nowy Posted February 28, 2014 Report Posted February 28, 2014 Witam!chciałbym się poradzić kogoś kto sadził bub z rozsady:Posiadam sadzonki które są już dość duże około 20 cm i mają listki czy mógłbym je już posadzić do gruntu i przykryć włóknina,czy nie zmarzną.Z tego co wiem bób wytrzymuje krótkie spadki temp. do -4 C lecz nie wiem jak jest z sadzonkami po przesadzeniu.Zacząłem je hartować od poniedziałku i nic się nie działo z nim do tej pory. Quote
dominika1989 Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 Nie umiem odpowiedzieć na to pytanie ale sama jestem ciekawa i się dołączam do pytania, a czemu tak wcześnie sadziłeś bób? Ja myślałam siać dopiero w marcu/kwietniu normalnie do gruntu na polu ale ja nie uprawiała nigdy bobu, pierwszy raz zasieję. Quote
nowy Posted March 1, 2014 Author Report Posted March 1, 2014 Juz posadzilem sadzonki do gruntu i przykrylem włóknina, u nas juz większość ludzi posadzila ziarna bobu do gruntu jak i sadzonki również zaczeli sadzic wiec zrobiłem to samo.Bob jest roślina jak już wspomniałem która znosi spadki temp poniżej zera wiec powinno być dobrze . zresztą wiosna przyszła w tym roku do nas wcześnie jak widać więc i warzywa będą prędzej. Quote
dominika1989 Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 Oby ja na razie wykielkowane mam w doniczkach tylko pomidory i paprykę, grunt mam na razie tylko przygotowany ale jeszcze poczekam trochę. I chyba kupię tę tkaninę, o której piszesz dla ochrony Quote
ania1983 Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 Nowy, nigdy nie sadziłam bobu z rozsady, nawet nie widziałam ze tak można, zawsze nasiona wsadzać do ziemi od razu, więc nie pomogę z sadzonkami. ale w sumie fajny sposób na przyśpieszenie zbiorów Quote
nowy Posted March 1, 2014 Author Report Posted March 1, 2014 W tym roku mnóstwo ludzi z tego co widziałem i słyszałem zdecydowało się na uprawę warzywek? jak i bobu bynajmniej w moich okolicach? więc zobaczymy co z tego będzie, i jaka będzie cena bo jeśli towaru będzie dużo to i ceny będą rozmaite?. Edit. błędy ort;[ Quote
dominika1989 Posted March 2, 2014 Report Posted March 2, 2014 nowy ja sieję na własny użytek, bo lubię i w tym roku po prostu mogę i mam na to czas nawet bym nie wiedziała gdzie to sprzedać a i ilościowo przy mojej rodzinie to na sprzedaż nic mi nie zostanie a wiesz, milion osób może siać ale jak rok będzie kiepski to i tak ceny się utrzymają, a jak będzie dobry to faktycznie pójdzie towar za grosze... Quote
nowy Posted March 2, 2014 Author Report Posted March 2, 2014 No dokładnie tak jak mówisz czas pokaże; )co do bobu jest bardzo pożywny i ma dużo witamin i białka. Quote
przemek2092 Posted March 2, 2014 Report Posted March 2, 2014 U nas bobik już posiali w grunt co do sadzonek to jest jeszcze troche ryzyko więc jeśli możesz to wstrzymaj sie jeszcze chyba że sadzonka robi sie już wybujała to sadz i koniecznie przykryj Quote
nowy Posted March 2, 2014 Author Report Posted March 2, 2014 Juz posadzilem i przykrylem wczoraj teraz przydał by sie deszczyk:)sadzonki maja srednio 15-20 cm wiedz nie mogłem dłużej czekać Quote
Recommended Posts