simson54 Posted March 2, 2014 Report Posted March 2, 2014 witam tak jak w pytaniu lepiej robić oprysk po zbożach jesienią czy wiosną ? Quote
Rico Posted March 2, 2014 Report Posted March 2, 2014 zależy od tego co na wiosnę siejesz, ja np pryskam przed siewem prosa bo sieje się dość późno około 9 maja i w polu już ziele rośnie to w tedy pryskam, a tak to zazwyczaj na ścierniska jesienią Quote
VoYtek8 Posted March 2, 2014 Report Posted March 2, 2014 Lepiej pryskać latem/jesienią to przynajmiej na wiosnę masz czyste pole. Pozdrawiam Quote
kubusjettaII Posted March 4, 2014 Report Posted March 4, 2014 W większości po zbiorach, ale są chwasty które lepiej reagują na oprysk wiosną. Ja wykę i owies głuchy zwalczam wiosną. Quote
simson54 Posted March 4, 2014 Author Report Posted March 4, 2014 widziałem że niektórzy jak zasieją jesienią jęczmień zimowy albo pszenice żyto to później odrazu oprysk na to dawają jeszcze zboża nie ma na polu ciekawe czy coś da takie coś inni zaś czekają do wiosny i żyto pszenice i jęczmień zimowy wiosną pryskają Quote
Przemek15_03 Posted March 5, 2014 Report Posted March 5, 2014 Ilu rolników tyle opinii a tak serio to wszystko zależy co wyjdzie na polu kiedy zboże szpilkuje na jesieni. Ja osobiście pryskam na jesieni i na wiosnę. W pszenicy głownie niszczę samosiewy rzepaku i inne drobne chwasty na jesieni. W rzepaku pryskam zaraz po siewie A na wiosnę jak jest potrzeba to poprawka. Quote
Recommended Posts