pawel98k Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 Witam chciałbym zasiac kilka arów kukurydzy na ziarno.Zastanawiam sie jakie nawozy zastosowac i jakią odmianę ziarna wybrac. Obecnie jest tam przężyto a raczej to co z niego zostało bo kosiłem zielonke. Jest to V klasao duzym zakwaszeniu. Myslalem zeby dac Wapmag lub Salmag przed sianiem i poźniej polifoske na wierzch.[/size] Quote
Robert ;-) Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 Witam, na forum jest już kilka tematów o tej tematyce? poszukaj, poczytaj, a później zadawaj pytania? pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 Robercie, trzeba pomagać tutaj... Pawle daj najlepiej na to wapno magnezowe bo szybko działa i wzbogaca glebę w magnez, a potem posyp jeszcze polifoski, lubofoski czy saletrzaku... A odmiana na słabsze gleby to może Opoka ze Smolic? Pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted March 2, 2014 Report Posted March 2, 2014 Ja mam prosne ze Smolic też podobno fajna odmiana, co do nawozu z twoich wymienionych daje salmag Quote
rafaello3 Posted March 4, 2014 Report Posted March 4, 2014 Ja mam prosne ze Smolic też podobno fajna odmiana' date=' co do nawozu z twoich wymienionych daje salmag [/quote']Odmiana Prosna jest cienka jak barszcz bez buraczków .Mój sąsiad ją siał 2 krotnie i zaniechał uprawy kukurydzy na ziarno .Kto naopowiadał Tobie ,że to fajna odmiana ??? Quote
pawel98k Posted March 11, 2014 Author Report Posted March 11, 2014 czy odstępy 40-45cm wystarczą bedzie zbierana i siana ręcznie Quote
daddy Posted March 11, 2014 Report Posted March 11, 2014 @pawel98k nie ma większego znaczenia jaką odmiane kukurydzy zasiejesz bo przy tak mikroskopijnej i na dodatek ręcznej uprawie różnica w plonie będzie niemal niezauważalna. Co do nawożenia to nie ma co się oszukiwać , bo przy takim zakwaszeniu napewno występuje zachwianie gospodarką NPK , a co za tym idzie roślina nie będzie w stanie pobrać składników pokarmowych lub będzie to bardzo ograniczone. Jeśli moje przypuszczenia okażą się słuszne - co zauważysz po obserwacji roślin , to pozostanie Ci dokarmianie dolistne. Nie rezygnuj z nawożenia doglebowego - jednak musisz liczyć się z tym , że nie przyniesie ono oczekiwanych rezultatów. Co do nawozu wapniowego - jeśli to możliwe to poszukaj nawozów jakie zalecane są do nawożenia pogłównego łąk i pastwisk.Jednym z takich nawozów jest nawóz wapniowo-magnezowy z siarkopolu workowany w 25-cio kilogramowe worki , także jak znalazł jak na Twoją mikroskopijną uprawę. pozdrowionko , i niech Ci kuku sypie jak piach w żwirowni Quote
edek Posted March 11, 2014 Report Posted March 11, 2014 Ja na ziarno mam już zakupioną odmianę Terada, z firmy syngenta. FAO 260. Stosował będę: sól potasową - 250 kg/ha, saletrzak 300 kg/ha oraz razem z siewem fosforan potasu - 200 kg/ha. W późniejszym terminie, można posypać 150 kg/ha mocznika ale na suche rośliny ! Pierwszy raz będę siał kukurydzę na ziarno więc zobaczymy jak to będzie Quote
rafaello3 Posted March 11, 2014 Report Posted March 11, 2014 Ja na ziarno mam już zakupioną odmianę Terada' date=' z firmy syngenta. FAO 260. Stosował będę: sól potasową - 250 kg/ha, saletrzak 300 kg/ha oraz razem z siewem fosforan potasu - 200 kg/ha. W późniejszym terminie, można posypać 150 kg/ha mocznika ale na suche rośliny ! Pierwszy raz będę siał kukurydzę na ziarno więc zobaczymy jak to będzie [/quote']Kolego ta kukurydza ma spore FAO -260 ,,,nie za wiele ???.Ja uprawiam kukurydzę i największe moja miała FAO-240 ,a teraz myślę 230-220 .Co do nawożenia to oki Twój wybór .U mnie w regionie najbardziej popularny nawóz wieloskładnikowy to KEMIRA. Quote
pawel98k Posted March 17, 2014 Author Report Posted March 17, 2014 przemyslalem i zrobie tak:II pol marca1.spręzynowanie2.wapmag3.oranieII pol kwietnia 4.saletrzak5.bronowanie i siewNawóz juz mam została jeszcze kukurydza do kupienia(bez zaprawy) Quote
edek Posted March 17, 2014 Report Posted March 17, 2014 Ja na ziarno mam już zakupioną odmianę Terada' date=' z firmy syngenta. FAO 260. Stosował będę: sól potasową - 250 kg/ha, saletrzak 300 kg/ha oraz razem z siewem fosforan potasu - 200 kg/ha. W późniejszym terminie, można posypać 150 kg/ha mocznika ale na suche rośliny ! Pierwszy raz będę siał kukurydzę na ziarno więc zobaczymy jak to będzie [/quote']Kolego ta kukurydza ma spore FAO -260 ,,,nie za wiele ???.Ja uprawiam kukurydzę i największe moja miała FAO-240 ,a teraz myślę 230-220 .Co do nawożenia to oki Twój wybór .U mnie w regionie najbardziej popularny nawóz wieloskładnikowy to KEMIRA. Tak ma FAO 260, ale dojrzewa jak odmiana z FAO 240 Niedaleko mnie młócili ją w ubiegłym roku pod koniec września Quote
rafaello3 Posted March 17, 2014 Report Posted March 17, 2014 Kolego u mnie kuku najszybciej schodzi koniec października ,a nawet listopada i tak się buja ponad 30% wilgotności nie ma się zmiłuj .Pytałem się znajomego co sieje różne odmiany i FAO od 200 do 250 i powiedział ,że nie ma różnicy specjalnie w naszym regionie plon/a wilgotność ,ale z 260 to na ziarno ,by się nie sprawdziła u mnie .Niech Tobie sypie wagon z ha .Ja mam odmianę Sl Silvano -230 FAO Quote
pawel98k Posted April 1, 2014 Author Report Posted April 1, 2014 mam jeszcze jedno pytanie jak suszyć kukurydze na pasze a jak do siewu Quote
rafaello3 Posted April 1, 2014 Report Posted April 1, 2014 Mój wuja siał kukurydzę z własnego siewu .Suszył ją w kolbach na strychu .Tą kukurydzę zasiał na kiszonkę i plon był o 60 % niższy jak rok wcześniej .Zastanów się czy warto tak oszczędzać ?. Quote
rafaello3 Posted April 6, 2014 Report Posted April 6, 2014 Koledzy sieliście już kukurydzę ??.Ja po weekendzie rozsiewam nawozy i po mału myślę siać kuku . Quote
pawel98k Posted September 14, 2014 Author Report Posted September 14, 2014 oto i moja kukurydza Quote
kubusjettaII Posted September 15, 2014 Report Posted September 15, 2014 powiem szczerze że nie powala na kolana... Quote
JoTeS Posted September 15, 2014 Report Posted September 15, 2014 Wygląda zacnie ale czemu taki mały areał? Quote
Recommended Posts