Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam chciałbym zasiac kilka arów kukurydzy na ziarno.Zastanawiam sie jakie nawozy zastosowac i jakią odmianę ziarna wybrac. Obecnie jest tam przężyto a raczej to co z niego zostało bo kosiłem zielonke. Jest to V klasa

o duzym zakwaszeniu. Myslalem zeby dac Wapmag lub Salmag przed sianiem i poźniej polifoske na wierzch.[/size]

Posted

Robercie, trzeba pomagać tutaj...

Pawle daj najlepiej na to wapno magnezowe bo szybko działa i wzbogaca glebę w magnez, a potem posyp jeszcze polifoski, lubofoski czy saletrzaku... :) A odmiana na słabsze gleby to może Opoka ze Smolic? Pozdrawiam :)

Posted

Ja mam prosne ze Smolic ;) też podobno fajna odmiana' date=' co do nawozu z twoich wymienionych daje salmag ;)

[/quote']

Odmiana Prosna jest cienka jak barszcz bez buraczków .Mój sąsiad ją siał 2 krotnie i zaniechał uprawy kukurydzy na ziarno .Kto naopowiadał Tobie ,że to fajna odmiana ???

Posted

@pawel98k

nie ma większego znaczenia jaką odmiane kukurydzy zasiejesz bo przy tak mikroskopijnej i na dodatek ręcznej uprawie różnica w plonie będzie niemal niezauważalna.

Co do nawożenia to nie ma co się oszukiwać , bo przy takim zakwaszeniu napewno występuje zachwianie gospodarką NPK , a co za tym idzie roślina nie będzie w stanie pobrać składników pokarmowych lub będzie to bardzo ograniczone.

Jeśli moje przypuszczenia okażą się słuszne - co zauważysz po obserwacji roślin , to pozostanie Ci dokarmianie dolistne.

Nie rezygnuj z nawożenia doglebowego - jednak musisz liczyć się z tym , że nie przyniesie ono oczekiwanych rezultatów.

Co do nawozu wapniowego - jeśli to możliwe to poszukaj nawozów jakie zalecane są do nawożenia pogłównego łąk i pastwisk.

Jednym z takich nawozów jest nawóz wapniowo-magnezowy z siarkopolu workowany w 25-cio kilogramowe worki , także jak znalazł jak na Twoją mikroskopijną uprawę.

pozdrowionko , i niech Ci kuku sypie jak piach w żwirowni :D

Posted

Ja na ziarno mam już zakupioną odmianę Terada, z firmy syngenta.

FAO 260. Stosował będę: sól potasową - 250 kg/ha, saletrzak 300 kg/ha oraz razem z siewem fosforan potasu - 200 kg/ha.

W późniejszym terminie, można posypać 150 kg/ha mocznika ale na suche rośliny !

Pierwszy raz będę siał kukurydzę na ziarno więc zobaczymy jak to będzie :) :D

Posted

Ja na ziarno mam już zakupioną odmianę Terada' date=' z firmy syngenta.

FAO 260. Stosował będę: sól potasową - 250 kg/ha, saletrzak 300 kg/ha oraz razem z siewem fosforan potasu - 200 kg/ha.

[/quote']

Kolego ta kukurydza ma spore FAO -260 ,,,nie za wiele ???.Ja uprawiam kukurydzę i największe moja miała FAO-240 ,a teraz myślę 230-220 .Co do nawożenia to oki Twój wybór .U mnie w regionie najbardziej popularny nawóz wieloskładnikowy to KEMIRA.

Posted

przemyslalem i zrobie tak:

II pol marca

1.spręzynowanie

2.wapmag

3.oranie

II pol kwietnia

4.saletrzak

5.bronowanie i siew

Nawóz juz mam została jeszcze kukurydza do kupienia(bez zaprawy)

Posted

Ja na ziarno mam już zakupioną odmianę Terada' date=' z firmy syngenta.

[/quote']

Kolego ta kukurydza ma spore FAO -260 ,,,nie za wiele ???.Ja uprawiam kukurydzę i największe moja miała FAO-240 ,a teraz myślę 230-220 .Co do nawożenia to oki Twój wybór .U mnie w regionie najbardziej popularny nawóz wieloskładnikowy to KEMIRA.

Tak ma FAO 260, ale dojrzewa jak odmiana z FAO 240 :) Niedaleko mnie młócili ją w ubiegłym roku pod koniec września :)

Posted
Kolego u mnie kuku najszybciej schodzi koniec października ,a nawet listopada i tak się buja ponad 30% wilgotności nie ma się zmiłuj .Pytałem się znajomego co sieje różne odmiany i FAO od 200 do 250 i powiedział ,że nie ma różnicy specjalnie w naszym regionie plon/a wilgotność ,ale z 260 to na ziarno ,by się nie sprawdziła u mnie .Niech Tobie sypie wagon z ha :D.Ja mam odmianę Sl Silvano -230 FAO
  • 2 weeks later...
Posted
Mój wuja siał kukurydzę z własnego siewu .Suszył ją w kolbach na strychu .Tą kukurydzę zasiał na kiszonkę i plon był o 60 % niższy jak rok wcześniej .Zastanów się czy warto tak oszczędzać ?.
  • 5 months later...