sam ma. Jak pisalem w innym wątku apropos amj agro- jak kupować to coś solidnego. Jak nie masz ziemi bardzo zwięzłej to idealnie da radę. Bardzo trwałe podzespoły, cenowo też nie płacze się jak się kupuje.
Posted
Robię talerzówką ciąganą i myślę o gruberze. Talerzówka nigdy nie zostawia równej płaszczyzny. Jest idealna do ugorów. Natomiast generalnie nieda się jej ustawić na pole które za jednym przejazdem jest różne, mam na myśli pagórki i różną twardość ziemi. Raz idzie ładnie wierzchem, a jak wpadnie w miękkie to tonie i robi kopce g.......nie robota.
Posted

do MF 3120 brat zakupił agregqt Expom Krośniewice 3 metry. Warunek dobrze dociążony przód, sam nim śmigam bo sam jeszcze nie mam ścierniskowca i ciągnik z agregatem idealnie zgrany, robi super robote. A troche w roku zrobi bo u mnie i u brata samego zboza ok 30 ha i do tego jedziemy nim po ququ czyli jeszcze dodatkowo 15 ha.

Różnica miedzy agregatem a broną jest taka że jeśli masz agregat na szerokiej stopie to podetnie całą powierzchnię pola i przerwie parowanie, dodatkowo ciężki wał na końcu ugniecie glebę i nasiona samosiewów i chwastów, dzięki czemu szybciej zakiełkują i będzie je można zwalczyć jeszcze przed orką lub samą orka.

Posted
U nas gość robi agregaty scierniskowe. Kupiłem 7 lat temu. Porządnie zrobiony wal strunowy robi robotę z przodu 7łap 2 rzędy talerzy po 5 i wal strunowy robi lepiej niż. Talerzowka 3.0zapotrzebowanie. Mocy 100km i
Posted
Jakoś nie wierze aby taki agregat miał tak.niskie zapotrzebowanie na moc. Może jeśli wpuścisz go na 5-7cm w glebę ale napewno nie na 10-15. Ja posiadam agregat 2,6m i nawet moja większa Valtra ma co robić jak wpuszcze go bardzo głęboko.
Posted

to jest minimalne i wtedy ciagasz 2 razy. jak zakładam w ten gruber mocniejszy ciągnik

To głębiej i szybciej jadę i czarno jest na raz.

Wal strunowy lepiej wyrowna mi pole rurowy idzie może lżej ale w mokrej glinie

Pójdzie po wierzchu i,nie wyrowna

Wal znajduje się na,końcu maszyny źle napisałem kolejność

Najpierw 3 łapy potem 4 łapy potem 2 razy po 5 talerzy i na,koniec wal strunowy muj Farmer ciągnie go

Bez problemu. Nie po wierzchu jak jest twardo lecę 2 razy