rolnik68 Posted February 28, 2014 Report Posted February 28, 2014 Witam Mam pytanie, co jest przyczyną w skrzyni biegów, że szumi na 2 i 3 biegu u zetor 5211. Pozdrawiam Quote
Miki Posted February 28, 2014 Report Posted February 28, 2014 Pierwszy raz spotykam sieę z określeniem, że skrzynia "szumi". Masz ją po remoncie czy jak? Quote
rolnik68 Posted February 28, 2014 Author Report Posted February 28, 2014 Nie , nie mam po remoncie, , chce kupic po okazyjnej cenie ale ma wadę z 2 i 3 biegiem, po prostu słychc jakieś bicie , tak stwierdził Pan od ktorego mam kupic?. Ten Pan sprowadził go z zagranicy. Co może byc przyczyną tego i jak ważna jest ta wada. Jeśli się Pan zna proszę o pomoc, czy wogóle warto kupic ten ciągnik. Quote
Rico Posted February 28, 2014 Report Posted February 28, 2014 prawdopodobnie to łożysko na wałku trzeba rozjechać Quote
Dimek Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 Zgodzę się z kwiatko5 to z pewnością łożysko Quote
Miki Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 No to skoro nie jest po żadnym remoncie to tak jak koledzy mówią powinno to być łożysko. Jednak nigdy do końca nie wiadomo. Moge Cię pocieszyć, że możesz go bez problemu brać bo nawet gdyby było by to coś innego niż łożysko to w starszych cągnikach naprawa skrzyni to nic wielkiego i można ją przeprowadzić samemu albo z pomocą sąsiada. Quote
massay1 Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 Odkręć pokrywę i poszarp wałkami skrzyni. Może dostaniesz się od dołu. Możliwe że któryś ma luz i zębatki odsuwają się od siebie pod obciążeniem. 2 i 3 załącza jedna tuleja. Jeśli to tylko na tych dwóch biegach to warto by było zdjąć pokrywę i przyjrzeć się lepiej właśnie tulei, widełkom. Quote
rolnik68 Posted March 3, 2014 Author Report Posted March 3, 2014 Witam,Przy włączeniu wałka przekaźnika nie ma reakcji na sprzęgło, co może byc przyczyną i co trzeba zrobic. Czy mają jedno , czy dwustopniowe sprzęgło.Proszę o pomoc i dziękuje:rolleyes: Pozdrawiam. Quote
massay1 Posted March 3, 2014 Report Posted March 3, 2014 Sprzęgło jest dwustopniowe. Drugi stopień wysprzęglany dźwignią po lewej stronie fotela. Nie rozumiem jak nie ma reakcji na sprzęgło? Quote
majk44 Posted March 3, 2014 Report Posted March 3, 2014 Właśnie miałem zapytać o to samo , co to znaczy nie ma reakcji? Quote
rolnik68 Posted March 3, 2014 Author Report Posted March 3, 2014 Witam,Gdy wcisne sprzęgło to 2 stopień nie reaguje na wałek.Co może byc przyczyną? Witam,Już kupiłem dzisiaj ten zetor , ale są problemy z 2 i 3 stopniem sprzęgła, co może byc przyczyną co robic? Pozdrawiam. Quote
massay1 Posted March 3, 2014 Report Posted March 3, 2014 Z tego co pamiętam to drugi stopień koło fotela się wyłącza. Masz koło ręcznego taką samą drugą dźwignię?Chyba że mylę ciągniki. Quote
majk44 Posted March 3, 2014 Report Posted March 3, 2014 massay1 nie pomyliłeś ciągników. Przy tym modelu naciskając pedał sprzęgła zatrzymujesz "jazdę" ciągnika , a dźwignią po lewej stronie fotela (przy dźwigni hamulca ) zatrzymujesz wałek mocy (nie dłużej niż 5min - tak mówi instrukcja). Quote
massay1 Posted March 3, 2014 Report Posted March 3, 2014 Czyli wciskając sprzęgło nie ma ono wpływu na 2-gi stopień wałka i pompy.Tylko i wyłącznie dźwignia koło fotela. Quote
rolnik68 Posted March 5, 2014 Author Report Posted March 5, 2014 Witam, Jest taka wada, czy nie da rady bez rozbierania założyc łożyska igiełkowego na wałek skrzyni begów 2,3 bo mocno chrupie,widziałem że są 2 tryby ściete u 2 i 3. Pozdrawiam. Quote
rolnik68 Posted March 10, 2014 Author Report Posted March 10, 2014 E\Witam, Z biegami dałem rade gorzej z tym że mi sie zapowietrza, co mam robic, prosze o pomoc.Pozdrawiam. Quote
Recommended Posts