Rafał77 Posted February 28, 2014 Report Posted February 28, 2014 Na początek witam wszystkich na forum. Jestem nowym użytkownikiem ale forum przeglądam już od dłuższego czasu W swoim gospodarstwie od jakiegoś czasu używam części z węglikiem spiekanym. Są to głównie dłuta i lemiesze do Kvernelanda. Teraz przymierzem się do zakupu dziobów do kultywatora (starszy model Horscha). Moje doświadczenia z węglikiem są następujące: - jakość pracy - rewelacja ( części cały czas pracują na jednej głębokości dopóki jest węglik praktycznie się nie ścierają ) - czas pracy - w porównaniu ze zwykłymi częściami kilka razy dłużej (na standardowym dłucie robiłem ok 20-40ha teraz robię ok 250-350ha) - cena - tu jest nieco gorzej części z węglikiem są dużo droższe od zwykłych zamienników zakup kompletu dłut i lemieszy muszę liczyć w tysiącach , Jednak po przeliczaniu ile ha więcej mogę na nich zrobić, ile mniej śrub stracę na wymianach + zaoszczędzony czas i jakość pracy wychodzi że są dużo lepsze od zwykłych części. Do tej pory załatwiałem sobie przez znajomego części marki Agricarb. Części bardzo dobre jakościowo (chociaż ostatnio słyszałem że jakość trochę się pogorszyła). Ceny za to już nie takie dobre. Moje pytanie jest takie co wy sądzicie o częściach z węglikiem? może używacie takich części i możecie polecić jakiś producentów tańszych niż Agricarb, a o podobnej jakości? Często podglądam duże spółki rolne i oni od dobrych kilku lat jeżdżą tylko na węgliku więc to chyba standard, który powoli będzie wypierał zwykłe części ? co o tym myślicie ? Quote
Miki Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 A mam pytanie gdzie owe części kupujesz? Bo zaintereswoał mnie temat i chciałbym poznać orientacyjnie ceny. Quote
Rafał77 Posted March 3, 2014 Author Report Posted March 3, 2014 Mi wysyła je znajomy z Francji, który pracuje tam na gospodarstwie. W Polsce części Agricarbu można też dostać bez większych problemów. Z tego co wiem to hurtownie zaopatrujące sklepy rolnicze mają to w swojej ofercie - (Granit Parts ma to na pewno). Tak więc kwestia dogadania się z lokalnym sklepem aby wycenili i zamówili. Wiem, że w Polsce takie części z węglikiem sprzedaje też firma Unirol. Mają taniej niż Agricarb, ale zdecydowanie odradzam zakup ich części. Kilku znajomych kupiło u nich części z węglikiem skuszonych niższą ceną ale jakość była tragiczna! Oczywiście mówię tutaj tylko o częściach z węglikiem, ponieważ ta firma sprzedaje także standardowe części, których jakość jest taka sama jak u konkurencji (czyli raz lepsza raz gorsza ) . Quote
grzepaku1 Posted March 3, 2014 Report Posted March 3, 2014 kupiłem pług kverneland z dłutami nie wiem jakiej firmy które miały na czubkach coś twardego nie wiem czy to był węglik spiekany czy coś innego i same czubki dłut były w dobrym stanie ale pozostała część dłuta po prostu się przetarła do tego stopnia że ta twarda część odpadła, kupując takie dłuta trzeba mieć pewność że ten produkt jest naprawdę dobrej jakości bo wydatek to nie mały Quote
Rafał77 Posted March 4, 2014 Author Report Posted March 4, 2014 kupiłem pług kverneland z dłutami nie wiem jakiej firmy które miały na czubkach coś twardego nie wiem czy to był węglik spiekany czy coś innego i same czubki dłut były w dobrym stanie ale pozostała część dłuta po prostu się przetarła do tego stopnia że ta twarda część odpadła' date=' kupując takie dłuta trzeba mieć pewność że ten produkt jest naprawdę dobrej jakości bo wydatek to nie mały[/quote'] a ta pozostała część dłuta nie miała napawania? Na moich dłutach jest zrobione napawanie, które wytrzymuje co najmniej 150-200ha i dopiero potem zaczyna się ścierać stal. Dalej wygląda to tak jak opisałeś Quote
Adrian2 Posted September 18, 2017 Report Posted September 18, 2017 Nie wiem, gdzie można kupić takie części, ale wiem, gdzie skupuja złom węglika spiekanego. W http://www.stellmet.pl/oferta,4,zlom_weglikow_spiekanych kupują go w różnych formach i może być z dodatkiem niklu, lutem lub miedzią. Quote
Recommended Posts